Beba Mama poslije poroda 21. kolovoza 2020.

'Trudnički mozak' zaista postoji i pomaže ti biti bolja mama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca čine čudesne stvari za nas mame. Od trenutka kada zatrudnimo, djeca preoblikuju naša tijela i spoje svoj DNA s našim, ostavljajući trag u našim srcima i čineći nas zauvijek svjesnima o njima

Ženski mozak prolazi kroz posebne promjene kada postane majka, a prema nedavnom istraživanju, to postporođajno 'prespajanje' je način na koji mozak optimizira sposobnost žene da brine o svojoj novorođenoj bebi.

Psihologinja Elseline Hoekzema to naziva 'sinaptičkim obrezivanjem', što znači da mozak eliminira slabije sinapse koje više nisu potrebne. Zapravo, mozak je poput računala i neprestano briše nepotrebne podatke stvarajući tako mjesta za nove, u ovom slučaju koje mogu potaknuti bolje emocionalne reakcije poput empatije. 

Možda te zanima... Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta? Beba

Ti učinci 'trudničkog mozga' mogu trajati i do dvije godine. I dok se često govori o onim nedostacima poput zaboravljivosti, zapravo postoje prave supermoći kad je u pitanju 'trudnički mozak'. 

Dokazano je da se promjene događaju u različitim dijelovima mozga, siva tvar se zgušnjava, a moždana aktivnost povećava se u područjima zaduženima za suosjećanje, tjeskobu i socijalne interakcije. Dr. Hoekzema objašnjava kako se radi o majčinoj sposobnosti da prepoznaje potrebe svog novorođenčeta, da prepoznaje društvene prijetnje te se lakše poveže sa svojom bebom.

'Trudnički mozak' pretvara se u 'majčinski mozak' i stvara više prostora za majčinske instinkte. Od onoga što si izgubila mentalno, dobila si emocionalno te na taj način pomogla sebi fizički brinuti se za svoje dijete. 

Možda te zanima... Supermoći koje žena dobije kad postane majka Roditelji

Kako je moguće da samo ti znaš razlikovati zvuk plača svog djeteta u bučnoj gužvi? Ili što određeni znakovi i žuborenja znače? Ili kako je moguće da znaš djetetove potrebe kao da su tvoje? Empatija i suosjećanje nisu slabosti - one su majčine najveće snage kada su u pitanju briga i odgoj djece

Djeca čine čudesne stvari za nas mame. Od trenutka kada zatrudnimo, djeca preoblikuju naša tijela i spoje svoj DNA s našim, ostavljajući trag u našim srcima i čineći nas zauvijek svjesnima o njima. 

Druga istraživanja pokazala su kako se ta duboka veza između majke i djeteta događa kada stanice 'putuju' kroz posteljicu između mame i bebe sastavljajući na taj način stanično tkivo i utječući na naš majčinski mozak. Zaista čarobno, zar ne?

Možda te zanima... Znanost pokazala kako izgleda snažna veza majke i djeteta Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.