Trudnoća Trudnica 12. siječnja 2017.

Ako nosite sina, ovo je razlog zašto trebate izbjegavati alkohol u trudnoći

trudnica, pivo, alkohol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da su sinovi majki koje su tijekom trudnoće tjedno pile 4,5 ili više čaša alkohola nakon 20 godina imali za trećinu manji broj spermija od muškaraca koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u majčinom trbuhu

Majke koje piju više od 4,5 čaša alkohola tjedno tijekom trudnoće mogu na taj način ugroziti buduću plodnost svoga sina, pokazali su rezultati danskog istraživanja, predstavljenog na kongresu Europskog udruženja za humanu reprodukciju (ESHRE) u Rimu.

Istraživanje je pokazalo da su sinovi majki koje su tijekom trudnoće tjedno pile 4,5 ili više čaša alkohola nakon 20 godina imali za trećinu manji broj spermija od muškaraca koji nisu bili izloženi alkoholu dok su bili u majčinom trbuhu, prenijele su svjetske agencije.

Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći?

Suprotno, konzumiranje manje od dvije čaše alkohola tjedno tijekom trudnoće povećava količinu sperme i koncentraciju spermija, utvrdila je skupina danskih znanstvenika na čelu s dr Sesilijom Ramlau-Hansen.

Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu

Znanstvenici su došli do tih rezultata na uzorku koji je obuhvatio 342 mladića, čije su majke popunjavale upitnik o zdravstvenom stanju i načinu života tijekom trudnoće.

Ukoliko utjecaj konzumiranja alkohola u trudnoći na reproduktivno zdravlje sinova bude potvrđen dodatnim istraživanjima, to bi moglo doprinijeti objašnjavanju pada kvalitete sperme primjećenom posljednjih desetljeća za koji su se kao razlog često navodili zagađenje pesticidima i drugim faktorima koji remete endokrini sustav, istaknula je Ramlau-Hansenova.

Postoji li veza između neplodnosti i zagađenog okoliša?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.