Beba Dojenje 28. rujna 2015.

Potiče li ova kampanja na zdravu prehranu ili posramljuje dojilje?

kampanja dojenje
Foto: SPRS
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na grudima mama koje doje naslikana su gazirana pića, burgeri i krafne, što izgleda kao da bebe izravno konzumiraju nezdravu hranu, a slogan ove kampanje je "Vaše dijete je ono što vi jedete"

Na fotografijama šokantne kampanje Brazilskog udruženja pedijatara Rio Grande (SPRS) mame doje svoje bebe, a na grudima su im naslikana gazirana pića, burgeri i krafne, što daje iluziju da bebe izravno konzumiraju junk food. Kampanji je cilj podići svjesnost o zdravoj prehrani, uz slogan: "Vaše dijete je ono što vi jedete", što je igra riječima na poznatu frazu "Ono si što jedeš". 

Na svakoj fotografiji stoji i upozorenje: "Vaše navike u prvih tisuću dana života vašeg djeteta mogu spriječiti pojavu ozbiljnih bolesti kod djeteta", a na službenoj stranici objašnjenje: "Ljubav i privrženost su ključni, ali je važno i educirati i informirati majke o pravilnoj prehrani i njezi bebe".

kampanja dojenje | Author: SPRS Foto: SPRS

Povod ovoj kampanji bilo je istraživanje provedeno u ožujku 2015. koje je otkrilo da prehrana u trudnoći može imati trajne posljedice na zdravlje djece. Istraživanje je provodio Robert Waterland, profesor na Medicinskom fakultetu Baylor, a otkriveno je da zdrava prehrana u trudnoći može pomoći u razvijanju genske varijante kod beba koja zaustavlja rast tumora. No ako je prehrana trudnice nezdrava, imunološki sustav njene bebe neće aktivirati taj gen.

Negativan publicitet

No ova kampanja dobila je i negativni publicitet zbog agresivnog pristupa koji bi mnoge nove mame mogao obeshrabriti od dojenja. 

Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja

Diana West, glasnogovornica za La Leche League (međunarodne i neprofitne organizacije posvećena obrazovanju, informiranju, pružanju podrške i ohrabrenju svim ženama koje žele dojiti), izjavila je da su iznenađeni porukom ove kampanje. 

"Apsolutno nije točno da je ono što vi jedete jednako vašem mlijeku. Poruka je potpuno pogrešna i znanost je ne podržava. Šokantno je što je jedna medicinska zajednica objavila ovako nešto", izjavila je.

kampanja dojenje | Author: SPRS Foto: SPRS

Neka istraživanja otkrila su da puno brze i prerađene hrane u trudnoći može dovesti do povećanog rizika za pretilost djeteta kasnije u životu, a jedno istraživanje iz 2009. otkrilo je da brza hrana za vrijeme dojenja čak može poništiti dobrobit dojenja u prevenciji astme.

No prema Američkom udruženju pedijatara, mliječne žlijezde koje proizvode mlijeko djetetu mogu pružiti visoko hranjivo mlijeko čak i ako majčina prehrana nije savršena svaki dan, a stanice koje proizvode mlijeko, pomažu u reguliranju koliko će nečega što majka pojede i popije, doći do djeteta.

A istraživanje Medicinskog centra na Sveučilištu Georgetown iz 1996. potvrdilo je sva prethodna istraživanja; čak i ako su majčine zalihe nutrijenata niske, ona će ipak proizvesti kvalitetno mlijeko potrebno za rast i razvoj svoje bebe.

I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.