Roditelji Zanimljivosti 09. lipnja 2017.

13 najčešćih pitanja koja 'guglaju' novopečeni roditelji

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira jeste li dobili prvo, drugo li treće dijete, postoje neki trenuci u kojima ćete se ipak odlučiti potražiti pomoć na internetu. Kad beba dođe u vaš život imat ćete mnogo pitanja, a 'sveznajući' google ponudit će vam različite odgovore. Što novopečeni najviše pitaju Google?

1. Koliko dugo mogu ostaviti bebu prije nego je presvučem?

Ovo pitanje ne želite postaviti ni jednoj osobi jer se bojite kako ćete naići na neodobravanje. Ne želite priznati da se povremeno nadate da će pelena ostati suha osam sati.

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba

2. Kad trebam prvi put okupati bebu?

Iskreno većina novih roditelja se boji okupati bebu. Ona miriše tako divno, a kod većine postoji strah da će ispustiti bebu ili da će temperatura vode biti kriva ili da bebi neće biti ugodno. Iako vam google kaže da možete okupati bebu, vi ćete potražiti još više informacija kako bi beba bila sigurna.

3. Zašto moja beba plače?

Da, ona je nahranjena (provjereno), podrignula (provjereno), premotana (provjereno) i dobro se naspavala. Možda mogu biti grčevi?

4. Postoji li lijek za grčeve?

Reakcija svakog roditelja kada sazna istinu je veliki šok. Zar stvarno ne postoji lijek za kolike? Moramo čekati da jednostavno prođu? Odlično.

5. Prošli su grčevi. Zašto moja beba još uvijek plače?

Ne postoji točan odgovor. Bebe jednostavno plaču.

beba, plač Možda te zanima... Tajni jezik beba - prepoznaj značenje plača Beba

6. Kada će moje dijete spavati cijelu noć?

Svaka beba je drukčija i to će biti odgovor na mnoga vaša pitanja. Nadat ćete se da će odgovor glasiti "večeras" ili "sljedeći tjedan". Čak će vam se i sljedeći mjesec učiniti kao dobar odgovor, ali ono što trebate znati je da ćete u nekom trenutku opet početi spavati.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Kada je sigurno dijete izvesti vani prvi put?

Beba još uvijek nema nikakve obveze, pa ćete pomisliti da je najbolje da ostane kod kuće još neko vrijeme. Ali google bi vam mogao savjetovati da izađete van s bebom osim ako nisu ekstremne hladnoće ili vrućine. Naravno, da trebate prilagoditi odjeću i obavezno zaštiti dijete u svim vremenskim uvjetima.

8. Koja je najbolja odjeća za bebu u zimskim uvjetima?

Iako vjerojatno ne žive u zemljama gdje su ekstremne hladnoće, roditelji trebaju obratiti pozornost ako se vrijeme često mijenja. Bolje je biti siguran, zar ne? Najbolje je dijete obući slojevito i tako biti smiren.

9. Koja je najbolja zaštita od sunca za moju bebu?

S druge dijete ako su velike vrućine potrebno je zaštiti dijete i biti jako oprezan na suncu.

plaža, more, dijete Možda te zanima... Kako djeci olakšati ljetne vrućine? Vrtić

10. Koja boja kakice je normalna?

Kada beba stigne u kući, roditelji će biti zabrinuti baš oko svega jer treba se naviknuti na to malo biće, a najveći strah svakog roditelja je zdravlje djeteta.

11. Trebam li probuditi bebu kako bi je nahranila?

Vaše srce će govoriti "ne", ali vaš mozak bi zbog rutine mogao govoriti "da". Internet je neodlučan po tom pitanju, a sada ste već toliko dugo tražili odgovor da se beba probudila. I problem je riješen. 

12. Trebam li pustiti bebu da plače?

Roditelji su zabrinuti zbog različitih savjeta; rodbina, prijatelji i ostali ljudi u njihovim životima imaju savjet. Neki su uvjereni da bebu trebate pustiti da plače, a neki je ne bi ostavili ni jednu minutu. Ali dok tražite takve odgovore na svom laptopu najbolje je pustiti sve i uzeti bebu u naručje.

mama i beba Možda te zanima... Majčina blizina bebama je važnija od hrane! Beba

13. Što da radim kad sam vani i moja beba počne plakati?

Uvijek ste znali da ne želite biti jedna od onih mama koja hoda u trgovini s uplakanim djetetom. Jako biste bili zahvalni na svakom savjetu za ovakve situacije, ali to zapravo teško da ćete ga dobiti jer tako ćete morati jako dugo ostati s djetetom kod kuće. Bez obzira što još nema pravog savjeta, izađite van i uživajte sa svojim djetetom u svim prilikama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.