Beba Mama poslije poroda 23. srpnja 2016.

7 stvari koje ne smijete reći novopečenoj mami

novorođenče beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako nemate nešto lijepo i pametno za reći - radije nemojte ništa reći. Ako niste sigurni je li to što želite reći majci koja je tek rodila dobro ili loše, također ne progovarajte

Imajte na umu da je žena umorna od trudnoće, a potom i od poroda, kao i od prvih dana provedenih s bebom. To znači da trebate biti pažljivi kada razgovarate s mamom.

Donosimo sedam stvari koje nikako ne biste smjeli reći majci novorođenčeta:

1. Zar i nakon poroda trbuh ostane toliki?

Nisu sve žene Jessica Alba da mogu živjeti na ljutim papričicama i vodi s limunom i da četiri dana nakon poroda postanu seks-simboli i vrate se u formu. Nekima treba vremena da maknu trudničke "naslage". Ako baš ne možete preskočiti to pitanje, radije pričekajte da novopečena mama pokrene tu temu.

Što je sve bitno za povezivanje roditelja s bebom?

2. Plače? Sigurno je gladna!

Majku vrijeđate tim zaključkom jer se stječe dojam da izgladnjuje dijete i da ne zna kad je vrijeme da ga nahrani. Možda beba ima grčeve, možda želi dudu ili suhu pelenu. Ne podcjenjujte umor majke koja nije spavala ni sat vremena u posljednjih nekoliko dana i koja bi najradije i sama počela plakati.

3. Bebica je tako lijepa. Uopće ne liči na tebe!

Nakon takvog zaključka nadajte se samo da se mama neće naljutiti.

Kada ste se zaljubili u svoje dijete?

4. Tako je sladak!

Premda tek rođena djevojčica možda i nema baš bujnu kosu, mama ne voli kad 'nju' zamijenite s 'njim'. Ako je pri tome malenu obukla u ružičasto, teško ćete se izvući. To što nema dugu kosu ne čini je dječakom nego bebom.

5. Brineš li da neće moći bez dude?

Ne zaboravite duda ima umirujuće djelovanje na bebe. Osim toga, pomaže kod prevencije sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

6. Dijete je bucmasto!

Majke su svjesne da su im bebice bucmaste, ali riječ je o bebi koja se baš i ne kreće. Jedini posao novorođenčeta je jesti. Posebno treba paziti ako je djevojčica.

7. Tako je mali!

To je posljednje što žele čuti roditelji dječaka. Dječaci su snažni i zgodni. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.