Beba Mama poslije poroda 22. ožujka 2021.

5 načina kako potaknuti rast kose nakon porođaja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mame suočavaju se s naglim i pojačanim ispadanjem kose par mjeseci nakon poroda. Donosimo savjete kako njegovati kosu da se što prije oporavi na zdrav način

Većina žena doživljava gubitak kose na kraju trudnoće ili nakon poroda. Razina estrogena povećava se tijekom trudnoće, što produljuje trajanje rasta kose, ali i smanjuje ispadanje kose. Nakon porođaja razina hormona se smanjuje, vraća u normalu, a kosa počne ispadati.

Ne može se spriječiti ispadanje kose, ali se uz dobru njegu i prehranu može potaknuti brži rast. Iako nakon dolaska bebe u tvoj život kosa nije visoko na listi prioriteta, svaka žena voli se osjećati lijepo i njegovano. 

1. Odaberi kvalitetan šampon

Njega kose jednako je važna kao i njega kože, a kako biste to radili kako treba važno je odabrati kvalitetan šampon. Danas kada smo svjesni svih štetnih sastojaka, izuzetno je važno odabrati proizvode koji sadrže prirodne sastojke i bez kemikalija kao što su parabeni i sl. Većina žena je izuzetno osjetljiva u periodu nakon poroda pa je važno da se brine za sebe i svoje zdravlje stoga odaberite šampone za osjetljivu kožu, koji imaju i dodatne vitamine kako bi nahranili vlasište i kosu. 

žena češljanje kosa Možda te zanima... Zašto mi nakon poroda pojačano ispada kosa? Beba

2. Uključi kvalitetna ulja u svakodnevnu njegu

Organska rješenja su sigurno najbolji izbor za svaku novopečenu mamu. Bademovo ulje koristi se od antičkih vremena za njegu kose i kože, a obiluje vitaminima A, B1, B2 i B6, ali i antioksidansima. Vitamin A štiti folikule kose te vraća sjaj i zdravlje kosi. Ulje makadamije također obiluje sastojcima koji vraćaju sjaj, suha i beživotna kosa dobit će novi poticaj, ali je i odličan spas za oštećene vrhove.

Ulje koje je posljednjih godina ušlo u naša kućanstva, a može se koristiti i za obnovu kose je kokosovo ulje. Prodire do korijena vlasi te djeluje dubinski i povećava sjaj, hrani kosu. Djeluje antibakterijski te protugljivično, što znači da pomaže protiv prhuti i seboreje. 

3. Unosi više tekućine i smanjite stres

Za svaku novopečenu mamu ova rečenica može zvučati kao veliki izazov. Ali probajte dok se brinete o svojoj obitelji razmišljajte i o tome koliko vode i prirodnih sokova unosite, dišite duboko i tražite pomoć u obitelji kako biste smanjili stres i uspješno se odmorili. 

Možda te zanima... Video: Nevjerojatna količina kose koja ispadne nakon poroda Beba

4. Pazi na pravilnu prehranu

Preporučuje se što veći unos namirnica koje su bogate s vitamina B, E, selenom i cinkom te prehrana bogata proteinima. Dobar su izbor riba, piletina, jaja, nemasni sir, grahorice, jogurt i bademi. Za one žene koje pate od nedostatka željeza, potiče se i povećani unos hrane kao što su crveno meso i kelj.

5. Kako češljati kosu i šišati?

Treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. Pokušajte kosu nositi što manje u repu ili u punđi. Vaš frizer vam može napraviti dublje slojeve koji će lijepo oblikovati vašu kosu. Također,  može pomoći i masaža vlasišta.

Možda te zanima... Bez cenzure: Mame pokazale svoja tijela nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.