Beba 22. listopada 2024.

Mama: Nisam se tuširala 30 dana nakon što sam rodila, i to zbog jedne kineske tradicije

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad dođe doma nakon poroda, nije rijetkost da žena pomisli kako bi najradije da je sad svi ostave na miru, a da ona samo odmara. Neke kulture ženama omoguće upravo to, a ova svekrva je to priuštila i svojoj snahi.

Kad žena rodi dijete, često oni prvi tjedni prođu kao u nekoj izmaglici, povremenim posjetima, stalnoj brizi za bebu… Ovisno o vremenu, izlasci s bebom često su rijetkost, osim ako žena ne živi u nekoj zoni gdje je vrijeme baš tada idealno, gdje se sve poklopi i žena može i ima volje. Nekad se može dogoditi da ti se jednostavno ne da izaći van. No, znaš li da bi prema nekim starim vjerovanjima i u nekim drevnim kulturama čak žena i trebala ostati kod kuće i odmarati što duže, danima, pa čak i tjednima?

Možda te zanima... Zašto je postpartum tako težak i zašto me nitko na to nije upozorio? Beba

Jedna takva praksa potječe iz kineske tradicije, a pripadnici ovog naroda i danas je prakticiraju. Ne svi, naravno, ali još uvijek živi među ljudima. Uvjerila se u to jedna novopečena mama čija je svekrva predložila nakon poroda upravo to – „postporođajni pritvor“.

Možemo to nazvati i drukčije, ali činjenica je da se u engleskom jeziku koristi jednaka riječ kao za zatvor, pa smo to odlučili iskoristiti. Radi se o razdoblju kad je mama u kući, ne izlazi, te dobiva hranu, podršku i njegu od nekog – u ovom slučaju svoje svekrve – te se suzdržava čak i od tuširanja tijekom mjesec dana kako bi se mogla odmoriti.

Samantha Lee objavila je na svom TikToku kako je izgledalo tih 30 dana, zajedno sa svojom svekrvom i suprugom Aloysiusom Leejem, dok se pridržavala njihove kineske obiteljske tradicije „pritvora“.

@sammyqlee Why I’m staying home for 30 days after giving birth—my postpartum journey. Welcome to Day 1 of a white woman living out her Chinese confinement dreams! After giving birth to my beautiful baby boy, I’ve started a 30-day recovery, deeply rooted in Chinese traditions. My amazing mother-in-law is taking care of everything—cooking all my meals, brewing traditional teas, cleaning the house, and even looking after our baby—while I focus on healing and recovering from a long labor that ended in an unexpected C-section. Today’s menu: Saffron Tea, Date Tea, chicken with lots of ginger, Sheng Hua Soup, and Chinese Yam Si-Shen Soup. These teas help improve circulation and warm the body, while the soups work to clear the uterus and boost digestion. I already know these will be moments I cherish forever, and I’m so excited to share this raw, unfiltered journey with you. See you on Day 2! 💛 #ConfinementTraditions #postpartumwellness ♬ original sound - sammyqlee

Kad je njihov sin stigao kući, Samanthina svekrva Alicia, pomogla joj je tako što je kuhala ukusne, svježe obroke svaki dan i brinula se o njihovoj bebi kako bi se Samantha mogla usredotočiti na brigu o sebi i liječenje.

No, osim tog što nam je potpuno jasno, Samantha se pridržavala još jednog pravila, odnosno tradicije – nema tuširanja mjesec dana. Naime, vjeruje se da voda može sniziti čovjekovu tjelesnu temperaturu, što nije dobro, pa se stoga izbjegava tuširanje. Štoviše, ne smijete niti dotaknuti vodu, pa su partner i svekrva preuzeli brigu o kupanju bebe.

Hm, sviđa nam se ideja o tom da gotovo ništa ne radimo, ali… Smije li je piti, već čujemo pitanje. Što se tiče vode za piće, žena u postpartumu prema ovom vjerovanju može piti samo biljni čaj – i to oko 2-3 litre na dan kako bi bila u svakom trenutku bila hidrirana.

Samanthin partner Aloysius, koji je kinesko malajskog podrijetla, nabavio je na vrijeme pakete hrane iz Malezije koji sadrže tradicionalno bilje, čajeve i hranu koja se obično daje novopečenoj majci tijekom prvih 30 dana.

@sammyqlee Have you ever struggled with post birth swelling? Because, same. Day 11 of being a white girl living out my Chinese confinement dreams! ✨ Here’s how I’m reducing fluid and reconnecting with myself naturally during my Chinese confinement journey! Post-birth recovery is all about reducing inflammation and fluid buildup—and let me tell you, the traditional Chinese foods I’ve been eating are promoting a massive decrease in fluid build up. Today’s star: turmeric and ginger marinated chicken. I gave it a solid 9/10, but hey, there’s always room for improvement, right? A little about me: I’m trained in postnatal rehab, so I’ve started easing into gentle movements to reconnect with my core and pelvic floor.  Having a cesarean can be highly disconnecting for us as women. Most women don’t even want to look or touch their scar. This can lead to further dysfunction not only physically, but also emotionally as we disconnect from self. These gentle movements are designed to help me reconnect and create a positive relationship with my postpartum body. Combining these healing foods with rest and rehab is giving me the best recovery possible! 💪💫 Todays menu: Ginger and Tumeric Chicken, Spinach and Rice. Codcyeps Flowers herbal soup to Tonify Kidney and Qi and Red Date Tea. See you on day 12 as I delve into how I’m increasing my milk production!  #PostpartumRecovery #Postnataljourney #postpartumrehab #ChineseConfinement #dailylifevlog ♬ Rule of Life - Verganio

U seriji TikTok videa na svom profilu koje je nazvala „Bjelkinja koja živi svoje snove o porodu“, Samantha je dokumentira sve svoje obroke, uključujući jedenje juhe od jetre, te ljekovite tablete pod nazivom Bak Foong Yin za „jačanje njezine maternice“. Na jednom od snimaka Samantha jede piletinu s kurkumom i đumbirom, te sudjeluje u nekim nježnim pokretima i vježbama disanja kako bi se mogla „ponovno povezati sa svojim tijelom nakon poroda“.

Juha od svinjetine još je jedna delicija na jelovniku, koju smiju jesti samo žene jer navodno izaziva opake osipe.

No, stara vjerovanja i tradicije se ne odnose samo na mamu, nego i na bebu. U jednom dijelu snimke vidi se kako bebu svekrva pere u Guinness pivu, a sve kako bi se riješila osipa, jer, navodno, pomaže.

„Nikad ne postavljamo pitanja. Jednostavno to radimo", smije se svekrva Alicia u jednom od videa. Inače, Samantha je popratila svaki dan „pritvora“ s jednim videom, a u svakom je prikazala što jede i pije, te davala ocjenu hrani i čajevima. Barem na videima svekrva se nije ljutila zbog nekad nižih ocjena. Štoviše, zajedno su pripremile i e-knjigu s uputama za 30-dnevni "postporođajni pritvor". 

@sammyqlee You asked, and we delivered! 📢 We’ve been getting so many requests for an ebook of all the delicious recipes mum has made for me during my confinement, plus details on the entire regime and how to follow it. So, between feeding my newborn and mum looking after me, we put our heads together and created something special: an ebook packed with all 30 days of recipes and the full 30-day confinement regime I followed exactly! We’re beyond excited to share this with you, because, as many of you have pointed out in the comments—POSTNATAL WOMEN DESERVE BETTER. Even if you're not postnatal but just want to try these amazing recipes, we’ve got you covered too! "Confinement Classics" will officially drop on Tuesday, 22nd October—Day 30 of my confinement—as a celebration of this journey we’ve shared together. Get ready! 🙌🏼 #Chineseconfinement #postpartum #postpartumjourney #ebook #recipes ♬ Good Day - Nappy Roots

U komentarima nije bilo puno negativnosti, ali je bilo itekako puno ljubomore i zavisti – barem kroz šalu, naravno.

„Da sam bar je u pritvoru!“ glasio je jedan komentar, dok je druga osoba rekla: „U redu, ovo izgleda stvarno nevjerojatno!!“

„Tako je lijepo vidjeti ljubav i brigu tvoje obitelji", napisala je jedna pratiteljica.

„Tvoja svekrva izgleda kao nevjerojatna žena! Bravo za oboje", zaključila je druga.

Inače, u videima smo saznali da je ipak prekinula niz od 30 dana bez tuširanja, i to tako što se 14. dan oprala vrućom vodom od đumbira.

Možda te zanima... U postnatalnom hotelu zaboravit ćeš da si rodila, svi će te služiti – ako si možeš priuštiti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.