Beba Dojenje 12. rujna 2017.

Prikupljeno 750 000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka

Foto: GMarinov
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz glasnu podršku navijača više od 2000 sudionika otrčalo je prvu Mliječnu stazu, humanitarnu utrku za osnivanje banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

Prva humanitarna utrka UNICEF-a u Hrvatskoj završena je 10. rujna, na kojoj je u dva dana te manifestacije trčalo više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Trkačima i donatorima su na doprinosu zahvalili ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, a okupljene navijače i trkače je pozdravio pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč. Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadore dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Trku je službeno otvorila maratonka i olimpijka Matea Matošević. 
Na utrci od 5.3 km prva tri mjesta su osvojili: Ženska utrka: Đurđica Orepić (1. mjesto), Renata Pazarac (2. mjesto) i Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto). Muška utrka: Mislav Perić (1. mjesto), Blaž Car-Pavlić (2. mjesto), Silvio Grđan (3. mjesto).

 | Author: Zdenko Mlinar Foto: Zdenko Mlinar

Na utrci od 10 km prva tri mjesta su osvojili: Ženska utrka: Tea Faber (1. mjesto), Nikolina Ilijanić (2. mjesto), Blanka Janjić (3. mjesto),; Muška utrka: Goran Murić (1. mjesto), Ivan Murat (2. mjesto), Mladen Meštrović (3. mjesto). Ukupan poredak trkača može se naći na stranici Utrka.

Možda te zanima... Svake godine od posljedica nedojenja umre 820.000 djece Beba

"Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci", izjavio je ministar Kujundžić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka. 

Možda te zanima... Hrvatska dobiva prvu banku humanog mlijeka za bebe Beba

„Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje MLIJEČNE STAZE i nadam se da se vidimo sljedeće godine!”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Trku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka (ironwoman) Đurđica Orepić, Belma Džomba te Nenad Šimunko, ironman.

 | Author: GDimic Foto: GDimic

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba. Utrku MLIJEČNA STAZA podržali su Kaufland, Zagrebački Holding, Pampers, HEP, PBZ Card, Bina Istra te Hrvatsko društvo skladatelja. Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, na Facebook stranici UNICEF-a te na portalu Trčanje.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.