Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 31. srpnja 2017.

Omega-3 masne kiseline ključan su nutrijent za zdravu trudnoću i razvoj djeteta

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Studija provedena na uzorku od 11.875 trudnica, objavljena u medicinskom časopisu Lancet, pokazala je da unošenje manje od 340 grama morske hrane bogate omega-3 masnim kiselinama na tjednoj bazi povećava rizik od niže verbalne inteligencije i društvenog razvoja djeteta

Omega-3 masne kiseline posebna su skupina među nezasićenim masnim kiselinama koje su nam potrebne za rast i razvoj. Nazivaju se još i dragocjenim masnoćama upravo zbog njihova pogodnog utjecaja na naše zdravlje. Ljudsko tijelo ne može ih samo stvarati, stoga ih moramo unositi hranom ili dodacima prehrani.

Pozitivan učinak na trudnoću

Razlikujemo tri skupine omega–3 masnih kiselina: Alfa-linolenska kiselina (ALA), čiji su glavni izvori biljke, te eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) koje možemo pronaći u ribljim uljima. Ljudsko tijelo koristi ALA kiseline za dobivanje stanične energije, koja je ujedno i gradivni element za dobivanje druge dvije kiseline u tijelu.

EPA masne kiseline podupiru rad srca i krvožilnog sustava te čuvaju imunološki sustav. S druge strane, DHA kiseline podupiru rad mozga, očiju te središnji živčani sustav, što je posebno važno za trudnice i dojilje. Odgovarajući unos omega-3 masti neophodan je za održavanje uravnotežene proizvodnje hormonskih tvari koje služe za reguliranje fizioloških funkcija kod svakog čovjeka. Pomažu regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi, upalne i alergijske reakcije, funkcije bubrega te cijeli probavni trakt. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Omega-3 masne kiseline imaju pozitivan učinak i na samu trudnoću. EPA masne kiseline podupiru rad srca i krvožilnog sustava te čuvaju imunološki sustav. S druge strane, DHA kiseline podupiru rad mozga, očiju te središnji živčani sustav što je posebno važno za trudnice i dojilje. Odgovarajući unos Omega-3 masti neophodan je za održavanje uravnotežene proizvodnje hormonskih tvari koje služe za reguliranje fizioloških funkcija kod svakog čovjeka. Te tvari pomažu regulirati krvni tlak, zgrušavanje krvi, upalne i alergijske reakcije, funkcije bubrega te cijeli probavni trakt. 

Važne su i za razvoj djeteta od najranije dobi. Njihovo uzimanje tijekom trudnoće može biti povezano s brojnim koristima djeteta kao što su viša inteligencija, bolja komunikacija, socijalne vještine te smanjeni rizik od pojave cerebralne paralize. Povećan unos omega-3 poželjan je i nakon poroda, budući da njegovi spojevi potiču na rad mliječne žlijezde koje će tada stvarati veću količinu mlijeka.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nedostatak omega masnih kiselina uzrokuje komplikacije u trudnoći

Trudnice često ne uzimaju dovoljno ovih masnih kiselina jer se boje da će tako u organizam unijeti toksine i živu koji se nalaze u ribi. Naime, nivo žive u morskim plodovima nije zabrinjavajuć za većinu odraslih, ali kao trudnica trebate biti na oprezu, jer se živa tijekom vremena može akumulirati u krvotok. Ipak, nedovoljnim unosnom omega-3 masnoća javlja se rizik od pojedinih komplikacija koje mogu nastati u trudnoći.

Jedna od takvih komplikacija je preeklampsija. To je poremećaj koji se, nažalost, ne može pokazati na testovima, nego trudnica sama mora procijeniti pati li od preeklampsije ili ne. Manifestira se kroz povišeni krvni tlak i visoku razinu bjelančevina u urinu. Kod većine trudnica javlja se u najblažem obliku, dok kod opasnijih oblika preeklampsija može dovesti do preranog poroda, pa i smrti djeteta ili majke. Uzimanjem dovoljno omega-3 masnih kiselina trudnice mogu smanjiti rizik od prijevremenog poroda ili težih komplikacija. Usto, njihov unos smanjit će promjene raspoloženja izazvane hormonima koje su čest slučaj u trudnoći. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani umjesto previše ribe

Dodaci prehrani koji sadrže omega 3 masne kiseline odlična su zamjena za unose velike količine ribe u organizam, a time i štetnih toksina iz okoliša. Ukoliko se odlučite za kupnju omega-3 masnih kiselina kao suplemenata, obratite pozornost na dvije vrijednosti na deklaraciji: EPA i DHA. Što je broj veći, to su kapsule kvalitetnije. Iako ne postoji točan standard za unos omega-3 masnih kiselina, preporuke nutricionista za trudnice su oko 300 mg (EPA+DHA).

Ipak, uz dodatke prehrani, u trudnoći se preporučuje i unos svježih namirnica koje obiluju omega-3 masnim kiselinama, a za vas smo izdvojili neke od namirnica koje su bogate omegom-3:

  • chia sjemenke - 100 g sadrži 17.552 mg
  • orah - 100 g sadrži 9.080 mg
  • lanene sjemenke - 100 g sadrži 22.813 mg
  • soja - 100 g sadrži 1.694 mg
  • špinat - 100 g sadrži 371 mg
  • ulje avokada - 100 g sadrži 957 mg
  • maslinovo ulje - 100 g  sadrži 761 mg

Pravilnom omjerom suplemenata i svježih namirnica postići ćete ravnotežu koja je potrebna vašem organizmu tijekom trudnoće. Važno je da se pridržavate preporučenih dnevnih unosa određenih namirnica kako biste bezbrižno mogli uživati u svojoj trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.