Beba Dojenje 21. siječnja 2020.

Mama vozila i dojila: Stručnjaci upozoravaju da je riskirala bebin život!

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ova mama tvrdi da nije imala izbora pa je u prometnom zastoju odlučila podojiti svoju četveromjesečnu bebu, stručnjaci upozoravaju da je iznimno opasno dojiti u vozilu u pokretu, jer posljedice mogu biti fatalne i kod manjih prometnih nesreća

Mama četvero djece iz Australije izazvala je žustru raspravu nakon što je objavila video u kojem se vidi kako doji bebu za vrijeme prometne gužve. Nakon što su je napali oni koji su vidjeli njezin video, Raquel Reynolds zaključala je svoj profil na Instagramu pa se sporni video više ne može pogledati. No prije toga ipak je branila svoj postupak jer je tvrdila da je auto stajao u prometnom čepu uzrokovanom prometnom nesrećom. Ipak, stručnjaci tvrde da je to iznimno opasno. 

U videu se vidjelo kako ga vozačica pomiče metar po metar, a tvrdila je kako u blizini nije bilo sigurnog mjesta da stane i nahrani svoju četveromjesečnu kćer, pa je bila prisiljena improvizirati. 

"Zapeli smo u prometu i beba je gladna... opasno je i pomalo ludo. Ali što bih trebala napraviti, ha, dušo?", prenio je njene riječi Daily Mail.

Možda te zanima... Spavanje bebe na tatinim prsima izgleda slatko, ali je opasno Beba

Mama je stavila svoju bebu u krilo i počela je dojiti, a auto je klizio puževim korakom. Nakon što je objavila video na Instagramu, pitala je svoje pratitelje što bi oni napravili na njenom mjestu. Mnoge žene odgovorile su joj da bi napravile isto za svoju djecu.

"Napravila bih potpuno istu stvar za svoju djecu. Pokrenula bih brda i planine za svoje sinove i pokćer", napisala je jedna mama.

"Napravila bih isto. Drago mi je da si dobro", napisala joj je druga.

No drugi ljudi bili su zgroženi što je dovela dijete u opasnost. Neki su rekli da je mama trebala pripremiti bočicu s mlijekom tog dana za auto, iako nisu znali kako hrani svoju bebu... 

autosjedalica Možda te zanima... Kakvu autosjedalicu odabrati za novorođenče? Beba

Zračni jastuk mogao je ubiti bebu

Stručnjaci smatraju da je ipak donijela djetetu više štete nego koristi. "Ako dijete ne vozite pravilno u autosjedalici, riskirate njegov život. Posljedice su ozbiljne. Čak i mala prometna nesreća može ozlijediti dijete", rekla je Lauren Ritchie iz Kraljevskog autokluba u  Queenslandu.

Dr. Alisa Baer, pedijatrica i suosnicačica The Car Seat Lady tvrdi da je dojenje tijekom vožnje iznimno opasno (čak i na stražnjem sjedalu automobila).

"Jako se zalažem za dojenje, ali ono ima svoje mjesto i vrijeme. Vozilo u pokretu nije ni vrijeme ni mjesto. Dojenje djeteta dok se auto pomiče, stavlja i vas i vaše dijte u značajan rizik od nepotrebne ozljede."

U slučaju prometne nesreće, sila udarca naštetit će djetetu više nego glad.

"Ova majka stavila je dijete nezaštićeno ispred zračnog jastuka koji se može aktivirati čak i kod manjih brzina i na licu mjesta ubiti dijete. Dijete je bilo gladno, ali sigurno ne bi umrlo od gladi tijekom te vožnje", objasnila je dr. Baer te također naglasila da prometni čep nije razlog da su njezina beba i drugi vozači sigurni. "Mnogi od nas vidjeli su kako se kod ovakvih čepova mogu dogoditi manje prometene nesreće, ali za ovu bebu, rezultat je mogao biti fatalan. Dojenje djeteta tijekom vožnje ometa i majku, koja tako ugrožava sve ostale na cesti jer takva vozačica ima veću šansu da udari drugi auto".

Iako mnogi mogu razumjeti ovu mamu koja je smatrala da je dojenje bebe jedino rješenje, nadamo se da će roditelji poslušati stručnjake. 

Možda te zanima... Zimske jakne i autosjedalice opasna su kombinacija! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.