Roditelji Tatina zona 11. prosinca 2019.

Zašto se roditelje još uvijek kritizira zbog ljubljenja djece u usta?

Foto: Instagram/cristiano
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon Davida i Victorie Beckham, Cristiano je još jedan slavni tata kojeg napadaju zbog poljupca kćeri u usta

Slavni nogometaš Cristiano Ronaldo često objavljuje fotografije iz obiteljskog života s četvero djece, a nevjerojatno je da je najnoviji presladak video izazvao toliko negativne reakcije. Naime, slavni tata u videu razgovara sa svojom dvogodišnjom kćerkicom Alanom Martinom i daje joj pusu u usta što je razbjesnilo mnoge.

"Kako da se ne zaljubim u svoju princezu?", napisao je uz objavu slavni tata koji nije prvi među poznatim roditeljima koji su se našli na udaru kritika zbog sličnog iskazivanja ljubavi prema svojim mališanima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

How can i not fall in love with my sweet princess ?! 👸🏻 ❤️

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Bivši nogometaš David Beckham i njegova supruga Victoria već godinama su na meti kritičara zbog ljubljenja u usta sa svojom djecom, a njegova najmlađa kći Harper sada ima osam godina i posljednjih godinu dana njen poljubac s tatom već je dva puta završio na naslovnicama svjetskih medija s natpisima čuđenja. 

Možda te zanima... Beckham ljubio sedmogodišnju kćer u usta: 'Svu svoju djecu ljubim na isti način' Školarci

David je izjavio da svu svoju djecu ljubi na isti način, osim najstarijeg Brooklyna. "Vrlo sam blizak sa svojom djecom i sve ih ljubim u usta, osim najstarijeg sina Brooklyna. On ima 18 godina pa bi to bilo jako čudno", izjavio je jednom prilikom. "Jako sam privržen djeci i tako smo i ja i Victoria odgojeni i takvi smo sa svojom djecom. Želimo pokazati ljubav svojoj djeci i štititi ih, brinuti o njima, podržavati ih i jako smo im privrženi".

U studenom prošle godine na društvenim je mrežama čak pokrenuta akcija s hashtagom #standbybeckham u kojoj su poznati roditelji objavljivali fotografije na kojima ljube djecu u usta kao podrška Davidu Beckhamu.

I poznati američki nogometaš Tom Brady, otac troje djece i suprug supermodela Gisele Bündchen, podigao je prašinu scenom u svom dokumentarcu "Tom vs. Time" u kojoj ga 11-godišnji sin ljubi u usta.

U videu Jack daje kratki poljubac u usta tati Bradyju dok je on na masaži. "To je bilo malo kratko", kaže Brady sinu, a zatim se on vraća i daje mu duži poljubac. Mnogi komentatori pitali su se je li taj dugi poljubac primjeren između sina i oca.

Heather Whitten Možda te zanima... Zašto je fotografija tate sa sinom pod tušem izazvala takvu pozornost? Roditelji

Što kažu stručnjaci?

Američka akademija za parodontologiju tvrdi da se ljubljenjem može prenijeti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući i one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni. Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, djeca su znatno osjetljivija jer još uvijek nemaju razvijen imunološki sustav.

Dječja psihologinja i autorica knjige "The Power of Your Child’s Imagination: How to Transform Stress and Anxiety Into Joy and Success" Charlotte Reznick objašnjava da djecu ljubljenje u usta može asocirati na seksualne ili romantične aktivnosti njihovih roditelja te se mogu zapitati kakve su to stvari koji roditelji rade.  "Ako mama ljubi tatu u usta i obratno, što znači kad ja, djevojčica ili dječak, poljubim roditelje u usta", objašnjava.

No stručnjaci se nisu usuglasili o toj temi, tako drugi dječji psiholozi misle da takvo iskazivanje ljubavi neće naštetiti djetetu.

Klinička psihologinja Sally-Anne McCormack izjavila je: "Ne postoji nikakav dokaz da ljubljenje djeteta u usta zbunjuje djecu na bilo koji način. To je isto kao da kažete da je dojenje seksualno. Neki ljudi misle da je to problem, ali to nije više seksualno nego masirati leđa bebi".

I mame na forumu pričaju o ljubljenju djece u usta, nekima je to potpuno neprihvatljivo, neke brinu zbog prijenosa klica, dok druge mame kažu da svoje mališane obasipaju poljupcima od glave do pete, pa tako i u usta. Ljubiš li dijete u usta? Napiši komentar ispod članka ili na Facebooku.

mama, dijete, poljubac Možda te zanima... Ljubite li dijete u usta? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.