Trudnoća Trudnica 26. svibnja 2014.

Na što trudnice trebaju paziti kad voze auto?

trudnica, vožnja, auto
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice na forumu raspravljaju o vožnji automobila tijekom trudnoće, a neke kažu da su se čak same dovezle u rodilište, dok se druge ipak bolje osjećaju na suvozačkom mjestu. Pročitajte što pišu i uključite se u raspravu!

Iako se trudnoća naziva drugim stanjem i donosi mnogobrojne fizičke promjene, mnoge žene gotovo do poroda obavljaju uobičajene svakodnevne aktivnosti, a jedna od tih aktivnosti je vožnja automobila. Tako je naša čitateljica MrSandrica na forumu otvorila raspravu o vožnji auta tijekom trudnoće i pitala druge trudnice i mame do kojeg mjeseca su vozile, jesu li nosile pojas i kakva su im bila druga iskustva.

Mama SandraSafranko odgovorila je: "Vezala sam se stalno i to je obavezno. Inače imaš trudnički pojas za kupiti, mada je to po meni bacanje novca. Samo pazi kako namjestiš pojas, da ti bude ispod trbuha i gornji pojas iznad. A vozila sam se do zadnjeg dana, samo me suprug vozio u rodilište".

'Sama sam se odvezla u rodilište'

I na našoj Facebook stranici smo pitali trudnice i mame do kojeg mjeseca trudnoće su vozile i većina mama je napisala da su vozile skoro do posljednjeg dana, a neke su se čak i same dovezle u rodilište.

Mama Zeki99 imala je takvo iskustvo: "Ja sam se odvezla u bolnicu s trudovima. Ali nisam tipično žensko, mene ništa nije boljelo, a ni trudnoću nisam osjetila. Ja preporučujem da voze dok osjete da mogu i da im se da", napisala je.

Trudnica Lilica je na forumu pitala: "A je li vas strah voziti u trudnoći? Čitala sam prije par tjedana neki članak da je najrizičnije za trudnice da voze u drugom ili trećem tromjesečju. Ne mogu se sjetiti točno, ali ja sam još i opreznija sad, tako da ne kužim zašto je to takav problem".

"Ako ne moram ne vozim, jer ja možda jesam opreznija, ali drugi ljudi nisu, tako da radije uvijek idem sa svojima ili mužem nego sama. Svi će me radije odvesti nego da vozim, nikad ne znaš što se može dogoditi", ostavila je svoj komentar Teya2803.

U drugom tromjesječju rizik od prometne nesreće

I buduća mama Morana podijelila je svoje iskustvo: "Praktički sam odmah prestala jer mi se povraća. Osjećam se nekako smušeno pa me voze. Sad sam u 32. tjednu i kad bi bila neka frka sjela bih i odvozila, no neka oni mene radije voze".

Iako se trudnice obično pitaju smiju li se baviti ekstremnim sportovima ili letjeti avionom, rijetke se pitaju je li vožnja auta u trudnoći potpuno sigurna. Nedavno kanadsko istraživanje objavljeno u Canadian Medical Association Journal otkriva da trudnice imaju veći rizik od stradavanja u prometnim nesrećama. Prema tom istraživanju, žene u drugom tromjesečju trudnoće imaju gotovo istu šansu da završe u prometnoj nesreći kao i muškarci koji pate od apneje u spavanju. To znači da imaju 42 posto veću vjerojatnost da će završiti u sudaru nego prosječan vozač, međutim trudnice nemaju isti rizik tijekom prvog i posljednjeg tromjesečja.

Istraživanje je vodio liječnik na hitnoj službi bolnice, Donald Redelmeier, koji je bio jedan od prvih stručnjaka koji su proučavali povezanost između korištenja mobitela i automobilskih nesreća. Redelmeier objašnjava da je povećan rizik kod trudnica rezultat hormonalnih promjena u drugom tromjesečju, a tome pridonose i umor, manjak sna i stres te korištenje mobitela. Stručnjaci ipak upozoravaju da vožnja tijekom trudnoće nije zabranjena, ali definitivno se preporučuje poduzeti sve potrebne mjere opreza.

Jeste li vozile auto u trudnoći? Napišite nam svoje iskustvo u raspravi o vožnji u trudnoći na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.