Beba 10. svibnja 2022.

Jesu li majke koje doje povezanije s djetetom od majki koje hrane dijete na bočicu?

hranjenje na bočicu
Foto: Guliver Jesu li majke koje doje povezanije s djetetom od majki koje hrane bebu na bočicu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može li majka koja dijete hrani na bočicu iskusiti jednaku razinu bliskosti sa svojom bebom kao majka koja doji? Novo istraživanje nudi odgovor na ovo zanimljivo pitanje...

Rani početak i održavanje dojenja tijekom prvog perioda djetetova života vrlo je važna, ali često i zahtjevna zadaća majki. Iako većina mama krene s idejom da želi dojiti svoju bebu, znaju se dogoditi situacije zbog kojih od dojenja ipak moraju odustati te krenuti s hranjenjem bebice na bočicu.

Mnogi stručnjaci za postnatalno zdravlje dugo su se zalagali za dojenje kao bolju opciju za hranjenje djeteta u usporedbi s hranjenjem na bočicu, posebice kada je riječ o stvaranju čvrstih veza i odnosa između roditelja i djeteta, prenosi Daily mail.

No novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Lincoln pokazalo je da su majke koje su koristile bočicu sa svojom djecom razvile jednako jake veze kao i majke koje su dojile.

U istraživanju je upitnike ispunilo 3000 majki koje su upitane o znakovima tjeskobe i pokazateljima pozitivnog odnosa u relaciji dijete-roditelj. Nije pronađen pokazatelj jače povezanosti među dojiljama."Trenutna literatura temelji se na ideji da dojenje olakšava povezivanje. Naša studija je u skladu s nekoliko empirijskih studija koje ne pokazuju tu povezanost",  rekla je znanstvenica Abigail Davis. 

Možda te zanima... 10 stvari koje nisam znala o hranjenju bebe na bočicu Beba

Dobrobiti dojenja

Kako god ono utjecalo na povezivanje, dojenje je prirodan način da majke opskrbe svoju dojenčad svom hranom koja joj je potrebna u prvim mjesecima života. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF preporučuju isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci te kombinirano dojenje do druge godine ili kasnije, sve dok i žena i dijete to žele. Isključivo dojenje označava hranjenje djeteta samo majčinim mlijekom, dok kombinirano dojenje uključuje dohranu uz dojenje i prikladno uvođenje čvrste hrane.

Dojenje djece između 6. i 12. mjeseca života može dojenčetu osigurati 50% potrebne energije (kalorija), a između 12. i 24. mjeseca 1/3 ukupne potrebne energije. Istraživanja su pokazala da rano započinjanje s dojenjem (unutar prvog sata od poroda), osim što povećava količinu mlijeka koje se proizvodi, štiti novorođenče od infekcija i smanjuje stopu neonatalnog mortaliteta.

Možda te zanima... Kako su majke koje nisu mogle dojiti, hranile djecu prije izuma adaptiranog mlijeka? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.