Beba Dojenje 27. ožujka 2024.

Ako se dojenje bliži kraju, možda će ti dobro doći ovi savjeti

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira kako se osjećala na kraju ovog putovanja, upamti; još je mnogo nevjerojatnih trenutaka u majčinstvu i, iako je jedan dio putovanja možda završen, sjećanja će ti ostati zauvijek!

Posebna se povezanost rađa između majke i djeteta tijekom dojenja. Bez obzira jesi li dojila nekoliko tjedana ili nekoliko godina, ponekad je teško pomiriti se sa završetkom, posebno ako znaš da ti je ovo zadnje dijete. Upravo je kraj dojenja za mnoge mame veliki trenutak u kojem se zbiva eksplozija osjećaja, a u nastavku možeš pronaći nekoliko savjeta,  bez obzira na to jesi li već završila svoj put ili tek odbrojavaš dane do završetka dojenja. 

Možda te zanima... 5 (sebičnih) razloga zbog kojih sam odlučila produljiti dojenje Beba

Sasvim je normalno osjećati tugu

Dojenje dolazi s toliko nevjerojatnih trenutaka - preslatki zvukovi tvoje bebice, mliječni pijani osmijeh nakon obroka, velike oči koje zadovoljno bulje u tebe, hvatanje za kosu dok bebica sisa, čak i slatki zvukovi koje ispuštaju nakon hranjenja. Ti su trenuci neprocjenjivi i teško je ponekad prihvatiti da će im doći kraj. Nemoj se sramiti ako se osjećaš tužno ili jednostavno imaš potrebu plakati. Tvoja beba odrasta i ponekad se teško s tim pomiriti, no vjeruj nam, taj će period brzo proći i uživat ćeš u drugi, jednako prekrasnim trenutcima sa svojim mališanom. 

Jednako je normalno osjećati olakšanje

Koliko god dojenje bilo lijepo, ponekad majke jedva čekaju vratiti se svojim uobičajenim rutinama. Nakon prestanka dojenja možeš uživati ​​u piću kada god poželiš. Možeš ponovo kupiti odgovarajuće grudnjake bez dodatnih briga. I možeš jednostavno pozdraviti svoju novu slobodu. To znači da možeš odvojiti više vremena za sebe i odmaknuti se od svoje bebice barem ponekad.

Može proći vrijeme dok ne prestaneš stvarati mlijeko

Male količine mlijeka ili serozne tekućine obično cure tjednima, mjesecima ili godinama kod žena koje su bile trudne ili dojila. Možda ti je poznata ova situacija: Poznata situacija: Prestala si dojiti, ali mlijeko ti još uvijek tu i tamo curi i to traje već mjesecima, skoro pa i godinu dana. To može biti mala žućkasta kapljica poput kolostruma. I to je sasvim normalno.  

Možda te zanima... 'Najbolji savjet o dojenju koji sam ikad dobila? Ne moraš ako ne želiš!' Beba

Tvoje grudi možda nikada neće biti iste

Tvoje se dojke možda nikada neće vratiti u stanje prije trudnoće ili prije dojenja. Ali, hej, one su stalni podsjetnik na sve one lijepe mjesece provedene u dojenju. Baš poput strija, sve bi mame uistinu trebale biti ponosne na svoje grudi, bez obzira na njihov novi izgled.

Unatoč onome što svi oko tebe govore, nema ispravnog ili pogrešnog vremena za dojenje. Možeš odlučiti da uopće nećeš dojiti i to je sasvim u redu. Možeš odlučiti produžiti putovanje dok tvoj mališan ne bude u predškolskoj ustanovi i to je također u redu.

Na kraju dana, sve je na tebi! Gotovo sve mame priznaju da je završetak dojenja mješavina osjećaja: tuge s jedne strane i olakšanja s druge. Bez obzira kako se osjećala na  kraju ovog putovanja, upamti; još je mnogo nevjerojatnih trenutaka u majčinstvu i, iako je jedan dio putovanja možda završen, sjećanja će ti ostati zauvijek!

Možda te zanima... Dojena beba prvi put probala bočicu i njena reakcija je urnebesna! Nije dobro prošlo... Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.