Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 08. veljače 2019.

Prva menstruacija povezana s prvim seksom, čak i prvom trudnoćom?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Menstruacija označava početak reproduktivnog života djevojčice i važan je pokazatelj fizičkog, prehrambenog i reproduktivnog zdravlja djevojčica, ali se često zanemaruje u javnom zdravstvu

Tvoja kći, do jučer mala djevojčica dobila je prvu menstruaciju i preko noći postala "žena". Nova studija o djevojčicama i ranoj prvoj menstruaciji mogla bi zabrinuti roditelje. Istraživači tvrde kako početak menstruacije kod djevojčice, osim što može utjecati na vrijeme njenog prvog seksualnog odnosa, može utjecati i na vrijeme prve trudnoće, njezinu osjetljivost na dobivanje spolno prenosivih infekcija pa čak i na godine kada će se udati, stoji u novoj studiji koja je provedena na Sveučilištu Columbia.

"Menstruacija označava početak reproduktivnog života djevojčice i važan je pokazatelj fizičkog, prehrambenog i reproduktivnog zdravlja djevojčica, ali se često zanemaruje u javnom zdravstvu", komentirala je dr. sc. Marni Sommer, MSN, a prenosi Parents.com.

Možda te zanima... Prva menstruacija: 5 stvari koje roditelj treba napraviti Školarci

Za ovu studiju, njezin je tim promatrao djevojčice u Malaviju, Južnoj Africi, Nepalu, Jamajci, Nigeriji, Zimbabveu, Indiji i Bangladešu, ali važno je napomenuti da su slični rezultati zabilježeni u zemljama s visokim dohotkom, kao što su Sjedinjene Američke Države. Istraživanja pokazuju da rana menstruacija, koja je definirana prije 12 godina, povećava rizik od ranijeg stupanja u spolne odnose, a povezana je i s ranom trudnoćom i porođajem i spolnim bolestima uključujući HIV.  "U konačnici to pojačava važnost uključivanja prvog menstrualnog ciklusa u mnoge studije", rekao je dr. Sommer.

Kad i kako razgovarati s djetetom o seksu?

Naravno, roditelji ne mogu kontrolirati kada će to razdoblje započeti kod djevojčice, no čini se kako će morati još ranije početi razgovarati o seksu. Niti jednom roditelju nije lako razgovarati s djetetom o seksu. To jedna je od najnezgodnijih tema za roditelje jer nisu sigurni što reći i kada je uopće vrijeme za taj njima osjetljiv trenutak

"Roditelji često na pitanja djeteta o spolnosti ili seksualnosti reagiraju s nelagodom. Često roditelji smatraju da je to nešto o čemu se ne treba puno pričati, vjeruju da djeca o tome već ionako puno znaju, ili pak da ne treba djeci prerano otkrivati neke informacije", kaže dr.sc. Miranda Novak, prof. psihologije s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. 

Možda te zanima... Učiteljica: 'Razgovarajte s kćerima prije prve mjesečnice' Školarci

Psihologinja kaže da nema nekog univerzalnost recepta, no naglašava kako bi roditelji s djecom o seksualnosti trebali razgovarati na način primjeren dobi djeteta. Osim dobi, dodaje, trebalo bi u obzir uzeti i emocionalnu zrelost djeteta. "Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, ali generalno je savjet do dobi od pet godina djeci odgovarati vrlo jednostavno i kratko, ali ne lagati i ne izmišljati priče da djecu donose rode, da su došla iz kupusa i slično, nego dati informacije primjerene dobi. Na primjer, kad tako malo dijete pita što je seks, to je već znak da zna nešto o tome. Roditelj onda može postaviti djetetu pitanje što je o tome čulo, ili gdje je to vidjelo, ili što dijete misli da je to, i onda samo reći 'To je nešto što rade odrasli i tako nastaju djeca', a onda opet čekati da dijete postavi neko novo pitanje", kaže Miranda Novak. 

Dijete te stalno ispituje što je seks? Stručnjaci tvrde da je najgore pričati o 'pčelici i cvijeću'

Ako roditelj na takav način njeguje komunikaciju s djetetom, kao i o bilo kojoj drugoj temi, onda stvara za dijete zaštitni čimbenik za neka buduća rizična ponašanja - tako da dijete kasnije, kad ima bilo koje pitanje, zna da može doći i obratiti se roditelju. Onda, ovisno o tome koliko je dijete staro, roditelj može pružati sve više informacija, ili kasnije, kad dijete bude starije preporučiti i neke druge izvore, literaturu i slično. 

žena Možda te zanima... Dob u kojoj ste dobili prvu menstruaciju pokazuje koliko dugo ćete živjeti Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.