Beba Dohrana 29. travnja 2020.

Odbija li tvoja beba jesti sa žlicom? Evo što trebaš napraviti

dohrana bebe
Foto: Shutterstock Početak dohrane sa šest mjeseci
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaista može biti frustrirajuće (i zastrašujuće) kad beba koja je obožavala jesti odjednom počme odbijati hranu sa žlice. Ali to je sasvim normalno. Evo zašto se to događa i kako se prilagoditi

"U pomoć! Moje je dijete upravo prestalo jesti!" To često možemo čuti od mnogi roditelja. 

"Sjećam se jednog slučaja. Djevojčica stara 10 mjeseci odjednom je počela odbijati sve obroke. Kad sam posjetila obitelj kod njihove kuće, mama ju je pokušavala  nahraniti pilećom juhu. Dijete je začepilo usta, gurnuo žlicu i počelo vrištati. Svaki pokušaj da je nahrani žlicom naišao je na sličan odgovor. Ali pogodite što se dogodilo kad smo bacali nešto hrane na pladanj njezine stolice? Djevojčica je prstima pokupila svaki komad piletine i povrća i pojela ih sve!", prisjetila se Natalia Stasenko, dječja dijetetičarka.

Kasnije su joj roditelji rekli da curica sada sama jede. I iako količine koje je pojela nisu toliko dosljedne kao i hranjenje žlicom, bilo je očito da sveukupno dobiva svu potrebnu hranu za rast i razvoj.

Možda te zanima... Nutricionistica o uvođenju dohrane: Kako znati da je beba spremna? Beba

Odbijanje žlice je normalno

Odbijanje žlice zapravo je važan korak - ne manje značajan od prvog zuba ili prvog koraka. Većina beba prolazi kroz ovu razvojnu fazu oko 9-11 mjeseci kada više ne žele igrati pasivnu ulogu u hranjenju. Žele to sve sami! Naravno, sva se djeca razvijaju različitim brzinama i neke se bebe rado hrane dulje žlicom, posebno ona koja su rođena prijevremeno ili imaju oralno-motoričko kašnjenje. No, velika se većina beba pobunila protiv žlice malo prije nego što se okrenu.

Ali to je zastrašujuće (za roditelje)

Kao roditelji odlučujemo kontrolirati mnoga područja života naše djece. Prehrana nije izuzetak. Kad dopustimo bebama da više same jedu, možda ćemo se morati odreći moći koju imamo nad onim što i koliko jedu. Bojimo se da će naše dijete jesti malo onoga što nudimo, odabrati manje hranjive namirnice ili se odlučiti uopće ne jesti ništa.

Ako ti jedva dotaknuta večera zadaje noćne more, ohrabrujuće je znati da istraživanja pokazuju da su mala djeca sjajna u samoregulaciji. A ako se i dalje brineš, pokušaj zabilježiti sve što dijete pojede tijekom tjedna. Vjerojatno si primijetila pristojan unos iz svih grupa hrane (sve dok naravno nudiš zdravu raznolikost).

mama majka hrana dohrana beba Možda te zanima... Zašto nije preporučljivo hraniti bebu žlicom? Beba

Budi spremna

Ako se tvojoj bebi bliži 9 mjeseci, budi spremna za ovu prekretnicu i radi na stvaranju djetetovog repertoara hrane i pomagala na prstima, tako da unosi dovoljno kalorija i hranjivih tvari kada žlica poleti na pod. Većina beba je spremna za hranjenje svojim prstićima već od 6 mjeseci.  Izbjegavaj čak i suptilne tehnike pritiska poput igranja za vrijeme obroka. Igranje "aviona" ili korištenje televizora ili čak knjiga kako bi dijete pojelo dovoljno sa žlicom vjerojatno će doprinijeti njenoj odbojnosti na žlicu, učiniti obroke napornima i naučiti dijete da ignorira signale sitosti. Budi spremna na više čišćenja nego inače, ali nagrada će ti biti lijepo pojeden obrok i to samostalno. 

Povjeri svojoj bebi da odabere koliko i što treba jesti, čak i ako izgleda da treba tvoju pomoć. Naravno, nema ništa loše u tome što dijete povremeno hraniš žlicom; samo pazi da to nikome ne pokvari zabavu za ručak.

Uspostavi strukturu prehrane tako da beba ima priliku sjediti i jesti svaka 2-3 sata tijekom dana. Na taj način, čak i ako u potpunosti odbije jedan od obroka, druga prilika za jelo bit će odmah iza ugla. Imaj na umu da djeca i predškolci ne trebaju jesti tako često i mogu čekati 3-4 sata između obroka i zalogaja.

 

beba hrana Možda te zanima... Finger food za bebe: Uči ih samostalnosti i razvija motoriku Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.