Beba Dohrana 22. studenoga 2016.

5 finih domaćih kašica za bebe koje možete brzo napraviti

kašice kašica dohrana
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne morate biti vrhunski kuhar kako bi napravili savršene domaće kašice koje će vaše bebe obožavati. Prije uvođenja dohrane važno je da beba može sama sjediti uspravno, drži sama glavu i zanima ju različita hrana. To je znak da je pravo vrijeme da joj počnete raditi domaće delicije!

kašica grašak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zelena kašica od graška

Grašak je mali, ali moćni izvor vitamina A i C, željeza, proteina i kalcija. Ako koža od graška čini teksturu manje privlačnom bebi, probajte ih što bolje procijediti. Za ovu zdravu zelenu kašicu potrebne su vam:

  • 3 šalice graška 
  • 2 žlice vode

Ako koristite smrznuti grašak, kuhajte ga na pari dvije minute. Stavite grašak i vodu u blender ili u posudicu i štapnim mikserom miksajte do željene teksture.  Ako je potrebno, dodajte još vode jer je s graškom malo teže postići željenu glatkoću zbog teksture kože. 

Ako niste odmah ponudili bebi, spremite u posudice za led i u zamrzivač. Jednom kad vidite da je zamrznuto, izvadite kockice iz posudice i odvojite po vrećicama za zamrzavanje. U zamrzivaču može izdržati tri mjeseca, a u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi tri dana.

kašica batat | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prekrasna kašica od slatkog krumpira

Slatki krumpir ima mnoge zdravstvene blagodati, pa ga i odrasli vole. Puni su vitamina, antioksidanata i vlakana, tako da i beba može imati koristi od ovog ukusnog gomolja. Jednostavna kaša s dozom vode ili mlijeka čini ga  ukusnom i hranjivom prvom hranom.

  • 2 batata srednje veličine su sve što vam treba

 Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite krumpir i probodite ga par puta s vilicom. Pecite oko 45 minuta dok se ne nabora i ne omekša. Zatim ih izvadite i prerežite na pola te izdubite u blender i miješajte dok ne postane glatka smjesa. 

Priprema traje samo dvije minute. Istu stvar možete napraviti i s običnim krumpirom, samo imajte na umu da njega morate malo duže peći. Ove kašice nemojte zamrzavati!

bundeva kašica | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sezonska bundeva sa svježim timijanom

Jednostavan i fini sezonski recept pun je beta-karotena, kalija i željeza. Napraviti više i zamrznite u posude za led za zdrave porcije za kasnije. 

  • 1 mala bundeva
  • pola žlice svježeg timijana
  • pola šalice vode ili majčinog mlijeka

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjevaOdrežite vrh bundeve, a zatim izrežite po duljini i na pola. Očistite cijelu unutrašnjost i izvadite sjemenkeNasjeckajte bundevu na manje komade i stavite na lim za pečenje, kožom prema dolje. Pecite 45 do 60 minuta, dok je ne možete probiti vilicom. Maknite sa strane dok se ne ohladi.

Ogulite kožu i nakon toga počnite miksati. Dodajte timijan i vodu dok ne postignete željenu gustoću. Smjesu možete dodati jogurtu, zobenih pahuljicama, ali i drugim kašicama od jabuke, kruške ili špinata. Zaigrajte se!

avokado kašica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Avokado i banana svakog dana

Sparite dvije prekrasne namirnice: avokado pun dobrih masti i vlakana s bananom punom kalija i vitamina C. Banana dodaje i malo prirodne slatkoće u kašicu.

  • 2 zrela avokada
  • 2 zrele banane
  • 2 žlice soka od limuna ili ananasa (koji će spriječiti kašicu da potamni)

Izrežite avokado na pola, izvadite košticu i izdubite žlicom. Ogulite banane. Stavite sve sastojke u zdjelu srednje veličine, sjeckalicu ili blender i miješajte dok ne postane glatka smjesa. 

Rasporedite kašicu i ulijte u zasebne posude za čuvanje hrane. U hladnjaku ju možete čuvati do četiri dana.

Možete dodati i jogurt, grašak ili čak špinat.

kašica beba | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Malo ribe, malo povrća...

Kašica koja je ukusna kombinacija za stimuliranje mozga. Bijela riba sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu razvoju bebinog središnjeg živčanog sustava. Poriluk je dobar za kardiovaskularne podršku, a mrkva antioksidans.

  • 400 grama fileta bijele ribe
  • 3 mrkve, očišćene
  • 1 poriluk
  • pola šalice vode, majčinog mlijeka ili formule

U srednjoj posudi zakuhajte oko 50 mililitara vode na umjerenoj vatri. Ribu, mrkvu i poriluk kuhajte na pari 15 minuta, pokriveno. Ostavite da se malo ohladi.

Kad ste sigurni da je sve skuhano, miješajte dok ne dobijete željenu gustoću, cijelo vrijeme dodajući 1/4 šalice tekućine. U frižideru možete čuvati do tri dana, u zamrzivaču do dva mjeseca.

Kašica odlično paše s prstohvatom kumina, curryja, timijana i muškatnog oraščića dodanih neposredno prije miješanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.