Beba Razvoj u 1. godini 24. travnja 2023.

Deset jasnih znakova koji pokazuju da je tvoja beba mali genijalac

Foto: Freepik ; Znakovi koji pokazuju da je tvoja beba mali genijalac
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako ste jedan od onih roditelja koji odgajaju nadarenu djecu s natprosječnom inteligencijom, tada ste vrlo vjerojatno znakove genijalnosti prepoznali još u njihovoj najranijoj dobi. A kako točno prepoznati znakove da odgajate budućeg malog Einsteina? Pročitajte u nastavku.

Svi mi želimo da naše bebe budu maleni genijalci, zar ne? Međutim, pronalaženje te iskre u našim potomcima ključno je da im pomognemo da je razviju. Roditelji mogu procijeniti inteligenciju svoje bebe promatrajući ove znakove kod svog djeteta. Nakon što primijetite ove znakove, važno je da ih njegujete i razvijate kako bi vaše dijete to moglo ubrati kasnije u životu.

Postoje neki znakovi na koje možete pripaziti i koji će vam signalizirati da će vaše dijete biti inteligentno:

1. Rano dostižu nove razvojne faze i prekretnice tipične za djecu

Možda znate da su razvojne prekretnice bebe značajan način da se kaže je li vaše dijete na pravom putu u svom fizičkom, kognitivnom i emocionalnom rastu. Međutim, ako vaša beba dostiže ove prekretnice mnogo ranije od svojih vršnjaka, to bi mogao biti jedan od znakova inteligentne bebe. Mali genijalac naučit će hvatati predmete, hodati, govoriti ili čitati ranije od svojih vršnjaka, a move razvojne izazove rješavat će s lakoćom.

Brži napredak u prvom mjesecu života - veća inteligencija kasnije?

2. Izvanredno pamćenje

Djeca s visokim kvocijentom inteligencije imaju izvanredno pamćenje i često ćete ostati bez riječi kad vam, primjerice, kažu gdje su ostavili igračku prije šest ili osam mjeseci.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Rano učenje jezika

Bebe genijalci rano će progovoriti i pokazati interes za knjige i slušanje priča. Posebno nadarena djeca već s 14 mjeseci slagat će bez problema dvije riječi, a s 18 mjeseci razumjet će upute koje im dajete.

4. Sposobnost rješavanja problema

Bebi genijalcu dovoljno je samo jednom pokazati kako se slažu puzzle i počet će ih sam slagati. Njihova intelektualna snalažljivost doći će do izražaja u problemskim situacijama u kojima će se poslužiti predmetima koji ga okružuju kako bi riješio izazov ili problemsku situaciju.

5. Uživa (čak preferira) samoću

Znamo da su djeca druželjubivi mali ljudi i da često rijetko žele biti sami. Međutim, jedan od znakova inteligentne bebe je da često više voli biti sama. Primijetit ćete da se vrlo rado igraju sami. Ili bi možda više voljeli društvo starije djece nego društvo svojih vršnjaka, za malo napredniju emocionalnu i intelektualnu stimulaciju. 

6. Znatiželjne glavice

Činjenica jest da su sve bebe po prirodi znatiželjne i željne istraživanja i iskušavanja novih stvari. Stoga, ako nađete rastavljeni autić ili igračku, znate tko je krivac za to. No, bebe genijalci neće odmah navaliti na novu igračku koju ste im donijeli. Umjesto toga, istražit će igračku iz svih kuteva kako bi razumjeli njezin mehanizam, a tek onda prionuti na igru.

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

7. Izražena fokusiranost

Nadarena djeca imaju izraženu sposobnost fokusiranja pozornosti u dužem periodu. Također, imaju široko polje interesa budući da ih fasciniraju mnoge stvari. Bilo da razvijaju novu vještinu ili slušaju pjesmicu ili priču, pokazat će intenzivnu koncentraciju i odlučnost prema učenju i savladavanju vještina u njihovim formativnim godinama.

8. Povišena razina pozornosti i svjesnosti

Vaše dijete već će u ranoj fazi razvoja stupati u kontakt očima s osobama koje mu se svide, vrlo će im brzo naučiti prepoznati glasove i lica. No, istovremeno će možda pokazati strah u prisutnosti stranca. Oni jednostavno gaje intenzivnu osjetljivost na okolinu i događaje. Također, može ih uznemiriti premještanje njihovih igračaka ili odjeće. No, s druge strane, nadareno dijete dobro će se prilagoditi novonastalim situacijama i novim osobama.

9. Nisu velike spavalice

Istina je- bebe genijalci jednostavno ne vole spavati! Njihov uvijek aktivni um i znatiželjnost tjeraju ih da budu budni više sati nego druga djeca. Također, imaju lagan san i vrlo će ih brzo razbuditi neki manji šum ili pokret. Vaša beba od malih će nogu protestirati odlasku na spavanje jer toliko je toga što žele istražiti, a ne mogu vam još objasniti kako im je san dosadan.

10. Čudo od djeteta s posebnim talentima

Neke bebe rano će iskazati nadarenost u glazbi, umjetnosti, plesu ili individualnim vještinama. Ukoliko u ranoj fazi identificirate njihove posebne talente, pomoći ćete djetetu da ih iskaže i njeguje kroz odrastanje.

Možda te zanima... Djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, potvrdilo istraživanje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.