Roditelji 27. siječnja 2023.

5 pravila roditeljstva koja možeš bez straha prekršiti

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ima li boljeg od onog kad ti netko kaže da postoje pravila koja smiješ prekršiti? Teško. Roditeljstvo je jedno tako osjetljivo područje i svi se uvijek bojimo kršiti pravila za koja ni sami ne znamo tko ih je postavio. E, pa ova pravila možeš prekršiti, stvarno.

Prije nego što uopće počnemo govoriti o pravilima roditeljstva koja treba poštivati ili prekršiti, možemo se zapitati jednu važnu stvar koja su to uopće pravila roditeljstva i tko ih smišlja i postavlja? Pedijatar? Naši roditelji? Internet? Influenceri? Odgovor nitko ne zna – i svi znaju. No, tko god ih postavio, uvijek je dobar osjećaj srušiti ih!

Možda te zanima... 'Najbolji roditeljski savjet dobila sam od svog psa' Roditelji

Roditeljstvo je vjerojatno najteži i najvažniji posao koji ćeš ikada raditi, a nema jednog i jedinstvenog priručnika koji će ti reći kako to činiti. Naravno, postoji mnogo knjiga o roditeljstvu, ali nema nekog vrhovnog autoriteta i nekog tko će znati sve i moći postaviti pravila koja nitko neće preispitati. Na kraju dana, ti si roditelj koji je taj autoritet i zato je sve to još teže.

E, pa zato je dobro znati da postoje pravila koja će te sigurno „mučiti“, a neće se dogoditi ništa strašno ako ih prekršiš.

Okupaj dijete svake večeri

Netko je nekad postavio pravilo da se dijete, još otkad je novorođenče, kupa svakog dana. I mnogi to uistinu tako i rade. No, mnogi su roditelji ipak odavno shvatili da to nema previše smisla. Neki će se zgroziti kad kažeš da svoje dijete kupaš, na primjer, samo jednom tjedno. No, nema baš ništa loše u tome. Bebe nisu prljave svakog dana i važno je jedino procijeniti kad je to potrebno napraviti.

Kad beba počne puzati, a ljeto je i pustiš ga da puže po parku, naravno da ćeš ga kasnije oprati. Ima isto tako i djece kojima je to jednostavno ritual (jer im uvedeš to kao ritual), pa ih to smiruje i ti to radiš svaki dan. no, činjenica je da je rjeđe kupanje bolje za osjetljivu bebinu i dječju kožu.

Vrijeme ispred ekrana je zabranjeno

Naravno, ali naravno da ekrani nisu zdravi. Nema previše koristi od njih, logično. I naravno da nije dobro pustiti mališane da provode sate ispred ekrana. No, činjenica je da ih je teško izbjeći u današnje vrijeme. Umjesto da razmišljaš u stilu „sve ili ništa“, možeš stvoriti neke granice o njihovom mjestu u tvom domu.

U određenim granicama televizija može biti zabavna, pa i poučna ako mudro biraš što je na ekranu. Malo Peppe Pig u danu neće učiniti ništa loše tvom djetetu.

Roditelji bi trebali biti mučenici

Prije nego što postaneš roditelj, ovakve tvrdnje smatraš smiješnima. Ne pada ti na pamet to uzeti zaozbiljno. No, kad postaneš roditelj, nevjerojatno lako upadneš u ovu zamku! Ti si ljudsko biće i treba ti sve ono što ljudskom biću treba. Ne može i ne trebaš potiskivati svoje osnovne potrebe samo zato što si – roditelj.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Tvoje dijete te treba, zdrave glave i zadovoljenih potreba. Jer takav roditelj će mu najviše koristiti i najviše značiti. Pazi na sebe i nemoj se zapostavljati. Ako trebaš ići piškiti, a dijete doji, neće ti biti lakše ako se popiškiš u gaće zato što ne želiš prekinuti dijete. Ako jednostavno moraš popiti kavu – popij ju! Upali Peppu Pig i popij ju.

Važno je držati se rasporeda spavanja

San je temelj mentalnog zdravlja. Spavanje je nevjerojatan lije, a nedostatak sna je doslovno mučenje. Pa ipak, stalno uspavljivanje mališana jedna je od najvećih životnih misterija. Postoji bezbroj savjeta o idealnim rasporedima spavanja, rutinama spavanja i vremenu u koje mališani moraju biti u krevetu. Naravno, možeš se savjetovati sa stručnjacima, možeš isprobati nove savjete i tražiti videe s bijelim šumom. Ipak, na kraju dana, jedino što je važno je činiti ono što je najbolje za tvoju obitelj i dijete.

Ako tvoje dijete baš nikako ne želi ići u krevet u sedam sati ili baš nikako ne može zaspati prije 21.30, onda je suludo uporno inzistirati na tom. Možda je idealno vrijeme za tvoju obitelj 21 sat. Za susjedovu obitelj je možda 23. Ako svi imaju kvalitetan san, to je to.

Tvoja briljantna pravila

Sigurno imaš granice koje su mudre, zdrave i nastale u ljubavi. Možda dijete u danu mora pojesti 5 obroka povrća i voća, možda moraju reći "molim" i "hvala" bez iznimke. Možda nikad, baš nikad ne smiju skakati po krevetima.

Svako toliko, potpuno zaboravi na ta pravila. Borite se jastucima. Ostanite budni do kasno i pogledajte film, uz brdo kokica i maženje. Roditeljstvo može biti teško, stoga upijaj trenutke u kojima je također lagano i zabavno.

Možda te zanima... Čudna kućna pravila kojih se neke obitelji drže Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.