Beba 12. prosinca 2023.

Znaš li za pravilo „90 – 90 – 90“ za početak dohrane? Evo o čemu se radi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dohrana je jedna važna prekretnica, a okružuje ju cijeli niz nedoumica, rješenja, problema i uvijek se oko tog diže poprilična graja. I uvijek možeš pronaći i saznati nešto novo.

Početak dohrane velika je prekretnica u životu bebe i roditelja i sasvim je normalno imati nedoumice i pitanja. Od odluke kada krenuti s dohranom, preko odluke kuhati domaće ili davati kupovno, pa do odluke koje namirnice davati kojim redoslijedom. Sve je to poprilično kaotično i zahtijeva dosta angažmana i vremena koje često mame nemaju. A gdje su još i preporuke razne…

Možda te zanima... Ovih 6 prekretnica kod bebe ne treba požurivati – nema nikakve koristi! Vrtić

Trenutačne preporuke kažu da treba trebali pričekati do dobi od 6 mjeseci s uvođenjem krute hrane kako bi bebin probavni trakt sazrio, ali i kako bi mogla sjediti uspravno u pravilnom položaju za obroke. No, postoji još jedno pravilo nazvano 90-90-90 koja preporuke o početku hranjenja vodi i korak dalje. Ovo pravilo promiče najbolje i najsigurnije držanje za mališane u dobi kada počinju s krutom hranom—a korištenje prave hranilice može olakšati postavljanje ispravnog položaja. Evo što trebate znati.

Što je pravilo 90-90-90?

Pravilo 90-90-90 za jelo odnosi se na idealan položaj za dijete koje sjedi za stolom. To znači da su djetetu kukovi savijeni pod kutom od 90 stupnjeva, koljena savijena pod kutom od 90 stupnjeva, a stopala ravna na ravnoj površini, pod kutom od 90 stupnjeva s uspravnom kralježnicom.

Idealan položaj ne odnosi se samo na to da možete sjediti uspravno (iako je to jako važno), već i na to kako je tijelo postavljeno. Možemo misliti da hranjenje uključuje samo unos hrane u usta, ali dijete prima senzorne informacije kroz cijelo tijelo kroz propriocepciju. Propriocepcija je svjesnost tijela, odnosno kako tijelo osjeća i kontrolira kretanje u prostoru. Pravilo 90-90-90 pruža dobru proprioceptivnu povratnu informaciju djetetovim zglobovima, što potiče svijest o tijelu i fokus.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Iako se možda ne čini kao velika stvar ako djetetova stopala nisu oslonjena ili ako ne sjedi sasvim uspravno, ali djeca su u mnogo većem riziku od gušenja zbog nezrelih motoričkih sposobnosti. Osim toga, pravilo, odnosno položaj 90-90-90 potiče fokus i koncentraciju kako bi se smanjile distrakcije. Kada dijete ima stopala ravno na podu, to mu pomaže da se osjeća uzemljeno i potiče stabilnost u ostatku tijela, što pak potiče sigurno gutanje kako bi se smanjila mogućnost gušenja.

Korisno i za veću djecu

Iako je za one najmanje važno, ovaj položaj, odnosno prakticiranje pravila 90-90-90 može biti korisno i za veću djecu dok jedu. Ista načela vrijede i nakon prvih nekoliko godina. Ovaj položaj, odnosno poštivanje ovog pravila, može pomoći starijoj djeci da se usredotoče na jelo ili pak zadaću i učenje kasnije i ne dižu se od stola neprestano.

Položaj 90-90-90 pruža posturalnu stabilnost potrebnu za koncentraciju te za zadržavanje budnosti i angažiranosti. Pravilan položaj i poštivanje ovog pravila u školi i kod kuće može pomoći djetetu povećati uspjeh u svim aktivnostima koje zahtijevaju usredotočenost ili fine motoričke sposobnosti.

Kako primijeniti pravilo 90-90-90

Prava visoka hranilica ili pomoćno sjedalo mogu pomoći da se prirodno primijeni pravilo 90-90-90 kod kuće. Dok većina hranilica nema oslonac za noge ili je on dosta nisko, on je zapravo dosta važan. Isto tako, neke hranilice imaju blago kosi položaj čak i u najuspravnijem položaju, što nije dobro.

Prilikom kupovine hranilice, važno je voditi se ovim pravilom, te pokušati udovoljiti svim zahtjevima, kako bi dijete što sigurnije i što bolje jelo, te uživalo u tom jelu.

Možda te zanima... Zašto je dobro da se dijete za vrijeme hranjenja igra hranom? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.