Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 24. veljače 2020.

'Stigle su nam vodene kozice, tukla bih glavom o zid što cure nisam na vrijeme cijepila'

Foto: Instagram/nevenarendeli
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nevena Rendeli Vejzović na svom je Instagram profilu objavila fotografiju kćerkica koje su se maskirale za Samoborski fašnik, ali su ih spriječile vodene kozice

"U planu je bio fašnik u Samoboru a na kraju su se maca i dvije gusarice morale zadovoljiti s karnevalom u stanu. Stigle su nam vodene kozice, tukla bih glavom o zid što cure nisam na vrijeme cijepila", napisala je Nevena Rendeli Vejzović na svom Instagramu pored fotografije svojih kćerkica te time pokrenula raspravu o cijepljenju.

Možda te zanima... Liječenje i komplikacije: 'Vodene kozice treba ozbiljno shvatiti' Vrtić

"Ha, možda malo ima i toga, al ova za vodene kozice nisu obavezna ni u puno bogatijim zemljama", napisala je jedna pratiteljica, na što joj je Nevena odgovorila: "...da su obavezna već u susjednoj nam zemlji, Italiji. Al to što nešto nije obavezno nije uopće tema, kozice nisu smrtonosna bolest to svi znamo i većina ih je preboljela relativno bezbolno. Ja imam troje djece i moram vam priznati da bi nam cjepivo trenutno olakšalo život, i meni i njima".

"Samo ću reći da su neka cijepljenja s razlogom obavezna po kalendaru cijepljenja, a neka ne. I opet s razlogom", komentirala je jedna pratiteljica, a Nevena joj je odgovorila: "Za neka nema para pa nisu obavezna."

"Nisam znala da postoji cjepivo protiv kozica, imam troje isto i prvi glas", napisala je jedna mama. "Postoji, nije neka novost", objasnila joj je Nevena.

Kako cijepiti dijete protiv vodenih kozica?

Evo što o cijepljenju protiv vodenih kozica kažu Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić i spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog.

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprječava pojavu bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Možda te zanima... 'Vodene kozice party': Je li sigurno namjerno zaraziti dijete? Vrtić

Tko se treba cijepiti i kada?

Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom.

Djeca starija od 13 godina trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana.

Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istovremeno s ostalim cjepivima.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Djeca koja su ikada prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe u dvije doze) na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.

Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepivom. Žena cijepljena protiv vodenih kozica treba pričekati 3 mjeseca prije nego zatrudni.

Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav ne smiju se cijepiti.

Koje su moguće neželjene rekcije na cjepivo protiv vodenih kozica?

Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali.

Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije.

vodene kozice Možda te zanima... Vodene kozice: simptomi i liječenje Vrtić

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene)

  • bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda
  • povišena temperatura
  • blagi osip
  • izuzetno rijetka mogućnost zaraze bližnjih (samo kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom)

Što ako nastupi alergijska reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija se može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.