Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 03. studenoga 2017.

Noćno mokrenje: Zašto se javlja i kako pomoći djetetu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mokrenje u krevet ili enureza kod djece je česta pojava. Statistika pokazuje da svako treće dijete do šeste godine barem ponekad ima ovakvih problema

Enureza ili mokrenje u krevet kod djece je česta pojava. Statistika pokazuje da svako treće dijete do šeste godine barem ponekad ima ovakvih problema. Kod manjeg broja djece noćno mokrenje se nastavlja do puberteta i u nekom trenutku spontano prestaje.

Stručnjaci razlikuju primarnu i sekundarnu enurezu. Prva je ona kada dijete mokri u krevet barem dva puta tjedno i nema dulje periode bez ovog problema. Kod sekundarne, dijete je imalo razdoblja bez noćnog mokrenja, ali se problem vratio i tada su uzroci enureze uglavnom emotivne prirode.

dijete, dječak, krevet Možda te zanima... Noćno mokrenje kod djece: uzroci i liječenje Vrtić

Hormonski ciklus i psihološki aspekt

Stručnjaci kažu da postoji hormonski ciklus koji svakodnevno utječe na izljevanje urina iz bubrega, što se noću smanjuje. Taj hormonski ciklus nije prisutan u trenutku rođenja, a kod mnoge djece razvija se u dobi između druge i šeste godine, kod drugih između šeste godine i puberteta, a kod nekih se uopće ne razvije. To je, uglavnom, najčešći razlog noćnog mokrenja u krevet.

Osim toga, na ovaj problem utječe i sposobnost djeteta da se probudi prije nego što se pomokri. Neki mališani jednostavno imaju problem s razvijanjem ove sposobnosti. Psiholozi često naglašavaju psihološki aspekt noćnog mokrenja, nazivajući ga "plač kroz mjehur".

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Međutim, nema istraživanja koja bi potvrdila ovu pretpostavku, tako da je vjerojatnije govoriti o poteškoći opuštanja. Točnije, dijete je tijekom dana aktivno i napeto, bez razdoblja opuštenosti, pa kad napokon zaspi, i u snu ostaje aktivno. Ono što je osnovni zadatak roditelja je da dijete nauče da se probudi prije nego što se upiški.

djevojčica spavanje Možda te zanima... Što učiniti kada dijete svaki dan mokri u krevet? Vrtić

Ne smijete kritizirati ili kažnjavati dijete

Stručnjaci kažu da je velika greška napadati dijete kada se noću pomokri u krevet. Ponekad je trauma zbog napada toliko velika da se mališani ne uspijevaju riješiti ovog problema dugo. Ono što stručnjaci nikada ne preporučuju je da budite dijete i pospano ga vodite na kahlicu. Iako to izgleda kao dobro rješenje, zapravo djetetu šalje poruku da može mokriti u polusnu, jer će roditelji preuzeti brigu o odlasku u toalet.

Djetetu nikako ne smijete prijetiti, ucjenjivati ga i kažnjavati fizički. Ponekad liječnici prepisuju hormonsku terapiju u trajanju najduže od tri mjeseca, ali iako lijekovi mogu donijeti trenutno poboljšanje, njihove nuspojave su mnogo veće od efekata.

djevojčica curica spavanje krevet noć Možda te zanima... Što napraviti kad 7-godišnjakinja tijekom noći mokri u krevet? Školarci

Tehnika potkrepljivanja ponašanja

Psiholozi često preporučuju tehniku ​​"potkrepljivanja željenog ponašanja". To se, primjerice, postiže tako što ćete djetetu svakog jutra kada se probudi suho, nacrtati zvjezdicu ili sunce na kalendaru, pa kada skupi određeni broj simbola nagradite ga odlaskom u zoološki vrt ili igraonicu.

Postoje i aparati koji pomažu, jer počnu svirati čim se plahta smoči, bude dijete i tako stvaraju veze između otpuštanja urina i buđenja. Od prirodnih lijekova med se pokazao kao učinkovit, a postoje i biljne kapi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.