Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 16. svibnja 2019.

Mokrenje u krevet je nasljedno, kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mokrenje u krevet česta je pojava kod djece koja su tek prestala koristiti pelene, ali i kod djece starije vrtićke dobi. Pritom razlog nije uvijek medicinske prirode, nego DNK naslijeđe roditelja ili užeg člana obitelji

Dječje mokrenje u krevet često se objašnjava - lijenošću. Međutim to je medicinsko stanje koje bi se kao takvo trebalo i tretirati. Ako dijete noću dugo nije mokrilo, a zatim počne, to može biti povezano s bolešću ili emocionalnim problemima. Međutim, ako duže vremena nije provelo noć suho, mokrenje u krevet može povezati s genetikom.

Najbolje je prvo se savjetovati s djetetovim liječnikom kako bi se otklonile sumnje na urinarne infekcije, upale, poremećaje sna ili stres kao uzroke nekontroliranog mokrenja. Međutim, ako je kod tvog djeteta prisutno konstantno mokrenje i zna se da uzrok nije medicinske prirode, razlog je zapisan u molekuli DNK.

dijete, dječak, krevet Možda te zanima... Noćno mokrenje kod djece: uzroci i liječenje Vrtić

"Većina slučajeva mokrenja u krevet je nasljedna", objasnio je pedijatar Howard Bennett koji je ujedno i autor knjige koja roditelje savjetuje kako djeci pomoći da prestane nesvjesno mokriti u krevet. "Kod tri od četiri djeteta roditelj ili bliski srodnik je također u djetinjstvu mokrio u krevet", dodao je.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Često je pritom riječ o muškim srodnicima, a jedna je švedska studija pokazala kako muška djeca tri puta vjerojatnije mokre u krevet nego ženska. Uz to, znanstvenici su locirali točne gene koji vode do popuštanja kontrole nad mjehurom tijekom noći, a nalaze se na kromosomu 8, 12 i 13.

dječak krevet Možda te zanima... Treba li buditi dijete za noćno mokrenje? Vrtić

Djeca počinju kontrolirati svoj mjehur u različitoj dobi. Čak 15 posto petogodišnjaka i 10 posto šestogodišnjaka na svijetu još uvijek mokri u krevet, a iako se o tome rjeđe govori, čak 1 do 2 posto 14-godišnjaka, a i onih starijih, suočeno je s ovim problemom, piše Scary Mommy.

Ovakvu je genetsku uvjetovanost važno shvatiti kako bi roditelji lakše komunicirali sa svojom djecom. Na takav način dijete može razumjeti kako nije samo u tome i da mokrenje nije njegova krivica te da će taj period, kad tad, proći.

Navikavanje na kahlicu Možda te zanima... Česte uroinfekcije kod djece mogu biti simptom ove bolesti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.