Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. siječnja 2021.

Narodna medicina: Neke uvriježene metode liječenja mogu biti opasne za dijete

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad je dijete lakše bolesno ili ima manju ozljedu, roditelji se ponekad pouzdaju se u narodnu medicinu. Alkohol je česti narodni lijek za bolove i temperaturu, no opasan je za djecu jer prolazi kroz kožu

Premda narodna medicina nudi i dobra rješenja, neke uvriježene metode liječenja mogu biti opasne za dijete. Jedno od takvih nepoželjnih rješavanja problema je skidanje temperature hladnom vodom ili oblozima od rakije ili alkohola.

Istina koju će vam svaki liječnik reći je da nikako ne smijete djetetu stavljati obloge natopljene alkoholom jer isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

Tuširanje hladnom vodom kod djeteta koje ima temperaturu može uzrokovati šok i drhtavicu. Nakon davanja lijeka za spuštanje temperature, može se tuširati mlakom, ali nikako hladnom vodom. 

Sljedeći mit koji može naškoditi odnosi se na krvarenje iz nosa, a kaže kako glavu treba držati zabačenu unatrag.

Možda te zanima... Krvarenje nosa kod djece: Znaš li kako ga pravilno zaustaviti? Vrtić

"Dijete treba postaviti da mu je glava nagnuta lagano naprijed, a ne unatrag, kako se često pogrešno radi. Ako se glava zabaci, krv se slijeva u grlo, a to se ne vidi, pa se može desiti da dijete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To se ne može dogoditi ako se dijete nagne lagano naprijed. Također, za dijete je prilično neugodno kad mu se krv slijeva u grlo ili dušnik što može biti i opasno", pojašnjava dr. med. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije. 

Poznato je da bebe i djeca često plaču, a stari ljudi su znali govoriti da je to dobro za razvoj pluća. No dijete plačem signalizira da nešto nije u redu ili da mu nešto treba, stoga tu potrebu treba zadovoljiti, a nikako ne ostaviti ga da dulje neutješno plače. 

Sljedeća zabluda odnosi se na saniranje opeklina maslacom ili bjelanjkom. Pogrešno!

"Na opekline ne treba stavljati ništa osim sterilne gaze. Nikako ne treba stavljati maslac ili bjelanjak koji mogu izazvati infekciju. Treba procijeniti dubinu opekline te u slučaju dubljih ili većih površina svakako se obratiti liječniku. Led ne pomaže i neugodan je za dijete, iako se može manja opeklina staviti nakratko pod hladnu vodu", kaže dr. Armano. 

beba spava na trbuhu Možda te zanima... 14 zastarjelih savjeta koje možete zanemariti Beba

Rast zubića i natečene desni uzrok su boli i neugode, a još jedan mit, koji nikako ne biste smjeli primijeniti, kaže kako desni treba natrljati rakijom, vinom ili rumom. Dajte bebi da žvače gumene igračke ili mu lagano natrljajte desni gelom koji se prodaje u ljekarnama, a koji će nakratko ublažiti bol.

U narodu je uvriježena priča o biljci čuvarkući čiji listovi sadrže sok koji se nakapa u uho, no liječnici se ne slažu. 

 "Fitoterapija svakako ima svoje mjesto, no pripravke od biljaka, osobito za djecu, nije uputno raditi kod kuće. Pravilo je da se ništa ne stavlja u uho, jer ne znamo uzrok boli niti je li tekućina iz biljke čista te kojeg je sastava", kaže pedijatrica dr. Armano. 

Možda te zanima... Bake i djedovi zastarjelim uvjerenjima štete djeci? Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.