Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. srpnja 2023.

Ljetne viroze kod djece: kako ih liječiti da ne završe dehidracijom

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljetne viroze kod djece prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta. Ne liječe se antibioticima, a treba piti puno vode.

Ljetne viroze kod djece zapravo su enteroviroze koje se često javljaju tijekom ljeta, zbog raznih razloga. Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju najčešće među djecom i mlađim odraslima, ali ni drugi nisu pošteđeni. Ustvari je to upala sluznica ždrijela i dišnih putova, a može zahvatiti i crijevnu sluznicu, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestira i povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu i grloboljom

Kod proljeva pazite da dijete ne dehidrira

Najčešći način zaraze su prljave ruke, stoga se ljetne viroze najbolje sprječavaju čestim i temeljitim pranjem ruku, prije jela i svakako nakon toaleta. Izvan kuće dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom te gelove za suho pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja.

Ljetne viroze kod djece nose temperaturu

Kako za liječenje enteroviroza nema posebnog lijeka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tekućine te mirovanje, što je ujedno i osnova liječenja.

Najopasnija nuspojava blage ljetne viroze kod djece je dehidracija, stoga je iznimno važno konstantno hidrirati organizam, najbolje oralnom dehidracijskom otopinom. Ako je u pitanju malo dijete, najbolje je ipak posavjetovati se s liječnikom u roku od 24 sata od pojave simptoma jer bebe brže dehidriraju.

Greške koje roditelji rade kad dijete ima temperaturu

Ljetne viroze prosječno traju od tri do četiri dana što uvelike ovisi i o kliničkoj slici te imunološkom statusu djeteta. Lako ih se može prepoznati po nespecifičnim temperaturama. Početak im je iznenadan i buran, a djeca imaju temperaturu između 38 i 40 stupnjeva, klonula su i katkad se tuže na glavobolju uz proljev i povraćanje.

Antibiotici ne pomažu

Kako bi se spriječile ljetne viroze i skratilo njihovo trajanje ako dijete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkom otopinom, kao i higijenu ušiju. Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od liječnika. Liječnika je potrebno posjetiti samo u slučaju da je dijete malaksalo i da ga ne uspijete sami rehidrirati jer povraća i ima proljev. Osim toga, simptomi, ovisno o vrsti viroze, mogu biti i bolni mjehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji može podsjećati na ospice).

Možda te zanima... Enteroviroza: Prljave ruke česti su uzrok ljetnih viroza Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.