Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 14. veljače 2022.

Crijevna viroza kod djece: Simptomi, trajanje, prehrana i liječenje

Foto: Shutterstock ;Crijevna viroza kod djece: Simptomi, trajanje, prehrana i liječenje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povraćanje i proljev česti su u djece. Simptomi crijevne viroze kod djece su dehidriranost, proljev, mučnina i povraćanje. Kako ih liječiti? Pročitajte jednostavne savjete za liječenje i prehranu kod proljeva i zapamtite najvažnija je rehidracija!

Crijevne viroze (virusni gastroenterokolitis) su jedne od najčešćih akutnih bolesti dječje dobi. Javljaju se kroz cijelu godinu, a smatra se da djeca u prosjeku 2 puta godišnje mogu oboljeti od crijevne viroze. Izloženija su djeca koja pohađaju jaslice i vrtić. 

Crijevna viroza kod djece je kratkotrajna bolest koju prati neugodan osjećaj mučnine, povraćanja i proljeva. Tijekom bolesti, grupa virusa nadražuje crijeva, a najčešći su uzročnici virusi (rotavirus, norovirus i adenovirus). Crijevne virusne infekcije vrlo su zarazne, stoga je važno održavati dobru higijenu. Pranje ruku najučinkovitija je prevencija širenja crijevne infekcije. 

U nastavku pročitaj osnovne informacije o povraćanju i proljevu u djece, uz savjete i preporuke što treba činiti i kada zatražiti liječničku pomoć. 

Crijevna viroza kod djece - simptomi

Ako je u pitanju crijevna viroza, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • mučnina
  • povraćanje
  • bolovi u trbuhu
  • proljev
  • povišena tjelesna temperatura
  • smanjeni apetit

Važno je naglasiti da se ne javljaju svi simptomi kod sve djece. Najčešće je u pitanju kombinacija nekih od navedenih simptoma. Važno je razlikovati virusne gastroenteritise od proljeva drugih uzroka. Na virusnu etiologiju može se posumnjati kad:

  • je povraćanje jako izraženo
  • je period inkubacije dulji od 14 sati
  • se svi znaci bolesti povlače unutar 3 – 4 dana.

Osim učestalih proljeva (više od 3 puta dnevno), povraćanja i mučnine, česti simptomi su i bolovi u trbuhu, nadutost, opće loše stanje te malaksalost zbog dehidracije. Ponekad crijevna viroza može biti praćena i temperaturom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Što roditelji trebaju učiniti?

Dehidracija je najozbiljnija posljedica gubitka tjelesne tekućine povraćanjem ili proljevom. Najvažnije je da prepoznate ukoliko je Vaše dijete dehidrirano. Dehidracija može biti blaga (gubitak 1 do 2 % ukupne tjelesne tekućine), umjerena (gubitak 5 %) i teška (gubitak 10 % tekućine). Znakovi blage dehidracije jesu suhe usnice i žeđ. 

U umjerenoj do teškoj dehidraciji prisutni su podočnjaci, suh i obložen jezik, oskudno mokrenje (pelena je suha ili je mokraća gusta i intenzivne žute boje), ušiljen nos, manjak suza kod plača, povišena tjelesna temperatura, ubrzan puls, pospanost. Neliječena teška dehidracija, iako se viđa vrlo rijetko, može dovesti do šoka, zatajenja bubrega i letalnog ishoda.

U slučaju blage dehidracije posjet liječniku rijetko je potreban. Najvažnije je da djetetu nadoknađujete tekućinu (rehidracija) i pratite njegovo stanje. Ako primijetite simptome umjerene do teške dehidracije kod djeteta, potražite hitnu medicinsku pomoć!

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Crijevna viroza - prehrana i liječenje

Ne postoji poseban tretman za crijevnu virozu, a većina djece s blagim simptomima, može se liječiti kod kuće.

Najvažnije je da dijete održavate hidriranim dajući mu puno tekućine. Blaga dehidracija se liječi oralnom (na usta) rehidracijom. To obično uključuje davanje standardizirane otopine oralnih rehidracijskih soli, tekućine u kojoj su otopljeni šećer (glukoza) i elektroliti (natrij, kalij, klor) koji se gube proljevom i povraćanjem. Na našem tržištu dostupno je u slobodnoj prodaji (bez recepta) više ORS pripravaka. Ako ne možete dobiti otopinu za oralnu rehidraciju, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Zbog simptoma proljeva bi bilo dobro konzumirati probiotike. Probiotici se primijenjeni u terapiji akutnog proljeva, smanjuju intenzitet simptoma. Za bebe je najbolje kad su pripravci probiotika u kapima jer se tako lako doziraju, a za veću djecu su prašci, kapsule ili tablete za žvakanje.

Preporučuje se lagana i kuhana hrana bez sokova i slatkiša te manji i češći obroci, po prilici svaka dva sata, između kojih se djetetu obavezno nudi rehidracijska otopina. Izbjegavajte vrlo slatke napitke – voćne sokove, energetske napitke ili gazirana pića. Laganija prehrana uključuje juhe, rehidracijsku otopinu, kašicu od griza , banane, rižu s mrkvom kuhanom u juhi, komadiće kuhanog krumpira i piletine te kruh. 

Dakle, najvažnije je djetetu davati dovoljno tekućine, čaj ili vodu, rehidracijsku sol i probiotike uz primjerenu prehranu i mirovanje. Ako je prisutna povišena temperatura, tada je treba snižavati. Ako je tijek bolesti takav da je dijete loše, klonulo, malaksalo, stolice sve obilatije, povraćanje nezaustavljivo, a bolest traje duže vrijeme, treba otići liječniku. 

Koliko traje crijevna viroza?

Crijevna viroza kod djece je kratkotrajna bolest koja traje najmanje tri, a najviše sedam dana, što znači da u oba slučaja nije riječ o dugotrajnom oporavku. Ipak, trajanje viroze može biti različito ovisno o dobi djeteta, težini infekcije, vrsti uzročnika, imunitetu djeteta te mogućim komplikacijama. Ako primijetite da simptomi u vašeg djeteta traju dulje od tri dana, te ako se ne uoči nikakvo poboljšanje ili smirivanje, svakako se javite liječniku.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda te zanima... Vodene kozice kod djece i odraslih: koliko traju i kako se liječe? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.