Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 31. listopada 2022.

Greške koje roditelji rade kad dijete ima temperaturu: Kako sniziti temperaturu i kada otići liječniku?

Foto: Shutterstock ; Kako sniziti temperaturu kod djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povišena temperatura sama po sebi nije opasna, ali je važno reagirati pravilno i prvodobno kad dijete dobije temperaturu

Povišena temperatura jedan je od najčešćih simptoma različitih bolesti kod djece. Roditelji temperaturu obično doživljavaju kao dramatičan događaj koji ukazuje na ozbiljnu bolest djeteta. Pored ovoga, česta je zabluda da, ako nema temperaturu, dijete nije bolesno.

Najčešći razlog za pojavu temperature su različite vrste bakterijskih i virusnih infekcija djece, koje su učestalije u zimskom razdoblju. Ako primijetite da vaše dijete ima temperaturu, nemojte ponavljati najčešće pogreške koje većina roditelja radi.

dijete sirup lijek Možda te zanima... Lijekovi za temperaturu koje ne smiješ davati djeci Vrtić
  • Ne inzistirajte na mirovanju, umjerena aktivnost djeteta je dozvoljena. Dijete koje je zaista bolesno imat će potrebu i odmoriti se - u krevetiću ili izvan njeg.
  • Nemojte ušuškavati dijete i nemojte ga predebelo oblačiti
  • Ne pokrivajte dijete mokrim ručnikom
  • Visoka temperatura povećava potrošnju kalorija, pa bolesnom djetetu treba više, a ne manje kalorija
  • Nemojte mu davati lijekove bez prethodne konzultacije s pedijatrom

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Kako sniziti temperaturu i kada otići liječniku?

Iako uznemiruje svakog roditelja, a kod nekih čak izaziva strah zvan "temperaturofobija", visoka temperatura sama po sebi ništa ne znači i zapravo je znak nekog zbivanja, odnosno bolesti, objasnio je pedijatar dr. Milivoj Jovančević u videoprilogu o povišenoj temperaturi.

"Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lijekove za snižavanje – danas više ne stoje. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature  je opće stanje djeteta. To znači da ako dijete ima npr. temperaturu 37,3  i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stupnjeva i jurca po kući, lijek nije potreban", kaže dr. Jovančević.

Pedijatar je objasnio i postupak skidanja temperature, a prvi korak je razodijevanje djeteta.

"Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek – Paracetamol ili Ibuprofen, ali se treba strogo pridržavati propisanih doza. Zatim djetetu treba ponuditi tekućinu i to prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra", savjetuje pedijatar. Nakon uzimanja lijeka, treba pričekati 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, dijete treba staviti u kadu. Voda mora biti za stupanju ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Pedijatar napominje kako je vrlo je važno pričekati sa stavljanjem u kadu jer taj period nakon uzimanja lijeka služi kako bi taj lijek zakočio centar za drhtanje.

Mnogi roditelji pitaju se treba li se odmah obratiti liječniku kada se djetetu povisi temperatura, a dr. Jovančević savjetuje kako je to potrebno učiniti unutar 24 sata ako je riječ o dojenčadi mlađoj od šest mjeseci. Isto tako, temperatura od 39 stupnjeva Celzijusa i više s tresavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija osobito ako dijete povraća ili ima osip pa je potrebno da dijete pregleda njegov liječnik. No, ako je opće stanje dobro, dijete starije od šest mjeseci može se liječiti kod kuće.

"Kod starije djece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane", kaže dr. Jovančević.

Možda te zanima... Najčešće zimske bolesti: Kada dijete voditi liječniku? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.