Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. studenoga 2018.

Jadranka Boban Pejić: 'Različiti trendovi u prehrani zbunjuju roditelje'

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autorica cijelog niza priručnika o prehrani između kojih se izdvajaju knjige o prehrani za djecu objasnila je na što roditelji trebaju paziti kod cjelovitog pristupa zdravlju

Jadranka Boban Pejić jedna je od vodećih stručnjakinja za prirodnu prehranu i autorica cijelog niza priručnika za prehranu. Već trideset godina bavi se istraživanjem različitih trendova u u prehrani i pripremanju cjelovitih namirnica što je rezultiralo i priručnicima za djecu "Za bebe i djecu" i "Za bebe i djecu 2". Njezina želja je inspirirati roditelje da za djecu odabiru najbolje.

U sklopu stručnog skupa "Cjeloviti pristup zdravlju djeteta" u Makronovi održala je predavanje "Prehrambeni odabiri prilagođeni razvoju djeteta" kako bi objasnila koji različiti trendovi u prehrani često zbunjuju roditelje u odabiru namirnica.

Nutrijenti su dio sustava i važne su proporcije

Kako je naglasila Jadranka Boban Pejić, puno se priča o nutrijentima i odabiru namirnica, ali "često se zanemaruje činjenica da su nutrijenti dio sustava i da su važne proporcije te kako zadovoljiti potrebe djeteta. Ne treba govoriti samo o količini nego i o porijeklu. Nije svejedno od kuda dobivamo ugljikohidrate", naglasila je na početku predavanja.

Koja je proporcija hranjivih sastojaka optimalna za ljudsko zdravlje? "Majčino mlijeko ima idealan omjer nutrijenata. Tako u njemu ima osam puta više bjelančevina nego minerala i vitamina, a ugljikohidrata ima osam puta više nego bjelančevina. S druge strane kravlje mlijeko ima manje ugljikohidrata, a više bjelančevina. Žitarice, povrće i mahunarke uvijek imaju više bjelančevina od minerala i vitamina, a više ugljikohidrata od bjelančevina i više vode od ugljikohidrata", rekla je te naglasila da je važna proporcija, a da je za početak dohrane važno da roditelji krenu od žitarica

"Treba paziti koliko djeca unose šećera. Nakon slatke hrane, tijelo traži slano jer je u stalnom konfliktu. Naš organizam uvijek traži ravnotežu. Šećer je suha tvar koja traži puno vode. Tako je trend prehrana biljnog porijekla kao značajan izvor tekućine", dalje je rekla. 

'Bez šećera prve tri godine'

"Izbacivanje šećera prve tri godine djetetova života izuzetno je važno, ako ga sačuvamo od toga razvijamo njegov imunosustav, ali i dijete tako razvija okusne pupoljke. Važna je raznolikost u prehrani te nakon majčinog mlijeka djetetu treba osigurati cjelovite žitarice, povrće, voće mahunarke i namirnice životinjskog porijekla. Od cjelovitih žitarica preporučujem: smeđu rižu, proso, amarant, kvinoju, heljdu i kukuruz", objasnila je.

Dalje je naglasila da su zubi odličan pokazatelj kada je djetetova probava spremna za neku dohranu te sjajan vodič. Ali i koliko je probava važna te koliko roditelji kroz stolicu mogu vidjeti je li prehrana dobra. Probava bebe je više tekuća, ali njezina boja treba biti zlatna, žuta i smeđa i ne pretjerano jakog mirisa. Ako je stolica rijetka kod starije djece znači da ima u prehrani ima previše šećera, a ako je stolica tvrda onda je previše suhe hrane i brašna te premalo tekućine. Naglasila je da se u prijelaznim razdobljima u dječjim životima (polazak u vrtić, škola) mogu događati problemi u probavi te da je probava često pokazatelj emocionalnog stanja djeteta. U tim periodima vrlo je važno kod dodatke prehrani koji su cjeloviti. Također je važno te dodatke osigurati na prijelazu sezona pogotovo zima proljeće kako bi dijete dobilo sve što mu potrebno za razvoj. 

Adaptogeni dodaci uspostavljaju ravnotežu organizima

Dodaci poput zelene magme, spiruline, D3 posebno su važni za djecu koja žele jesti samo nekoliko namirnica tj. za male izbirljivce i za cjeloviti razvoj djeteta. "Roditelji trebaju paziti da su svi dodaci adaptogeni odnosno da imaju takvo djelovanje. Kod ovakvih pripravaka djelovanje nije ograničeno na jedan organ ili problem nego uspostavlja ravnotežu cjelokupnog organizma i na svako dijete djeluje drugačije. Uvijek je važno dodatke uzimati nakon jela, a odabrati ih prema djetetovim navikama u prehrani", rekla je na kraju predavanja Jadranka Boban Pejić. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.