Beba Dohrana 23. svibnja 2014.

Beba vegetarijanac - za i protiv!

dijete jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice mišljenja roditelja o vege bebama su podijeljena – dok neki smatraju da vegetarijanstvo kod djece nije štetno uz pravilnu prehranu, drugi pišu kako su proteini iz mesa nezamjenjivi. Nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender otkrila nam je koje su potencijalne zamke prehrane bez namirnica životinjskog porijekla

Koliko je vegetarijanska prehrana prihvatljiva za djecu već od početaka dohrane? Jesu li namirnice životinjskog porijekla neophodne za pravilan rasti i razvoj djeteta? O ovim pitanjima raspravljaju i roditelji na forumu Klokanice u temi o vege bebama koju je otvorila mamaT te zatražila mišljenje drugih čitatelja o vegetarijanskoj prehrani kod djece.

Mišljenja roditelja na našem forumu su podijeljena; dok neki čitatelji smatraju da uz pravilnu i kvalitetnu prehranu vegetarijanstvu kod djece nije štetno, drugi smatraju da su proteini iz mesa nezamjenjivi.

"Moja djeca su vegetarijanci i ništa im ne fali. Sin ima tri god i tri mjeseca i meso uopće ne želi probati, nikakvu salamu ili hrenovku iako je bio u prilici. Curica je drukčija, ima 18 mjeseci i ona bi sve jela. Ja joj ne branim, ali joj ja ne kuham i ne dajem. Djeca jedu obavezno svaki dan neku juhu ili varivo od povrća s nekom žitaricom i tako je bilo od kad sam krenula s dohranom", napisala je mama martina.sormazban. Dodala je i to kako njezina djeca jedu ribu i piju mlijeko te su sasvim normalno razvijena, a smatra i kako iz jaja i graha dobivaju više proteina i bjelančevina nego iz mesa i mesnih prerađevina. I buduća mama Lilica je vegetarijanka te kaže kako svom djetetu neće nuditi meso.

"Ali kad dođe u godine da samo bira želi li jesti meso ili ne, izbor je na njoj i ja se u to neću petljati", napisala je Lilica.

Čitateljica malina također je vegetarijanka i svom djetetu tijekom prve godine života nije sama pripremala meso, no nije joj smetalo kada mu ga je kasnije davala baka ili ga je jeo u vrtiću.

"Dok je to bilo moguće, pazili smo da je to uvijek domaće meso, od nekoga iz obitelji ili iz eko uzgoja, a sad više ni na to ne pazimo. Ja još uvijek ne pripremam meso, a vidjet ću kao će biti dalje. Inače, vjerujem da uz osmišljenu i kvalitetnu vegetarijansku prehranu djeca mogu biti zdrava i dobiti što im treba za razvoj, kao i uz kvalitetnu prehranu s mesom, a i znam djecu od više prijatelja koja ne jedu meso i sve je ok", piše mama malina.

Važnost edukacije

S ovakvim stavovima ne slažu se čitateljice missha i Frančo koje smatraju kako roditelji ne bi trebali djeci nametati vegetarijansku prehranu.

"Ja nisam za to da se bebama nameće vegetarijanstvo. Njima je meso potrebno za rast i razvoj zbog proteina. A sad, kad bude dijete veće pa ako neće jest meso, njegova odluka. Ja svom djetetu stavim na tanjur sve, ako ne pojede meso, nek ne pojede, njegova odluka", piše čitateljica missha te napominje kako pazi na kvalitetu mesa kojeg jedu njezina djeca te ga kupuju u manjim, provjerenim mesnicama.

Nutricionistica dr. sc. Darija Vranešić Bender pojašnjava kako za dojenčad tijekom prva četiri mjeseca života možemo reći da su laktovegetarijanci jer se hrane isključivo majčinim mlijekom. Prva djetetova kruta hrana su voće, povrće i žitarice, dok se meso, riba i jaja u prehranu uvode od sedmog mjeseca života.

"Ako roditelji odluče dijete hraniti bez namirnica životinjskog porijekla, moraju se educirati o prehrani i razmotriti sve potencijalne zamke takve prehrane. Znanstvenim istraživanjima uočen je sporiji rast i razvoj djece koja su hranjena izrazito restriktivnom vegetarijanskom prehranom", upozorava nutricionistica.

Ipak, nastavlja, dobro planirana vegetarijanska prehrana, posebno ako su dozvoljeni mlijeko i mliječni proizvodi te jaja, u djece iznad druge godine života ne predstavlja opasnost. Do usporavanja rasta i pojave simptoma nedostatka željeza, vitamina B12 i kalcija može doći uz vegansku prehranu. Stoga je vrlo važno nadoknaditi te nutrijente kako bi se uklonila mogućnost nastanka specifičnih deficitarnih bolesti.

Neželjene posljedice bezmesne prehrane

"Posljedice nekontrolirane stroge vegetarijanske prehrane posebno su opasne u razdoblju od 6. do 18. mjeseca života djeteta, pogotovo u dojenčeta koje nije dojeno. To je razdoblje u kojem dijete i nadalje brzo raste, a majka više ne stvara dovoljno mlijeka za podmirenje njegovih prehrambenih potreba, posebice kada je riječ o bjelančevinama, energiji, željezu, kalciju, vitaminu D i vitaminu B12. Dohrana, kojom se u tom razdoblju započinje, u vegana također može biti manjkava", pojašnjava Darija Vranešić.

Neprimjerena vegetarijanska prehrana u toj dobi može izazvati i neželjene posljedice za dijete, a to su pothranjenost, usporenje rasta, razvoj anemije, rahitisa i slično. Osim toga, otkriva nutricionistica, znanstvena istraživanja pokazala su da su ta djeca usporenijeg psihomotornog razvoja.

Stoga roditelje, sklone da svoj način prehrane u cijelosti primijene i u djece, valja upozoriti na mogući razvoj bolesti i uputiti ih na stručnu pomoć u planiranju prehrane.

"Djeci te dobi je neophodno energetski obogatiti hranu dodavanjem kvalitetnih ulja i prirodnih sladila, ponuditi suplementaciju raznovrsnim vitaminima i mineralima, a namirnice biljnog podrijetla kombinirati tako da se izbjegne nedostatak bjelančevina, primjerice mahunarke i žitarice ili posebice pojedinih esencijalnih aminokiselina. Pritom od posebne koristi mogu biti visokovrijedne žitarice i mahunarke koje djeca dobro prihvaćaju – poput kvinoje, amaranta, prosa, slanutka i graška", savjetuje nutricionistica koju smo pitali i kako roditelji djece malih vegetarijanaca mogu prepoznati da im dijete ne napreduje dovoljno, odnosno da im nešto nedostaje.

"Što se tiče simptoma nedostataka nutrijenata, ne treba čekati da se oni pojave jer to znači da je vać nastao ozbiljan deficit. Zaostajanje u rastu, ranice na ustima, promjene na koži, kosi, noktima i očima, usporen razvoj i neurološke smetnje mogu se javiti kao rezultat manjkave prehrane. Međutim, još jednom napominjem, takvi simptomi znak su teškog deficita i nešto što ne smijemo čekati da se pojavi već se treba pobrinuti da prehrana bude kompletna i da osigurava sve potrebite hranjive tvari za dojenče i malo dijete", kaže dr. sc. Darija Vranešić te dodaje kako je za pravilno provođenje vegetarijanske prehrane uvijek je potreban visok stupanj edukacije i velik angažman roditelja i okoline djeteta.

'Naš sin će sam odlučiti hoće li jesti meso'

Koji je vaš stav o vegetarijanskoj prehrani za bebe? Uključite se u raspravu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.