Školarci 19. siječnja 2023.

Fiziološka otopina može značajno smanjiti hrkanje i poteškoće s disanjem kod djece

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

„Najobičnija“ fiziološka otopina, pokazalo se, može značajno smanjiti hrkanje djece, ali i, što je još važnije, poteškoće s disanjem. Rezultati istraživanja pokazali su da je korištenjem spreja fiziološke otopine gotovo upola smanjen broj djece kojima je potrebno ukloniti krajnike.

Jesensko i zimsko razdoblje nije najbolje vrijeme za dječje nosiće. Često su zaštopani, često su šmrkavi, često sprječavaju normalno disanje i otežavaju spavanje. Neki čak i pošteno hrču noću, baš zbog začepljenog nosa. No, rješenje je možda svima nadomak ruke. Iako smo ima, dok su bili bebe, često ispirali nosiće fiziološkom otopinom, nekako na tu slanu vodu zaboravimo kad porastu.

Možda te zanima... Prije spavanja uvijek ugasi grijanje, postoji razlog za to Beba

A ne bismo trebali! Istraživanje koje je vodio Institut Murdoch Children's Research pokazalo je da je fiziološka otopina u spreju jednako učinkovita kao i protuupalni steroidni sprej za nos. Tijekom istraživanja kod djece je došlo do ublažavanja poremećaja disanja u snu nakon šest tjedana korištenja.

Rezultati su pokazali da je sprej za nos, odnosno fiziološka otopine, uklonio hrkanje i druge poteškoće disanja kod djece dok su spavala, i to u oko 40 posto slučajeva. No, još važnije, kod djece za koju je liječnik već procijenio da im je potrebno ukloniti krajnike, broj djece kod koje se stanje popravilo bio je veći od polovine ispitanika. U ispitivanju je sudjelovalo 276 djece, u dobi od 3 do 12 godina, a ono je provedeno u Kraljevskoj dječjoj bolnici i Dječjoj bolnici Monash.

Učinkovit i jeftin!

Tonzilektomija, odnosno uklanjanje krajnika, je najčešća pedijatrijska elektivna operacija kod djece. Iako se posljednjih godina itekako smanjuje broj ovih zahvata, pa se oni obavljaju kad je u potpunosti nužno, ovi bi rezultati mogli dodatno smanjiti taj broj. Sprejevi za nos djeluju tako da čiste nos i/ili smanjuju upalu ne samo u nosu, već cijelim putem niz stražnji dio grla do adenoida i tonzilarnog tkiva kako bi ublažili simptome.

Hrkanje i poteškoće s disanjem tijekom spavanja pogađaju oko 12 posto djece i mogu uzrokovati značajne dugoročne probleme koji utječu na kognitivne funkcije, ponašanje i zdravlje kardiovaskularnog sustava. Stručnjaci koji su provodili istraživanje smatraju da bi prije svake operacije tonzila trebalo pokušati s ovakvim liječenjem, i to tijekom šest tjedana.

Osim činjenice da ovaj sprej nije štetan, te da ne sadrži kortikosteroide zbog kojih se drugi sprejevi ne mogu koristiti dugoročno, fiziološka otopina je vrlo pristupačna i jeftina. Na ovaj bi se način mogla poboljšati kvaliteta života djece koja imaju poteškoća s odmorom zbog nekvalitetnog spavanja uzrokovanog otežanim disanjem.

Možda te zanima... Štednjaci na plin pogoršavaju astmu, i to kod svakog osmog djeteta? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.