Školarci 12. siječnja 2023.

Štednjaci na plin pogoršavaju astmu, i to kod svakog osmog djeteta?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

To je možda jedna od zadnjih stvari koje će ti pasti na pamet kao nešto što utječe na astmu. No, čini se da su istraživanja to dokazala i digla se velika prašina oko tog.

Jedno od najnovijih istraživanja pokazalo je da uistinu štednjaci na plin pogoršavaju astmu kod svakog osmog djeteta koje pati od te bolesti. Odnosno u postotcima bi to značilo da je utvrđeno pogoršanje astme kod 12,7 posto ispitanika i da je povezano s plinskim štednjacima. Istraživanje je uključivalo oko 650.000 djece u SAD-u od kojih svi boluju od astme, a studija je objavljena u International Journal of Environmental Research and Public Health.

disinfectant Možda te zanima... Istraživanje: Trudnice koje koriste dezinficijense, češće će imat djecu koja boluju od astme Trudnoća

Ta su djeca imala povremene napadaje astme i morala bi koristiti inhalatore, a nakon što je iz kućanstva uklonjen štednjak na plin, stanje se popravilo kod svakog osmog djeteta.

Naime, istraživanjem je dokazano da takvi štednjaci ispuštaju kancerogeni benzen i druge toksične kemikalije, čak i kad štednjak nije uključen. Ranijom je studijom, pak, dokazano da plinski štednjaci ispuštaju toliko metana da on može napraviti sličnu štetu kao što napravi ugljični dioksid iz 500.000 automobila tijekom istog vremena.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iako u istraživanje nisu bili uključeni neki drugi parametri, kao na primjer pušenje u kući, ali je i taj rizik uvršten u posljednje rezultate. Sve u svemu, stručnjaci su 95 posto sigurni da je plinski štednjak uzrok astme kod između 6,3 i 19,3 posto djece.

Ova je informacija u SAD-u podigla puno prašine, pa se čak ozbiljno razmišlja o uvođenju potpuno novih regulacija što se tiče plinskih štednjaka, a razmatra se čak i zabrana prodaje takvih štednjaka u SAD-u. Oni koji imaju takve štednjake u kućanstvu, dobit će određeni postotak subvencije za nabavku novog štednjaka.

Astma kod djece Možda te zanima... Istraživanje: Pretile majke imaju veći rizik od rađanja djece s astmom Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.