Beba Zdravlje i njega bebe 14. siječnja 2020.

Izum hrvatskih stručnjaka: Pametna pidžama mogla bi spriječiti iznenadnu dojenačku smrt

Foto: Emica Elvedji/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tim profesora s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) u Zagrebu napravio je prototip jakne za oboljele od demencije. Osim jakne napravili su i pidžamu koja upozorava ako osoba tijekom noći prestane disati.

Na TTF-u dugi niz godina djeluje istraživački i inovacijski tim pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogale. Tim je do sada osvojio 67   nagrada na svjetskim i hrvatskim izložbama za inovacije te imaju više od 20 patenata. Rogale je rekao da tek sada sva ta postignuća postaju vidljiva izvan akademske zajednice zahvaljujući medijima. Naprijed ih gura želja za novim otkrićima tako da se nikada niti na jednoj izložbi inovacija nisu pojavili s istim izumom. U timu s TTF-a koji je osmislio jaknu protiv demencije na čelu s dr. Rogalom su prof. dr. sc. Snježana Firšt Rogale, dr. sc. Željko Knezić, doc. i Danijel Časara Veličan, doktorand te prof. dr. sc. Siniša Fajt s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i kolege iz Slovenije. 

Možda te zanima... Nakon što joj je dijete prestalo disati, mama upozorava da vjeruješ svojim instinktima Beba

Jakna za oboljele od demencije upozorava osobu što treba obaviti

"Jakna, a to može biti i bilo koji drugi odjevni predmet namijenjena je osobama oboljelima od demencije u ranom ili prvom stadiju bolesti, kada tek počinju zaboravljati. Na rukavu jakne nalazi se jedan mali ekran (mikroračunalo) koji je pomoću bluetootha povezan s mobitelom liječnika ili skrbnika oboljele osobe. Raspored za taj dan namijenjen oboljelom od demencije napiše skrbnik, liječnik ili sama oboljela osoba (ako je još dovoljno lucidna) na mobitel i potom se te upute pojavljuju na ekranu jakne. Osoba zvučnim, svjetlosnim i grafičkim putem dobiva upozorenje da joj je informacija o tome što treba učiniti ispisana na ekranu", tumači Firšt Rogale i objašnjava zašto jakna još nije iskušana na oboljeloj osobi.

 | Author: Emica Elvedji/Pixsell Foto: Emica Elvedji/Pixsell

"Iako je jakna potpuno funkcionalna i nosiva, mi kao znanstvena ustanova nemamo mogućnost za njezinu komercijalizaciju. Surađujemo s Kliničkim bolničkim centrom u Mariboru, a jaknu smo pokazali i na godišnjem sajmu Inova u Zagrebu, gdje su bili i liječnici koji su pokazali interes. Naime, kako bi se jakna iskušala na oboljelome svakako bi u to trebao biti uključen i liječnički tim. Zatim bi se trebao javiti investitor koji bi htio proizvoditi jakne", kaže Firšt Rogale.

Možda te zanima... Mama upozorava: Dječje disanje kroz usta može ukazivati na mnoge probleme Školarci

Jakna se može povezati s bilo kojim mobitelom. Ima i uređaj za praćenje dementne osobe što je dosta bitno jer je jedan od specifikuma demencije da se oboljeli lako izgube ili se ne znaju vratiti kući. Osim za dementne osobe takav odjevni predmet bio bi  dobar i za djecu, primjerice za prvoškolce koji ostaju prvi put sami kod kuće te se može pratiti njihovo kretanje. Patent se može primijeniti i na bilo koji drugi odjevni predmet, ali tim se odlučio za jaknu jer kako su rekli svatko se sjeti obući jaknu kad je hladno pa i dementne osobe.

Pametna pidžama mogla bi poboljšati kvalitetu života oboljelima od apneje

Osim jakne za demenciju isti tim inovatora, bez slovenskih suradnika osmislio je i odjeću za spavanje protiv apneje. "Taj proizvod mogao bi imati dvije glavne skupine korisnika - novorođenčad kod koje se događa iznenadni prestanak disanja i stariji ljudi s apnejom. Kod starijih osoba prestanak disanja nekad traje i do 30 sekundi i dulje i osoba se nakon toga budi u panici jer je organizam ostao bez kisika, to mogu biti vrlo neugodna iskustva", govori Dubravko Rogale i objašnjava kako inteligentna odjeća za spavanje funkcionira: "

U potkošulji ili pidžami ugrađen je senzor koji mjeri promijene na prsnom košu, senzor se rasteže zajedno s odjevnim predmetom. Moguće je podesti razmake između udisaja i kada računalo 'vidi' da je došlo do prestanka disanja uključi se alarm.  Alarm tako probudi spavača ili upozori roditelje, skrbnike ili medicinsko osoblje, ako se radi o bebi. Uređaj koji se vidi na fotografiji, a povezan je s lutkom je laboratorijski prototip i zato je tako veliki. Za komercijalnu upotrebu uređaj će biti povezan s mobitelom kao i onaj za demenciju."  

Rogale je naglasio kako nisu izgubili iz vida koliko je važno i da ta odjeća bude udobna i funkcionalan te da im Hrvatska zaklada za znanost financira projekt IP-2018-01-6363 kako bi se ispitala udobnost inteligentne odjeće.

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.