Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. veljače 2014.

Mitovi i zablude o odgoju djece

odgoj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kako uobičajene odgojne metode, poput prijetnji, ucjena, slanja u kut i ignoriranja, mogu biti izvor lošeg ponašanja i usporavanja u emocionalnom i psihološkom sazrijevanju djeteta

Svi roditelji imaju određene, i uvriježene odgojne metode – usvojene od svojih roditelja, prijatelja, savjetnika i priručnika. Koliko možemo biti u krivu primjenjujući ih, otkrijte već 26. veljače u 18 sati na predavanju Mitovi i zablude odgojnih metoda, Tomislava Kuljiša iz Centra Prirodno roditeljstvo, na adresi Slavonska avenija 3, u Zagrebu. Saznat ćemo koje posljedice uobičajene odgojne metode mogu imati, a primjenjujemo ih po inerciji, iako ne funkcioniraju. Cijena takvog odgoja, koju plaćaju i roditelji i dijete, može biti previsoka, te se zrcali u djetetovom problematičnom ponašanju i usporenom psihološkom i emocionalnom sazrijevanju. 

Posljedice uobičajenih odgojnih metoda

Obično odgojnim metodama želimo djecu navesti da poštuju naša pravila, da se pristojno ponašaju, govore i misle. Problem s našim odgojnim metodama je taj što na djecu pokušavamo primijeniti metode discipliniranja iz svijeta odraslih – odgojne metode koje odrasli razumiju, ali djeca ne. Naše društvo još uvijek u potpunosti ne poznaje unutarnje motivatore dječjeg ponašanja i prirodne procese koji djecu potiču na određeno ponašanje. Ne zna se da upravo primjenom neadekvatnih, ali uobičajenih odgojnih metoda razbijamo osobnost našeg djeteta, što ima razorne posljedice na sazrijevanje djeteta, te je jedan od razloga zašto nezrelost postaje pandemija našeg društva.

Naime, impulzivnost, afektiranje, teškoće s prihvaćanjem promjena, neodgovornost, radikalizam, perfekcionizam, nedostatak osjećaja osobne vrijednosti, potreba za kompenzacijom kroz materijalna dobra - samo su simptomi i posljedice nedovršenog ili pokvarenog procesa sazrijevanja.  

Zastrašivanje, ostavljanje i kažnjavanje

Današnje metode odgoja mogu se grubo sortirati u nekoliko kategorija: metode zasnovana na buđenju alarma tj. straha kod djeteta – prijetnje, strašenje djeteta batinama, kaznama i ultimatumima. Tu su i metode zasnovana na strahu od separacije – izolacija djeteta, slanje u drugu prostoriju ili u kut, time out, ignoriranje i šutnja od strane roditelja, svaka vrsta ekskomunikacije djeteta, glumljenje napuštanja itd., te metoda zasnovana na posljedicama kao kaznom za nepoželjno ponašanje – disciplinskom mjerom zbog neprimjerenog djetetovog ponašanja.

Vrlo dobar primjer je promatranje istih metoda u partnerskom odnosu gdje smo nesvjesno nastavili s istim tehnikama. Durenje, kažnjavanje hladnoćom, emocionalne ucjene, odnos u kojem se ljubav i bliskost uvjetuju (Da me voliš, ti bi... Ako ti nećeš ovo, ja više neću ovo...itd.) pretvaraju vezu u odnos koji frustrira i u kojem ne želimo ostati.

Želite li stvarno poslušnost pod svaku cijenu?

Sve situacije u kojima povlačimo svoju naklonost i ljubav prema djetetu ili prijetimo uskraćivanjem istih, šalju djetetu poražavajuću poruku da naša ljubav nije bezuvjetna i da za nju postoji cijena – najčešće poslušnost. Dijete prožeto takvom nesigurnošću gubi osjećaj da ima sigurno mjesto kod roditelja, što ga sprječava u razvitku individualnosti - koji je vođen znatiželjom i istraživačkim duhom djeteta. Dijete razvije strah od ostavljanja, te aktivira instinkt za očuvanjem povezanosti s roditeljima što može izgledati kao da metoda radi, ali ne vidimo da nam dijete nakon toga više ne vjeruje.

Primjenjujući metode posljedica mi pretpostavljamo da dijete može kontrolirati svoje ponašanje, međutim problemi s ponašanjem javljaju se upravo zato što je dijete u nemogućnosti samo procesuirati ono što ga muči. Odgojnim metodama i tehnikama najčešće samo želimo prevariti prirodu u djetetu, te silom zaobići automatske prirodne programe funkcioniranja djeteta zbog kojih je dijete dobrovoljno poslušno samo onome s kime se osjeća povezanim. Kada narušimo tu povezanost, pokušavamo metodama natjerati dijete da nas sluša, što dijete odbija, jer nam ne vjeruje.

Kako očuvati povezanost i kako je vratiti; što je alternativa uobičajenim, ali zastarjelim odgojnim metodama te kako istinski možemo razumijeti svoje dijete može se saznati na predavanju Tomislava Kuljiša u Centru Prirodno roditeljstvo, a prijave za predavanje Mitovi i zablude odgojnih metoda mogu se izvršiti na www.prirodnoroditeljstvo.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.