Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. listopada 2016.

Nasilje u djetinjstvu može biti uzrok psihičkih bolesti

djevojčica nasilje zlostavljanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fizičko kažnjavanje može izazvati osjećaj srama kod djeteta, koje se tad povlači u sebe, postaje asocijalno i ne razvija društvene odnose s drugima

Najnovija istraživanja o uzroku mentalnih oboljenja pokazala je da ove bolesti mogu imati svoj korijen još u najranijem djetinjstvu. Naime, djeca koja su tijekom odrastanja trpjela neki oblik fizičkog zlostavljanja kasnije mogu postati ovisni o alkoholu, razviti panični poremećaj ili postati depresivni.

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Stručnjaci tvrde da ponižavajuće fizičko kažnjavanje može izazvati osjećaj srama kod djeteta, a ono se pod njegovim utjecajem pretjerano povlači u sebe, postaje asocijalno i ne razvija odgovarajuće društvene odnose s drugima.

Otkud nam poriv da udarimo dijete?

Studija je pokazala da je kod osoba koje su fizički kažnjavane dok su bili djeca 59 posto veći rizik da će razviti ovisnost o alkoholu. 41 posto da će postati depresivni, a 24 posto da će patiti od napada panike.

'Usudila sam se reći istinu o nasilju u svojoj obitelji'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.