Roditelji Sretna mama 03. srpnja 2013.

'Nikad ne ignoriram svoje dijete'

Vesna Vukman sin Davor
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vesna Vukman, mama dvoipolgodišnjeg Davora, otkrila nam je kako je njezin sin ravnopravan član obitelji, a u odgoju su joj najbitniji dosljednost i puno strpljenja

Dosljednost i strpljenje u svim mogućim situacijama mami dvoipolgodišnjeg Davora Vesni Vukman (34) najbitnije su stvari u odgoju njezinog sina kojemu svakodnevno hrpom zagrljaja i poljubaca nastoji pokazati koliko je voljen.

"Najvažnije mi je da s djetetom razgovorom dođem do rješenja u situacijama kad tjera svoju volju. Uvijek mu želim sve objasniti, iako ponekad moram i malo zagalamiti, jer je Davor trenutno u fazi kada iskušava granicu suprugovog i mojeg strpljenja", kaže mama Vesna.

U njihovoj maloj obitelji, koju osim Davora, Vesne i supruga Tomislava, čine i pas Dundo i mačak Žuti, Davor je ravnopravan član i tako se prema njemu i ponašaju – uključuju ga u sve što rade i nikada ga ne ignoriraju. Vesna i suprug Tomislav trude se biti dosljedni u svojim odlukama pa čak i ako se ne slažu oko nečega.

Kasnije krenuo u jaslice

"Kada jedan kaže ne, onda to podrži i ovaj drugi. Ne želimo Davora zbunjivati različitim mišljenjima. Ako se oko nečega ne slažemo, to raspravljamo kada Davora nema u blizini", objašnjava mama dvoipolgodišnjeg sina.

Važno im je i poštivati djetetov ritam pa Davor tako uvijek otprilike u isto vrijeme ide spavati, u isto vrijeme jede, tušira se ili kupa. Sa svojim sinom Vesna obavezno svaki dan ide u šetnju bez obzira na vremenske (ne)prilike i trudi se da se Davor svaki dan igra u parku ako je to moguće.

"Davor je izrazito kreativan, a osim toga voli rastavljati i ponovo sastavljati stvari i to bi mogao raditi satima. Vrlo malo gleda televiziju, a kompjutor još uvijek ne dozvoljavamo", priča mama Vesna.

Njezin je Davor bio s njom kod kuće dok nije napunio 20 mjeseci, a tada je krenuo u jaslice, što mu je u početku bilo jako zabavno i interesantno.

'Osobne strahove ostavljam u ladici'

"Prvi puta se nakon godinu i osam mjeseci odvojio od nas. Već smo mu bili dosadili. No, kada je shvatio da to nije samo igra i da za ozbiljno svaki dan mora ići u jaslice, počela je drama koja je trajala otprilike dva do tri tjedna", smije se Davorova mama dodavši da je drama očito bila samo za njihove oči jer su im odgajateljice ispričale kako je Davor prestao plakati čim bi oni otišli.

Mama Vesna priznala nam je da joj je teško svaki puta kada je Davor bolestan, no trudi se pred njim biti potpuno smirena.

"Sve svoje osobne strahove i paniku ostavljam u 'ladici' jer ne želim da se Davor ičega boji. Ne želim da moji nerealni strahovi postanu i njegovi strahovi. Primjerice, iako se bojim paukova, svi pauci u našoj kući naši su prijatelji i imaju imena. Bojim se i vađenja krvi, a to nikako ne želim prenijeti na svoje dijete pa Davora svaki puta tata vodi na vađenje krvi", ispričala je Vesna.

Iako je svog sina rodila carskim rezom zbog frakture kralješaka, osjetila je i trudove za koje kaže da su bili jako bolni.

Na čuvanju trudnoće

"Ipak, za mene je puno jača bila bol nakon carskog reza nakon kojeg sam se dugo oporavljala. Trudnoću sam, inače, jako dobro podnosila osim prva tri mjeseca kada sam imala mučnine i to ne samo jutarnje. Nakon toga sve je bilo divno do zadnjeg mjeseca, točnije posljednja tri tjedna koji su mi bili više nego naporni. Iako sam dobila samo 10 kilograma, imala sam osjećaj da sam duplo teža, bilo mi je jako teško spavati jer sam non-stop jurila na WC, a nije mi odgovaralo ni spavanje na boku. Nisam radila jer sam bila na čuvanju trudnoće pa sam uistinu uživala u svakom novom danu", kaže ekonomistica Vesna te dodaje da tijekom trudnoće nije imala nikakve posebne 'trudničke' želje.

Premda je bila dosta uplašena kada je saznala da je trudna jer nije znala što je točno čeka i hoće li biti dobra majka i dobro odgojiti svoje dijete, čim se Davor rodio, njezin je život dobio novi smisao.

"Majčinstvo je osjećaj za koji nisam niti znala da može biti toliko snažan, toliko stvaran. Kad sam prvi puta vidjela svoje dijete, bio mi je presladak. Toliko sam ga željela dotaknuti, no bila sam poprilično omamljena nakon spinalne anestezije", kaže Davorova mama. Sina je uspješno dojila do njegovih navršenih 17 mjeseci i dojenje bi preporučila svakoj mami. Vesna kaže kako ne može izdvojiti neki najdraži trenutak proveden sa svojim djetetom jer joj je sve vezano uz Davora posebno.

"Prvi osmijeh, zubić, prva riječ, korak, trenutak kada je samostalno složio puzzle... Njegovo postojanje čini me neizmjerno sretnom i najbitnije mi je odgojiti ga da odraste u dobrog, moralnog i brižnog čovjeka", zaključuje Vesna. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.