Vrtić 29. srpnja 2024.

Zaboravi na savršenstvo: Ovo je 10 koraka uz koje možeš biti - dobra mama

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često mislimo kako je važno biti najbolja mama na svijetu, savršena mama. I to nas dovodi do jednog problema za drugim! Dovoljno je biti – dovoljno dobra i zadovoljna mama.

Savršena mama ne postoji. Točka. Nema rasprave. U stvarnom životu savršenstvo ne postoji. I to je baš kako i treba biti. Samo što u majčinstvu tako lako zaboravimo na to i pokušavamo stremiti ka savršenstvu. Definicija savršenstva pretpostavlja bezgrešnost, potpunost u svemu, iznimne vještine u svemu potrebnom za majčinstvo. A kad smo savršeni – to znači da nemamo prostora za rast i napredak.

Možda te zanima... Mama priznala da joj nedostaje 'stari život' i da 'žali što je rodila': 'Suprug me nagovorio' Roditelji

Ono što prvo moramo napraviti je zaboraviti na težnju savršenstvu. Osim što nam je nedostižno, težnja savršenstvu našoj djeci šalje poruku da je sve manje od savršenstva – neuspjeh. A to nije poruka koju želimo poslati.

Psihoterapeutkinja Claire Nicogossian radi često s majkama, pa upravo ovaj problem često dolazi do izražaja. Ona je stavila na papir 10 koraka do – dovoljno dobre mame. S tim da – zaboraviš na savršenstvo.

Evo kako biti dobra mama u 10 koraka:

1. Brini se za sebe

Jedan od najvećih darova koje možeš dati svojoj obitelji je briga o sebi - svom tijelu, umu, osjećajima i duhu. Ono što žene tako često čine je da stavljaju sebe na posljednje mjesto. Usredotočene su na davanje svega svima drugima da se ili razbole, postanu ogorčene ili zaborave kako je to njegovati sebe.

Kad odvojiš vrijeme za brigu o sebi, postaješ zdravije, snažnija za brigu o djeci i drugima u svom životu.

2. Voli i prihvati sebe

Mame su nevjerojatne zbog načina na koji mogu bezuvjetno voljeti svoju djecu. Ali što je s bezuvjetnom ljubavi prema sebi? Čuješ li često onaj kritički glas u svom umu, koji osuđuje tvoje napore, omalovažava ih i kritizira?

Ušutkaj ga! Zaboravi na savršenstvo i razgovaraj sa sobom na isti način na koji bi razgovarala s prijateljem ili svojim djetetom.

3. Shvati da si mama za cijeli život

Tijekom života tvoje dijete će imati mnogo odnosa. Odnos koji ima s tobom – da si mu mama – je daleko najutjecajniji, ako ne i najvažniji. Shvati da je majčinstvo cjeloživotna predanost njegovanju, poučavanju, brizi, vođenju, ljubavi i podržavanju rasta druge osobe kroz životni vijek.

4. Stvori život za sebe odvojen od svog djeteta

Tvoje dijete će te trebati na različite načine tijekom cijelog života. Bebu je potrebno hraniti i čuvati, presvlačiti i maziti. Kroz djetinjstvo se potrebe mijenjaju. Važno je biti uvijek tu za svoje dijete. No, jednako je važno imati ispunjen život, prijatelje, interese i aktivnosti odvojeno od djeteta.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

5. Nauči se ispričati

Kada pogriješiš, učiniš nešto što nekog povrijedi, izgubiš živce ili zaboraviš nešto učiniti, važno je naučiti se ispričavati. I ne, ne moraš neprestano govoriti "oprosti" i bez razloga, što se ženama često događa. Nauči se ispričati kad pogriješiš ili nekog povrijediš, uključujući i dijete.

6. Budi otvorena za povratne informacije svog djeteta

Djeca mnogo toga komuniciraju ponašanjem, ali i riječima. Slušaj svoje dijete kada ima nešto za reći, usmjeri pažnju na njega. Možda se nećeš složiti s povratnom informacijom koju dobiješ, ali davanje vremena i prostora djetetu, da se čuje njegovo razmišljanje uvelike doprinosi djetetovu razvoju i samopouzdanju.

7. Provedi kvalitetno vrijeme s djetetom

Roditelji su zaposleniji nego ikad. Od nas se očekuje da djetetu ispunimo vrijeme, a često to nema puno veze s kvalitetno provedenim vremenom. Neka kvalitetno provedeno vrijeme bude prioritet, i to svakog dana. Postavljaj djetetu pitanja i budi znatiželjna. Odgovori koje ti daju mogu te samo oduševiti i iznenaditi.

8. Ne shvaćaj loše ponašanje svog djeteta osobno

Svi neprestano rastemo. Kao kad dijete bole koljena od rasta, tako i mi, roditelji, osjećamo određenu vrstu boli dok rastemo u svojoj ulozi. Neovisnost i rast često rezultiraju sukobom – tvoj plan naspram planova tvog djeteta. Ponekad je lakše razumjeti malo dijete koje kaže "ne" i pobjesni, nego kad se slično ponaša dijete ili tinejdžer.

U takvim trenutcima pokušaj vidjeti poruku koju dijete pokušava prenijeti i nemoj to ponašanje shvaćati osobno. To vjerojatno ima više veze s razvojem djeteta nego s tobom kao osobom.

9. Pokaži svoje osjećaje, ali ne opterećuj dijete njima

Kako upravljati svojim emocijama – to je važna lekcija za djecu. Kada osjećaš neku emociju, na primjer kad imaš loš dan, priznaj svoje osjećaje ako to utječe na tvoje ponašanje. Reci svom djetetu: „Mama je uzrujana zbog nečega što se danas dogodilo pa bi te zamolila ako možeš biti malo tiši, samo želim da znaš.“

Na ovaj način pokazuješ kako zdravo upravljati raspoloženjem, ali i omogućuješ djetetu da shvati da tvoje ponašanje i osjećaji nisu rezultat nečega što je ono učinilo.

10. Dopusti djetetu da bude ono što jest

Osobnost i temperament u djetetu i svakoj osobi su jake karakteristike. Mi kao majke želimo utjecati, oblikovati i pokušati pružiti djeci mnoge mogućnosti. S druge strane, djeca često znaju tko su i što žele. Dopusti svom djetetu da bude ono što jest uz tvoje vodstvo, ljubav i podršku.

Sve u svemu – zaboravi na savršenstvo, a prigrli majčinstvo koje je dovoljno dobro i ima prostora za napredak.

Možda te zanima... 30 stvari koje sam preživjela u prvoj godini majčinstva Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.