Roditelji Sretna mama 20. lipnja 2024.

Ovih 5 trikova mogu ti olakšati roditeljstvo

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uz ove trikove bit će puno lakše... i to nisu samo praktični savjeti, već načini da uspostaviš zdravije odnose i komunikaciju s djecom.

Bezbroj puta si vjerojatno čula, a i sama to znaš, da je roditeljstvo u isto vrijeme najljepši i najteži zadatak. Koliko god knjiga pročitali i seminara pohađali, uvijek će biti novih situacija na koje te nitko nije pripremio. Novi argumenti i novi izazovi pojavljuju se kako se tvoja obitelj i roditeljstvo razvijaju. Međutim, uz ove trikove bit će puno lakše... i to nisu samo praktični savjeti, već načini da uspostaviš zdravije odnose i komunikaciju s djecom, prenosi Yourtango.

Evo pet ključnih trikova koji ti mogu pomoći da budeš sretniji i opušteniji roditelj:

Biraj bitke

Svaki roditelj zna koliko iscrpljujuće zna biti stalno se raspravljati s djecom. Ključno je naučiti koje bitke vrijedi voditi, a koje je bolje pustiti. Na primjer, ako dijete ne stavlja prljavu odjeću u košaru, umjesto  da se stalno raspravljate, dopustite da prirodne posljedice odrade svoje. Kada shvate da nemaju čistu odjeću, ili će nositi prljavo ili će početi odjeću stavljati u košaru.

Možda te zanima... Ovo je 8 znakova da ste odgojili stvarno dobro dijete Školarci

Želiš li biti u pravu ili sretna?

Često se roditelji trude biti u pravu u gotovo svakoj situaciji, ali ponekad je bolje pustiti djecu da sama donosu odluku, čak i ako se ne slažeš s njima. Treba im dopustiti da nauče iz svojih grešaka.  Važno je biti prisutan kada stvari pođu po zlu, ali ne mora tvoja riječ uvijek biti zadnja.

Pronađi "moto"

Uvođenje fraza koje ponavljaš u određenim situacijama može olakšati komunikaciju s djecom. Na primjer, kada dijete kaže "Nije fer", možeš odgovoriti s "Život nije fer, pređi preko toga." Ova fraza smanjuje mogućnost daljih rasprava i olakšava ti da se nosiš sa situacijom. Kad dijete stalno ponavlja jedno te isto pitanje onda mu možeš reći "Pitao si, odgovorila sam".

Postavi jasne granice

Djeca itekako dobro znaju kako da te iscrpe i često biraju najgore moguće trenutke za raspravu. Prepoznaj ove trenutke i postavite jasne granice. Na primer, ako dijete započne raspravu u autu na putu do šoping centra, izleta, posjeta prijateljima okreni auto i vrati se kući. Nakon nekoliko propuštenih 'izleta', dijete će naučiti da rasprave vodi prije ili poslije vožnje.

Odrasla si osoba

Ponovi: "Ovdje sam ja sam odrasla osoba!" Ti postavljaš pravila, granice i donosiš odluke. Budi dosljedna u svojim odlukama i jasno daj do znanja o čemu se raspravlja, a o čemu ne. Na primer, kućni poslovi, džeparac, vrijeme za spavanje nisu predmet diskusije. Život nije uvijek fer, ali tvoja uloga je da budeš stabilna figura koja vodi kuću.

Ovi savjeti mogu ti pomoći da budeš sretniji i mirniji roditelj. Birajući ljubav umjesto straha, smanjuješ broj rasprava i stvaraš pozitivnije okruženje za svoju djecu.

Možda te zanima... Želiš biti dobar roditelj? Evo savjeta koji bi ti mogli pomoći Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.