Roditelji Sretna mama 17. lipnja 2024.

Biti majka danas je puno teže nego prije, evo zašto

Foto: Freepik ; Tri od pet majki osjećaj usamljenosti skrivaju od drugih, a gotovo 40 posto ga ne prizna ni svojim partnerima
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne umišljaš i nisi promašaj. Postoji nekoliko ključnih razloga zašto je majčinstvo danas posebno izazovno

Majčinstvo je oduvijek imalo uspone i padove, ali u današnje vrijeme ono je postalo još teže. Majke se osjećaju preopterećeno i često se pitaju gdje griješe. Nema odmora i jedva imaju vremena za sebe. Očekivanja su visoka i malo je prostora za pogreške. Može se o ovome raspravljati, ali svi želimo znati zašto je majčinstvo danas puno teže nego prije. 

Zašto je majčinstvo danas teže?

Postoji nekoliko ključnih razloga zašto je majčinstvo danas posebno izazovno:

Nema predaha i očekivanja su visoka

Majke danas imaju malo vremena za sebe. Od njih se očekuje da budu savršene, s malo prostora za greške. Ovo stvara ogroman pritisak i osjećaj neuspjeha.

Nedostatak podrške zajednice

Danas mnoge majke odgajaju djecu same ili u malim obiteljima, često bez pomoći baka i djedova i prijatelja. Psiholog Dr. Shefali Tsabary ističe da bismo trebali imati podršku drugih žena – majki, sestara, prijateljica – kako bi nam majčinstvo bilo lakše, piše Yourtango.

Previše opcija i informacija

Roditeljstvo je postalo komplicirano i teško zbog previše opcija i savjeta. Izbori poput formula za bebe, stilova roditeljstva, brojnih aktivnosti i obrazovanja mogu biti preplavljujući. Dr. Tsabary predlaže da pojednostavimo stvari, birajući samo dvije opcije i njih se trebamo držati.

Majčinstvo ne bi trebalo da biti usamljeno. Podrška zajednice i pojednostavljenje svakodnevnih odluka mogu olakšati majčinstvo danas. Sreća i zdravlje djece ovise od ljubavi, podrške i zajednice koju im pružamo. Moramo pojednostaviti roditeljstvo kako bismo olakšali majčinstvo u današnje vrijeme.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.