Beba Zdravlje i njega bebe 11. rujna 2020.

Koliko često treba mijenjati pelene i kako izbjeći pelenski osip?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi izbjegla pojavu ove neugodne pojave pelene mijenjaj čim su mokre ili prljave. Novorođenčetu treba pelene promijeniti i po 12 puta na dan, a dojenčetu 6 do 8 puta dnevno

Pelenski osip spada u najčešće "probleme" kod beba, imala ga je gotovo svaka guza.  Čak i uz tehnologiju superapsorbirajućih pelena i čestog mijenjanja pelena. U većini slučajeva, blagi osip od pelena nestat će nekoliko dana jednostavnim tretiranjem, a guza tvoje bebe će se vratiti u normalu.

"Procjenjuje se da oko 60 posto dojenčadi dobije pelenski osip - crvenilo, svrbež, osjećaj pečenja u pelenskoj regiji", kaže pedijatar doc.dr.sc. Milivoj Jovančević, koji je također objasnio zbog čega se to događa: "To je regija koja je često vlažna, a kad je koža vlažna, njezin površinski sloj nabubri i poveća se trenje. Kako se dijete miče i pelene se miču po toj koži, koja se tako oštećuje. Tu se onda lako razmnože i gljivice, a koji puta i bakterije". 

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Što je pelenski osip?

Pelenski osip obično javlja kada je osjetljiva koža oko područja djetetove pelene predugo u kontaktu s mokraćom ili 'kakicama'. Bebina koža postane crvena i perutava. Iako je najčešće povezan s nedovoljno čestim mijenjanjem pelena, dijarejom i odjećom koja sprječava cirkulaciju zraka, osip se može razviti i zbog prehrane majke dojilje ili kada beba uzima antibiotike. Kod neke djece pelenski su osipi češći u vrijeme nicanja prvih zubi ili kod prelaska na mješovitu ishranu, nakon prvih šest mjeseci prehrane isključivo majčinim mlijekom tj. dojenja. Javlja se kod više od 50 posto beba u prvoj godini života.

"Pelenska regija izrazito je osjetljivo područje budući da je kontinuirano izloženo djelovanju vlage, topline, trenja i kemijskih produkata iz mokraće i stolice, kao što su amonijak i enzimi iz stolice, a to dovodi do smanjenja otpornosti kože i pojave upale", opisuje mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med. spec. dermatovenerologinja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

U početku se pojavljuje crvenilo koje može biti različitog intenziteta, najčešće na izbočenim dijelovima glutealne regije, na genitalnoj regiji i donjem dijelu trbuha, dok su prepone najčešće pošteđene. "Ako upala duže potraje, mogu se javiti mjehurići, erozije odnosno ranice, a poslije ljuštenje kože i suhoća. Često se koža sekundarno inficira gljivom iz roda Candida, što se može prepoznati po oštro ograničenom crvenilu u odnosu na zdravo područje i pojavom mjehurića na rubu žarišta", ističe dr. Jadranka Sokol.

Možda te zanima... Mame savjetuju: Što najbolje liječi pelenski osip? Beba

Kožu peri toplom vodom i briši mekim pamukom

Kako bi izbjega pojavu ove neugodne pojave pelene mijenjaj čim su mokre ili prljave. Novorođenčetu treba pelene promijeniti i po 12 puta na dan, a dojenčetu 6 do 8 puta dnevno.

"Pojavu pelenskog osipa možemo spriječiti češćim mijenjanjem pelena, svaka dva sata, korištenjem jednokratnih pelena, a ako se koriste platnene pelene, treba paziti da su dobro isprane od deterdženata. Kod svakog previjanja kožu treba oprati toplom vodom i obrisati mekanom, pamučnom tkaninom te namazati zaštitnom kremom, najčešće s cinkovim oksidom, kakvih je danas na tržištu veliki izbor", kaže dr. Sokol.

Prilikom mijenjanja pelena, nemoj ih jako stegnuti već dopusti zraku da cirkulira. Pokušaj upotrebljavati ekstra upijajuće pelene koje upijaju i odvode vlagu i tekuću stolicu novorođenčadi dalje od kože kako bi im osigurali zaštitu i udobnost te što dulju suhoću. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, bebina koža će duže ostati suha ako koristiš pelene koje dobro upijaju, što će spriječiti pojavu osipa. 

Možda te zanima... Koliko puta dnevno je potrebno bebi promijeniti pelenu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.