Beba Zdravlje i njega bebe 12. studenoga 2020.

Zašto stolica nekih beba miriši na muffine ili kokice?

Pelene
Foto: Guliver Mame, više se ne trebate pribojavati "kakafrke" prilikom izlaska ili putovanja s malim djetetom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li ikad pomislila kako stolica tvoje bebe miriše - baš dobro? Nisi jedina, mnoge majke imaju slično iskustvo, a Katie Bingham je podijelila svoju priču o čudnim, ali ugodnim mirisima bebine stolice sa drugim mamama.

Majka sam troje djece i među njima je mala razlika, tri mjeseca su svi bili u pelenama u isto vrijeme. Osjećala sam se kao da sam u proizvodnoj traci za promjenu pelena. Bilo je i noći kada su svo troje imali proljeve i u 24 sata potrošili smo kutiju i pol pelena. Svjetlo na kraju tunela, ugledala sam kada su moji trogodišnji i dvogodišnji sin počeli koristiti kahlicu. No, ono što me zaintrigiralo je sljedeće: prilikom mijenjanja pelena počela samo nešto primjećivati: kad god bih izvukla svog najmlađeg sina (koji je imao oko 3 mjeseca) iz njegovog krevetića te otvorila vrata njegove sobe - sve je mirisalo na pekaru. Ne šalim se. Njegove pelene mirisale su ... prilično dobro. U početku sam se počela pitati jesam li pekla kolač taj dan. Je li se miris širio stubama i baš zaglavio u njegovoj sobi?

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba

No, nakon što sam svaki dan počela primjećivati isto - da njegova soba miriši na tijesto i pekarske proizvode, glazuru od vanilije ili svježe pečene palačinke, a bila sam prilično sigurna da nemam ništa u pećnici, počela sam misliti da sam potpuno poludjela. Možda je jedini razlog zbog kojeg sam smatrala da njegova stolica ugodno miriše bio kroničan nedostatak sna. Možda malo previše volim svoju bucmastu, sjajnu bebu, pomislila sam dok sam posezala za maramicama dok mi se smiješio. Čija stolica miriše na svadbenu tortu, upitala sam se.

Jednog dana, moj najstariji sin ušao je u sobu i pitao jedem li u sobi kolačiće. No, i dalje sam smatrala da mi se samo sviđa miris stolice mog djeteta. Napokon, kako se govori o takvim stvarima? Pitate li jednostavno svoje mame prijateljice uživaju li oni udišući dječju stolicu kao i vi? Jedne noći nakon što je moj suprug promijenio pelenu bebi, sišao je dolje s prljavom pelenom u ruci i pitao: "Zašto Jackova stolica miriše na palačinke?" Očito ipak nisam izgubila razum, kako sam prvotno mislila, njegova je stolica zaista mirisala!

Možda te zanima... 11 namirnica koje pomažu kod neredovite stolice Vrtić

Napokon sam mogla otpustiti svoju nesigurnost oko toga da mi se sviđa miris stolice mog djeteta i bilo je sjajno. Odlučila sam potražiti informacije na Google-u. U članku za Momahu, Mara Paradis, MD, objašnjava da ako je vaša beba dojena, njena stolica „ima senf žutu, zelenu ili smeđu boju, može biti dovoljno tekuća da podsjeća na proljev i može mirisati slatko, za razliku od uobičajenog mirisa stolice." Ako pak bebu hranite adaptiranim mlijekom, možete očekivati ​​„spektar boja od žute do smeđe nijanse s pastoznom konzistencijom sličnom maslacu od kikirikija”, kaže Paradis.

Međutim, slatki mirisi i maslac od kikirikija nisu jedini mirisi stolice vašeg djeteta. Ashley Olen, medicinska sestra za porođaje i porod te edukatorica porođaja kaže novopečenim majkama da stolice njihove bebe "mogu nalikovati na kokice namazane maslacem".

Tko je znao da naše babe mogu oponašati mirise neke od naših omiljenih namirnica? Ne trebate više paliti svijeće ili kupovati osvježivače zraka, samo neka dojena obavi nuždu prije nego što dođu gosti na večeri i možda pomisle da imate nešto ukusno u pećnici, ili pak kokice na maslacu za predjelo.

Možda te zanima... Vodič za bebinu stolicu: Što boja i tekstura stolice govore o bebinom zdravlju Beba

Razgovarala sam i s nekoliko drugih mama koje su se složile da im stolice beba zapravo nisu toliko smrdljive.

  • Rachel K., majka dvoje djece, kaže: "Djeca su imala stolice koje su mirisala na kokice s maslacem."
  • A Heather B. rekla je da je kakica njenog djeteta "mirisala slatko i kremasto", i dodaje, "Tek kad smo je počeli hraniti čvrstom hranom, njezina kakica imala je nespojiv miris s ovim."
  • Jessica K kaže: "Stolica naše prve kćeri mirisala je na kolače od vanilije (meni!) ... Moj je svekar mislio da je ovo jako smiješno, odlučio je stalno donositi kolače od vanilije iz trgovine kada bi dolazio u posjetu.”

Ako volite miris bebine stolice i to vas tjera da žudite za slatkišima kakve je baka radila dok ulazite u njihovu sobu kako biste im promijenili napunjenu pelenu, imajte na umu da niste same i da je vaša tajna na sigurnom!

Možda te zanima... Kako na vrijeme prepoznati i liječiti zatvor kod djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.