Beba 23. prosinca 2020.

Premali čak i za pelenu: Ova je mama poboljšala život prerano rođenoj djeci

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iskustvo u rodilištu ovu je majku potaknulo da pomogne prerano rođenim bebama i olakša im život u inkubatoru dok ne ojačaju i ne budu spremne za život izvan njega, a danas su joj zbog toga mnogi roditelji i medicinski djelatnici zahvalni

U svijetu se svake godine prijevremeno rodi oko 15 milijuna djece, a samo ih je u Hrvatskoj oko 2500 i posljednjih godina taj je broj u stalnom porastu. Nažalost, od navedenog ukupnog broja u Hrvatskoj, između 60 i 80 ih ne preživi dulje od prvog tjedna života zbog posljedičnih komplikacija nezrelosti.

Zato su dobro opremljene jedinice intenzivnog neonatalnog liječenja od izuzetne važnosti kako bi se prerano rođenim bebama (tzv. palčićima) omogućila najbolja moguća skrb i mogućnost za život. Osim odgovarajućih inkubatora i druge potrebne medicinske opreme, potrebne su im posebno dizajnirane pelene koje im omogućuju miran san budući da 97 posto vremena provedu spavajući. Upravo takve pelene osmislila je jedna mama, a kako je došla do ideje, donosimo u nastavku. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sve je počelo u rodilištu

Ova topla priča počela je još 1996. godine u rodilištu u američkom gradu Cincinnatiju, gdje je Susan Ludwig na svijet donijela svoje treće dijete. Susan je rodila u terminu, a dijelila je sobu s još jednom majkom, čija bebica nije bila s njom. Doznavši poslije da je žena rodila prijevremeno, pogođena njezinom brigom i tugom, Susan je spomenula medicinskoj sestri da radi za Pampers. Sestra je na to odgovorila kako dostupne pelene ne pristaju dobro nedonoščadi niti su dovoljno mekane za njihovu krhku i nježnu kožu.

Kao majka, ali i kao istraživačica najvećeg svjetskog proizvođača pelena, Susan je osjetila potrebu to promijeniti. Vrativši se s porodiljnog dopusta, bila je odlučna pomoći prijevremeno rođenim bebicama koje su trebale pelene prilagođene njihovim potrebama. Iznijevši svoju ideju nadređenima, dobila je tri mjeseca za izradu prototipa. 

Susan Ludwig | Author: Susan Ludwig, P&G-jeva istraživačica zaslužna za razvoj pelena Pampers Preemie Protection Ideja je postala stvarnost

Godine koje su uslijedile provela je radeći na tome da što bolje upozna okruženje na neonatologiji i različite prakse u brizi za prijevremeno rođene bebe u različitim kulturama. Sve je to ugradila u razvoj i usavršavanje pelena za nedonoščad, a ideja je napokon oživjela 2002. godine, kad su na tržištu predstavljene prve pelene Pampers Preemie

Biti mama nadahnjuje moj rad u njezi beba i dovelo me do rada na pelenama Pampers Preemie. Što je najvažnije, P&G također me izuzetno podržava kao majku i zato mislim da je stvarno značajno što sam se mogla posvetiti objema ulogama, i majke i istraživačice, istaknula je Susan u intervjuu 2019. godine. 

Jedinstvenost ovih pelena, osim u veličini, u tome je što omogućuju udobno prilagođavanje medicinskim uređajima, što pomaže smanjiti ometanje i iritaciju tijekom mijenjanja pelena dok beba spava te brzo upijaju vlažnost i rijetku stolicu kako bi bebina koža što dulje ostala suha. Osim toga, kod ovih pelena nema razlike između prednje i stražnje strane - upijaju cijelom površinom, što pomaže spriječiti propuštanje bez obzira na položaj u kojem beba spava. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Inspirirane raznim kulturama

Zbog stalnog usavršavanja pelena i želje da napravi najbolji mogući proizvod za bebe diljem svijeta, Susan često putuje u razne zemlje radi posjeta neonatološkim odjelima. Tako ju je putovanje u Japan nadahnulo da osmisli prve dvostrane pelene s fleksibilnim trakicama.

Svaka je kultura drugačija, pa u Japanu prerano rođene bebe njeguju drukčije nego u SAD-u. Oni nedonoščad drže na trbuhu podvučenih nogu, kao u maternici, prepričala je Susan istaknuvši kako bi ih prilikom mijenjanja pelena sestre okrenule, promijenile pelenu i vratile ih na trbuh, što je zapravo previše nepotrebnih pokreta s tako osjetljivim bebama. To ju je potaknulo da osmisli dvostrane pelene, koje se mogu nositi i stavljati s obje strane, pa nema potrebe bebu preokretati dvaput, a danas se koriste u japanskim neonatološkim odjelima. 

Susan Ludwig sa svojim je timom napravila pravu revoluciju u njezi prerano rođenih beba te im olakšala život, a na tome su joj roditelji palčića, ali i medicinski djelatnici koji rade na neonatološkim odjelima, beskrajno zahvalni

Pomozimo najmanjim bebicama da neometano spavaju i svakim danom postaju sve snažnije. Za kupnju bilo kojeg paketa Pampers pelena u Konzum trgovinama, između 1. i 31.12.2020., pomažete donirati pelene za nedonoščad udruzi PALČIĆI, koja će pelene dostaviti bolnicama. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mawow

    My companion is making $77 hourly at the PC . He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he discovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself...Visit Now... earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.