Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 07. travnja 2021.

Zašto je nestrukturirana igra izuzetno važna za djetetov razvoj?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju da nestrukturirana, slobodna igra ima presudnu važnost u razvoju mozga, ali i razvoju zdravih socijalnih obrazaca ponašanja...

Nestrukturirana igra je igra bez unaprijed određenih pravila igre: nema organiziranih timova, uniformi, trenera ili odgajatelja. Spontana je, često izmišljena na licu mjesta, slobodna i promjenjiva. To je vrsta igre koju vidite kada se primjerice psi love po dvorištu u beskrajnim krugovima ili se skupina djece satima igra u utvrdi koju su stvorili od starih kutija za odlaganje.

Dobrobiti nestrukturirane igre 

Nestrukturirana igra je zabavna - u to nema sumnje, ali istraživanje nam također govori da je ona od presudne važnosti za razvoj dječjeg tijela i mozga. Jedan od najboljih načina poticanja nestrukturirane igre kod male djece je pružanje igračaka otvorenog tipa koje se mogu koristiti na više načina, što djetetu omogućava igranje uloga i samostalno kreiranje igre. Istraživanja pokazuju da je nestrukturirana igra od presudne važnosti za psihosocijalni razvoj djece.

Možda te zanima... Zašto su djeca fascinirana kamionima za odvoz smeća? Vrtić

Igra mijenja strukturu mozga na važne načine

Sergio Pellis, doktor znanosti, stručnjak za neuroznanost igre napominje da igra zapravo mijenja strukturu mozga u razvoju na važne načine, jačajući veze neurona (živčanih stanica) u prefrontalnom korteksu, području mozga koji se smatra izvršnim kontrolnim centrom odgovornim za rješavanje problema, izradu planova i reguliranje osjećaja. Budući da nestrukturirana igra uključuje isprobavanje različitih strategija bez određenih ciljeva ili ozbiljnih posljedica, djeca (ali i životinje) tijekom igre vježbaju različite aktivnosti i promatraju što se događa.

Kada je dr. Pellis usporedio štakore koji su se igrali kao mladunci sa štakorima koji to nisu činili, otkrio je da iako su štakori lišeni igre mogli izvoditi iste radnje, štakori iskusni u igri mogli su reagirati na nove okolnosti fleksibilnije, fluidnije i mnogo brže.  Njihov mozak se činio "plastičnijim" i sposobnijim za preoblikovanje kad su nailazili na nova iskustva. Stručnjaci kažu da nas nestrukturirana igra uči kako se nositi s neočekivanim situacijama i izazovima što je zaista važna vještina u današnjem nesigurnom svijetu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nestrukturirana igra aktivira vanjski dio mozga

Sada znamo da na ekspresiju gena (je li gen aktivan ili ne) utječu mnoge različite stvari u našem životu, uključujući naše okruženje i aktivnosti u kojima sudjelujemo. Jaak Panksepp, dr., Profesor na Sveučilištu Washington proučavao je igru ​​na štakorima. Otkrio je da je čak pola sata igre utjecalo na aktivnost mnogih različitih gena i aktiviralo vanjski dio mozga štakora poznat kao neokorteks, područje mozga koje se koristi u višim funkcijama poput razmišljanja, jezika i prostornog rezoniranja. Ne znamo sa sigurnošću događa li se to i kod ljudi, ali neki istraživači vjeruju da se isto, vrlo  vjerojatno događa i kod ljudi. 

Igra uči djecu pozitivnoj interakciji s drugima

Nekad se mislilo da je igra životinja jednostavno praksa kako bi mogli postati učinkovitiji lovci. Međutim, proučavanje igre dr. Pankseppa na štakorima dovelo ga je do zaključka da igra ima sasvim drugu funkciju: podučava mlade životinje kako pozitivno komunicirati s drugima. Vjerovao je da igra pomaže u izgradnji prosocijalnog mozga.

Možda te zanima... Penjanje po stablima za djecu je sigurnije nego sport Vrtić

Djeca koja se igraju često su bolji učenici

Socijalne vještine stečene igrom mogu djeci pomoći da postanu bolji učenici. Istraživanje je pokazalo da su najbolji prediktor akademskog uspjeha u osmom razredu bile dječje socijalne vještine u trećem razredu. Dr. Pellis primjećuje da zemlje u kojima zapravo imaju više odmora imaju tendenciju da imaju veći akademski uspjeh od zemalja u kojima je odmora manje

Nestrukturirana igra pokreće djecu

Svi se brinemo da naša djeca imaju premalo fizičke aktivnosti jer provode veliku većinu svog slobodnog  vremena "prikovana" za ekrane. Nestrukturirana igra, bilo trčanje po dvorištu, penjanje po drveću ili igranje na komercijalnim objektima za igru ​​u školama ili javnim parkovima, znači pomicanje cijelog tijela. Tjelesna aktivnost pomaže djeci da održavaju zdravu težinu i bori se protiv razvoja dijabetesa tipa 2. 

U današnjem užurbanom svijetu u kojoj je potrebno ispuniti svaku minutu dana strukturiranim aktivnostima - od satova španjolskog prije škole do vježbanja nogometa i košarke nakon škole i cijelog niza posebnih satova i kampova vikendom i ljetnim praznicima, nestrukturirana, slobodna igra postaje važnija no ikad! Mnogi od nas se više ne sjećaju slobodnog vremena za nestrukturiranu igru, vremena za okupljanje djece bez plana i bez posebnih ciljeva, osim zabave!

Umjesto zaključka...

Sukladno istraživanjima, nestrukturirana igra od neprocjenjive je važnosti za razvoj dječje mašte i kreativnosti, pomaže djeci naučiti kako raditi timski, dijeliti, pregovarati, rješavati sukobe i zastupati svoje interese, stoga je važno djeci omogućiti slobodno vrijeme za nestrukturiranu, slobodnu igru koja će pomoći u djetetovom daljnjem životu. 

Možda te zanima... Aktivnosti kojima ćeš potaknuti razvoj mozga kod djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.