Roditelji 08. ožujka 2021.

Studija otkrila: Roditeljima je pjevanje i plesanje najgora igra

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji su priznali da su previše samosvjesni da bi se igrali sa svojom djecom, a pjevanje i ples su među najneugodnijim aktivnostima..

Istraživanje je pokazalo da je mnogim roditeljima neugodno sudjelovati u zabavnim aktivnostima sa svojom djecom. Studija provedena u Enleskoj otkrila je da je 28 posto roditelja djece u dobi između tri i 12 godina priznalo da im je neugodno u trenutcima kada sudjeluju u dječjim igrama, dok je petina ispitanih roditelja pocrvenjela igrajući se s djecom. Pjevanje i ples su za roditelje najneugodnije aktivnosti. Naime, četvrtina roditelja pokušava izbjegavati pjevanje, odijevanje i sportske igre, dok se trećina ispitanih roditelja želi "kloniti" plesanja.

Možda te zanima... Ponašaju li se tate drugačije prema kćerima? Roditelji

No, oko 73 posto od 1.000 anketiranih roditelja reklo je da ih je lockdowna tijekom pandemije koronavirusa natjerao da više sudjeluju u zajedničkim igrama. Mnoge je roditelje, lockdown zbog pandemije natjerao da više sudjeluju i igrama s djecom. Unatoč tome što rezultati istraživanja pokazuju da 69 posto roditelja izbjegava igranje određenih igara jer ih "ne mogu raditi pravilno", 84 posto roditelja je potvrdilo da ih je lockdown natjerao na veću kreativnost kada je riječ o dječjim igrama te im je  pomogao da izađu iz svoje zone udobnosti.

Naime, kako se djeca nisu mogla igrati sa svojim vršnjacima, mnogi su se roditelji više igrali sa svojom djecom, kako bi nadoknadili nedostatak igranja ​​s drugom djecom. I to je, smatraju stručnjaci zaista važno, posebno u ovim stresnim vremenima kada ne smijemo zaboraviti koliko je igra presudna za razvoj naše djece.

Možda te zanima... Tatin pametan izum sprječava nered prilikom hranjenja Roditelji

Studija koju je proveo OnePoll pokazala je da su se stavovi roditelji polako mijenjali kako je godina odmicala, a dvije trećine mama i tata priznalo je da im je bilo neugodno pridružiti se dječjim igrama na početku prvog lockdowna. No, nakon što su tijekom protekle godine provodili više vremena sa svojim obiteljima, nešto manje od pola ispitanika, točnije 48% sada su voljniji sudjelovati u zajedničkim igrama.  Čini se da je lockdown prouzrokovan pandemijom ipak imao i neke dobre strane. Mame i tate više su vremena provodili u zajedničkoj igri s djecom, prosječno 78 minuta dnevno, što je mnogo više nego prije lockdowna. 

Roditelji žongliraju s kućanskim poslovima, školovanjem djece kod kuće i radom od kuće, no ipak pronalaze više vremena za igru s djecom.  78 posto roditelja primijetilo je da je  sudjelovanje u igrama s djecom, pozitivno utjecalo na njihovo vlastito raspoloženje, a 82 posto ispitanika primijetilo je i dobrobiti takve igre za svoju djecu.

Igra ne samo da koristi mališanima, već i roditeljima. Zajednička igra potiče pozitivno raspoloženje te omogućuje roditeljima da se odmaknu od svakodnevnih briga i stresa. Također, zajednička igra pridonosi boljoj povezanosti unutar obitelji, pokazuju rezultati istraživanja. 

razvod, svađa Možda te zanima... Stvari koje roditelji NIKADA ne smiju reći svojim partnerima pred djecom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.