Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. siječnja 2023.

Zašto djeca uporno postavljaju pitanje "zašto" i koliko je to važno?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako dijete dosegne točku u svom razvoju u kojoj vrlo često započne postavljati pitanje "zašto?". Takva pitanja mogu biti veoma iscrpljujuća za roditelje, no stručnjaci smatraju da je ovo važna faza u razvoju koju treba poticati.

Roditelji male djece prepoznaju "zašto" kao jednu od najčešće korištenih riječi u svom kućanstvu. Dobro je kada su djeca znatiželjna i žele razumjeti zašto su stvari takve kakve jesu. Međutim, za roditelje može biti vrlo iscrpljujuće odgovarati na stotine pitanja „zašto“ koja dobiju u danu.

Ova prekretnica u razvoju obično počinje oko 2. ili 3. godine i nastavlja se u dobi od 4. i 5. godine. Pitanje"zašto" znak je znatiželje i želje da razumiju svijet oko sebe, koji se može činiti velikim i zastrašujućim za malo dijete. Razumijevanje svijeta koji nas okružuje, može pomoći djetetu u povećanju sigurnosti i izgradnji samopouzdanja, stoga su pitanja "zašto" veoma važna.

Pitanja poput "zašto je to učinio?", "Zašto je tužna?", "Zašto ja ne mogu X?" roditeljima mališana zasigurno su dobro poznata. Ipak, valja naglasiti da su takva i slična pitanja sa zašto uobičajena u toj dobi i mogu potrajati dugo vremena.  Važno je zapamtiti da se svako dijete razvija drugačije, a neka djeca mogu nastaviti pitati zašto i nakon 5. godine. 

Možda te zanima... Oko 1500 puta. Toliko puta godišnje u prosjeku pospremiš nešto za svojom djecom. Kako ti zvuči? Vrtić

Zašto se pitaju zašto?

Prema Baby Sparks, jednostavan odgovor je da djeca u ovoj dobi postaju zainteresiranija za svijet oko sebe i žele znati zašto i kako funkcionira okolina koja ih okružuje. Oni također grade svoj vokabular, željni su novih informacija, razgovora, a time i riječi. 

Ponekad je na pitanja lako odgovoriti. Drugi put, pitanja "zašto" mogu zbuniti roditelje. Kao roditelji, želimo biti odgovorni i poticati radoznali duh mališana, a također želimo da imaju osjećaj da ćemo njihova pitanja shvatiti ozbiljno i dati sve od sebe da na njih odgovorimo.

Jedan je tata došao do sjajnog odgovora na ovo pitanje.

"Na pitanja "zašto" na koja je teško odgovoriti ili ne zaslužuju pitanje "zašto", moj je suprug naučio našu kćer da kaže: "Reci mi više o tome". Ovo dobro funkcionira iz mnogo razloga. Prije svega, roditelj samo treba dati detaljnije objašnjenje ili opis nečega, a ne odgovoriti na pitanje "zašto". Što je najvažnije, otkrili smo da ovo pitanje lijepo funkcionira u obrnutom smjeru. Naša kći nam ne voli pričati o svom danu ili o događajima i iskustvima, pa kad pitamo: "Kako je bilo u školi?" a ona kaže "Dobro", sada ju možemo potaknuti s "Reci mi više o tome" i dobivamo puno bolji odgovor!", ispričala je jedna mama, po struci psiholog, te dodala da ovu metodu savjetuje i drugim roditeljima koji ne znaju kako odgovoriti na pitanje zašto. 

 "Savjetujem drugim roditeljima da pokušaju s ovom metodom, jer jedna jednostavna fraza zaista može poboljšati komunikaciju u oba smjera, potaknuti nas na nastavak dijaloga s našom kćeri, potaknuti njezinu znatiželju i postaviti pozornicu za još važnije rasprave koje tek dolaze s odrastanjem."

Potaknite kritičko razmišljanje...

Ako se pojave pitanja na koja ni roditelji ne znaju odgovor, umjesto da kažete da ne znate ili jednostavno ne odgovorite, potaknite dijete da razmisli o odgovoru ili provedite neko vrijeme zajedno tražeći ga. To im može pomoći da nauče kritičko razmišljati i preispitivati svijet oko sebe.

Montessori učiteljica Christine Clemer smatra da je jedan od najučinkovitijih odgovora na pitanje "zašto?", priupitati nazad dijete "zašto?", pa evo jedan primjer.

Dijete: "Zašto ptice jedu bobice?"

Roditelj: "Jako dobro pitanje, zašto ti misliš da ptice jedu bobice"?

Dijete: "Vjerojatno zato jer su ukusne."

Ponekad dijete pita "zašto?" jednostavno zato što želi razgovarati o nečemu, razgovarati o vlastitoj teoriji. Ne trebaju uvijek izravan odgovor. Odgovorom "zašto" na njegovo pitanje pružate mu priliku da sam kaže objašnjenje, a to mu pomaže u razvijanju kritičkog razmišljanja.

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca ne žele da roditelji objavljuju njihove slike na društvenim mrežama Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.