Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 17. studenoga 2020.

Sve što trebaš znati o davanju melatonina za probleme sa snom u dječjoj dobi

Foto: Shutterstock ;Doktorica otkriva trikove koji će ti pomoć da dijete dulje ostane u krevetu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Treba li djeci davati melatonin zbog problema sa spavanjem? Pomaže li kod problema s nesanicom? Je li pouzdan i siguran za korištenje? Melatonin se obično smatra prirodnom tvari, a samim tim i sigurnim, toliko da ga mogu koristiti i djeca koja teško spavaju.

Svoje iskustvo s problemima spavanja i melatoninom u dječjoj dobi podijelio je Clint Edwards, otac djeteta koji ima probleme s nesanicom, a njegovo iskustvo s melatoninom pročitaj u nastavku.

“Ne mogu se sjetiti dana u životu kojem se nisam borio s nesanicom. Zaspati, ostati spavati, prerano se probuditi ... sve je to problem. Moja je nesanica prilično važan dio mog života, pa se stoga brinem da sam taj problem prenio i svojoj djeci. Nije iznenađujuće da je moje prvo dijete prilično loše spavalo. Uspavati ga bio je praktički posao s punim radnim vremenom, a održati ga usnulim bilo je jednako teško. I nakon tolikog truda, bio je budan puno prije izlaska sunca. Nakon godina ove muke, supruga i ja isprobali smo melatonin po preporuci našeg pedijatra i čini se da je stvarno pomogao njemu (i nama). Ispostavilo se da nismo jedini roditelji kojima je ova terapija preporučena.

Možda te zanima... Treba li ležati s djetetom dok ne zaspi ili ne? Vrtić

Internetsko istraživanje je u 933 roditelja s djecom mlađom od 18 godina pokazalo je da je otprilike trećina njih imala djecu koja su se u posljednjih godinu dana borila s problemima spavanja. Gotovo polovica roditelja davala je melatonin svojoj djeci. Doktorica Judith Owens, MD, M.P.H., ravnateljica Centra za dječje poremećaje spavanja u dječjoj bolnici u Bostonu, bila je iznenađena rezultatima: „za mene je zapanjujuće da se melatonin tako često koristi u dječjoj dobi "

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kao tata koji je svom djetetu dao melatonin za uspavljivanje, moj je najveći problem bio je li to sigurno za moje dijete? Kao što sam ranije naveo, preporučio mi ga je moj pedijatar, ali nakon dodatnih istraživanja na tu temu nisam više 100% siguran u svoju odluku. Čini se da mnogi liječnici misle da je to bezopasno, ali u konačnici je to neka siva zona, a to znači da odluku trebamo donijeti uz savjet svog pedijatra. Melatonin je inače prisutan u organizmu. To je hormon koji proizvodi epifiza, a pomaže u regulaciji  ciklusa spavanja govoreći tijelu kada ići na spavanje i kada se probuditi. Prirodno ga proizvodimo, a sintetički melatonin samo oponaša sve učinke tog hormona.

Možda te zanima... 15 savjeta za roditelje čija se djeca bude tijekom noći Vrtić

Melatonin nije klasificiran kao lijek; klasificira se kao dodatak prehrani. To znači da proizvođači ne moraju dostavljati dokaze da njihovi proizvodi djeluju - niti dokazivati da su njihovi navedeni sastojci točni ili čisti - na isti način na koji se to radi s lijekovima koji traže odobrenje za uporabu od strane medicinskih agencija za lijekove. Proizvođači se također ne drže određenog standarda u vezi s količinom melatonina koji njihov dodatak zapravo sadrži. Studija iz 2017. godine usporedila je 31 različit proizvod koji sadrži melatonin i otkrila veliku varijabilnost u količini melatonina u svakom proizvodu, i manju i veću od oglašene količine. To je zabrinjavajuće, posebno ako taj proizvod dajete djeci.

Sljedeća zabrinjavajuća činjenica je da za kupnju melatonina ne morate dobiti recept, pa tako niti tražiti savjet liječnika, a melatonin nije lijek za sve probleme s nesanicom. Primjerice, melatonin nije primjeren za liječenje sindroma nemirnih nogu, što može biti jedan od uzroka poremećaja spavanja. Američka pedijatrijska akademija i Nacionalni institut za zdravstvo SAD-a preporučuju da djeca ne bi trebala predugo uzimati melatonin, ali niti jedna od navedenih udruga ne definira što znači "dugoročno".

Možda te zanima... Djeca koja se noću ušuljaju u tvoj krevet službeno su pametnija Vrtić

Baš kao i odrasli, neka djeca se rađaju s različitim ritmom spavanja i buđenja, pa stoga prirodno ne zaspe kad bi to njihovim roditeljima odgovaralo. Moj sin, koji je imao velik problem s nesanicom, sada ima 13 godina. Više ne uzima melatonin, ali moram reći da jednostavno mislim da njemu nije potrebno toliko sna kao nekome drugome u našoj obitelji. Obično ostaje budan do kasno u noć. A kad ja ujutro ustanem oko 6 sati ujutro, on je već ustao. Već je dugo takav. Ocjene su mu dobre, danju  nema potrebe za snom, pa mislim da je jednostavno tako genetski predodređen. Jedina razlika je što je sada dovoljno star da se sam brine za sebe. To se uvelike razlikuje od onog kada je bio mališan koji je odbijao spavati i meni se činilo mi da u kući imam hodajuću, blebetavu malu napast koja nikad ne spava, a ja sam preumoran i stoga nervozan i ljut.

Ali sada, toliko godina kasnije, pitam se je li mu zaista trebao melatonin ili sam ja mislio da njemu treba melatonin? Prilično sam siguran da znam odgovor na to pitanje, ali s obzirom na to da sam učinio točno ono što mi je preporučio moj pedijatar - od doze, marke, do trajanja upotrebe - uopće se ne osjećam loše zbog toga. A mislim da se ni vi ne biste trebali osjećati loše. Sve dok sve to činite uz savjet i odobrenje djetetovog liječnika. Naravno, ovo me vraća na naslov članka: Je li sigurno da vaše dijete uzima melatonin?

I po mom mišljenju, odgovor je složen iz nekoliko razloga, a većina toga povezana je s nedostatkom regulative o melatoninu, u kombinaciji s činjenicom koliko je široko dostupan ne samo u tabletama, već i u "bombonima" , voćnim sirupima itd. Moj najbolji savjet vama glede uzimanja melatonina jest zasigurno obvezan razgovor s vašim pedijatrom. Ne skrivajte činjenicu da melatonin dajete svom djetetu. To nije tajna i to je nešto o čemu bi svakako trebalo razgovarati. Savjet pedijatra pomoći će vam u donošenju odluke kako biste bili sigurni da je melatonin logičan izbor za vaše dijete. To će vam također pomoći da pronađete dozu koja odgovara vašem djetetu, a ako melatonin iz bilo kojeg razloga nije dobar za vaše dijete, velika je vjerojatnost da će vam liječnik pomoći da otkrijete što jest."

Možda te zanima... Većina beba ne prespava noć tako brzo kao što roditelji očekuju Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.