Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. listopada 2021.

Već nakon navršene dvije godine djetetu ne treba popodnevno spavanje?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Popodnevno spavanje izuzetno je važno za razvoj djeteta, količina sna ovisi od djeteta do djeteta. U dobi od tri ili četiri godine neka djeca više nemaju potrebu za dnevnim odmorom. Dok je popodnevni san za mlađu djecu dosad uvelike bio preporučivan, studije su otkrile kako bi to moglo imati blage negativne posljedice na njihovo zdravlje i noćni san

 Ako si se dosad borila sa svojim dvogodišnjakom da ga usred dana uspavaš, slobodno možeš prestati bez grižnje savjesti. Naime, spavanje usred dana moglo bi utjecati na kvalitetu dječjega sna tijekom noći, potvrdili su stručnjaci.

Dok se s jedne strane popodnevni san preporučuje kako bi mlađe dijete moglo izdržati cjelodnevne aktivnosti, s druge pak strane dnevni odmor, nakon druge godine djetetova života, može imati negativan utjecaj na njegovo zdravlje. Naime, djetetov bi se noćni san uvelike mogao poremetiti ako dijete šaljemo na popodnevno spavanje.

Možda te zanima... Sve tajne popodnevnog sna od rođenja do vrtićke dobi Beba

Američka Nacionalna organizacija za praćenje kvalitete sna objavila je kako bi djeca koja su tek prohodala pa sve do svoje druge godine trebala spavati 10 do 13 sati dnevno. Dok se popodnevni san čak i nakon druge godine godinama preporučio, australsko je istraživanje pokazalo kako spavanje usred dana rezultira slabijom kvalitetom sna tijekom noći.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ;Doktorica otkriva trikove koji će ti pomoć da dijete dulje ostane u krevetu

Studija je provedena na mlađoj djeci starijoj od dvije godine koja su spavala tijekom dana i kod kojih je primijećena niža razina kvalitete noćnoga sna. Profesorica Karen Thorpe s Tehnološkog sveučilišta u Queenslandu smatra da djeca zapravo spavaju previše ako spavaju popodne i to nakon što su uredno spavali i cijelu noć. 

"Roditelji ne bi trebali pretpostaviti da su spavanje tijekom dana i tijekom noći jednaki. Jednom kad dječji organizam biološki ne traži dnevni san, prisiljavanjem zapravo prekidate ciklus spavanja tijekom noći", rekla je Thorpe za Practical Parenting.

Međutim, studija se fokusirala na djecu od rođenja do pete godine i proučavala je povezanost količine sna i zdravlja, primjerice prekomjerne težine i ponašanja djece pa mnogi znanstvenici nisu uvjereni u njezinu ispravnost. Osim toga, postoje i studije koje pokazuju da u toj dobi povremeno popodnevno spavanje omogućuje bolje kognitivne i psihičke rezultate kod djece, objasnio je doktor Richard Ferber, direktor Centra na pedijatrijskom odjelu za poremećaje sna u bostonskoj dječjoj bolnici.

Možda te zanima... Popodnevni san: Što učiniti kad dijete treba, a ne želi spavati? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.