Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. prosinca 2016.

5 savjeta kako YouTube učiniti sigurnijim za djecu

djeca, kompjutor, tablet, računalo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekoliko je načina pomoću kojih možete djecu zaštititi od neprimjerenih sadržaja i elektorničkog nasilja na YouTubeu

Djeca vole YouTube, bilo da na gledaju zabavne videe, uče razne zanimljive stvari, ili pak prenose vlastite video uratke. No nije sve na YouTubeu zabava i igra – mogu naići i na nasilne ili seksualne sadržaje, neprimjeren jezik, kao i doživjeti neku vrstu elektroničkog nasilja, piše portal medijskapismenost.hr te prenosi pet načina kako YouTube učiniti sigurnijim za djecu:

1. Otvorite obiteljski račun

Ako imate zajednički Google račun, možete pratiti koje videe vaša djeca gledaju ili stavljaju na YouTube, kao i koje informacije dijele. Na vrhu YouTube stranice nalazi se gumb za prijavu koji će vas odvesti na stranicu Google računa, preko kojeg se možete prijaviti.

2. Uključite sigurnosni mod

YouTube nudi sigurnosni način rada koji filtrira neke, ali ne sve problematične sadržaje. Na dnu YouTube stranice naći ćete gumb na kojem piše “Ograničeni način rada” i kad ga stisnete ponudit će vam se mogućnost da ga uključite pa i zaključate.

3. Pretplatite se na odabrane YouTube kanale

Dobar način da ograničite neprimjerene sadržaje koje bi dijete moglo vidjeti na YouTubeu je da ih pretplatite na njihove omiljene kanale. Tako će dobiti obavijest kad je na neki od tih kanala postavljen novi video i, u najboljem slučaju, zadržati se na tom kanalu.

4. Uključite postavke privatnosti kod prenošenja videa

Ako vaše dijete želi prenijeti video na YouTube, ograničite tko ga sve može vidjeti. Možete odabrati opciju “Privatno” i odabrati ljude koji mogu vidjeti video, ili “Nenavedeno“, pa će video moći vidjeti samo oni kojima pošaljete link.

5. Isključite komentare

Kod prenošenja videa, uvijek postoji mogućnost da netko ispod ostavi uvredljiv komentar. Da biste to izbjegli, otiđite na “Napredne postavke” na stranici za prenošenjevidea i maknite kvačicu kod “Dopusti komentare”, čime ćete onemogućite komentiranje, ili ostavite tu kvačicu, a kod “Prikaži” odaberite opciju “Odobreno” pa će se komentari prikazi tek kad ih odobrite.

Medijskapismenost.hr

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.