Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. rujna 2021.

Ustaje li tvoj mališan prerano budi? Stručnjakinja daje savjete što učiniti

Foto: Guliver : Savjeti za dulje spavanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često čujemo od roditelja izreku da su "Sve neprospavane noći vrijedne toga." Ali što ako bismo mogli iskusiti roditeljske radosti, bez da se moramo boriti s nedostatkom sna?

Katie Palmer, stručnjakinja za spavanje i suosnivačica Infant Sleep Consultants, kaže: „Ljudi često govore o sedam sati, kao idealnom vremenu spavanja, ali mislim da je šest sati normalno - osobito ljeti jer smo i biološki "dizajnirani" za spavanje malo manje ljeti, odnosno malo više zimi."

No, problem je što neki mališani ustaju dosita prerano. “Neka djeca ustaju oko pet sati, to nije neuobičajeno, ali to ne znači da dan mora započeti u to vrijeme. Zapravo, aktivno potičem roditelje da u to vrijeme ne započinju dan, jer će nedostatak sna morati nadoknađivati tijekom dana."  Ako i tebe mališan redovito budi u ranu zoru, isprobaj Kateinih pet savjeta koji će ti pomoći promijeniti tu pomalo dosadnu naviku tvog mališana.

U krevet bi trebao odlaziti punog trbuščića

Gladno dijete neće dobro spavati, pa se prvo mora utvrditi je li gladni trbuščić krivac za rano buđenje djeteta. "Ako se radi o malom djetetu, mlađem od jedne godine, koje se još uvijek hrani bočicom, glad je najčešći razlog buđenja. Svaki pedijatar savjetovat će da se bebicu nahrani i da se ta potreba obavezno zadovolji za njezin zdravi rast i razvoj", kaže Katie. S druge strane, nešto starija djeca također se mogu buditi zbog gladi. "Odlazak na spavanje s punim trbuhom pomaže djeci da se pripreme za ugodan - i prije svega dug- noćni san", tvrdi Katie. 

Možda te zanima... Kako 'nagovoriti' bebu ili malo starije dijete na spavanje? Beba

Vodi računa o temperaturama

Razlog zašto se dijete rano budi mogao bi biti jednostavan - hladno mu je.  Katie objašnjava: „Naše tjelesne temperature prirodno padaju u ranim jutarnjim satima, pa ako su na sebi imali prilično tanke deke ili spavaju samo u pidžamici, moguće je da će se probuditi zbog hladnoće. Ako to ne mogu komunicirati s roditeljima, samo će ustati i vikati", kazala je Katie za TheSun. Dakle, prije spavanja, provjeri temperaturu u prostoriji i provjeri ima li tvoje dijete odgovarajuću posteljinu, pidžamu, vreću za spavanje ili prekrivače za krevet.

Promjeni svjetla u spavaćoj sobi

Svjetlost utječe na melatonin, odnosno važan hormon sna. Katie objašnjava: “U ranim jutarnjim satima, nije nam preostalo baš mnogo melatonina pa nam doista trebaju oni posljednji komadići koji će nam pomoći da zaspimo. “Narančasta, ružičasta i crvena svjetla ne utječu na kvalitetu sna. No, nažalost, čini se da je većina dječjih svjetala bijela, zelena i plava."

Dakle, ako se tvoje dijete budi, a pored sebe ima bijelo, zeleno ili plavo noćno svjetlo, to će utjecati na njegovu sposobnost da zaspe, ali i na kvalitetu sna. Isto vrijedi i ako se vrata njihove sobe drže otvorena, a svjetlo u hodniku ostavi upaljeno cijelu noć. Ako imaš dijete koje se boji mraka i voli spavati s upaljenim svjetlom, Katie preporučuje promjenu na noćno svjetlo druge boje ili umetanje žarulje u boji.

Možda te zanima... Raspored spavanja: Evo koliko bi malo dijete trebalo spavati popodne Vrtić

Nauči dijete samokontroli

Ako se tvoje dijete oslanja na pomoć pri spavanju, na primjer, potrebno ga je ljuljati, tapšati ili milovati, isto će očekivati ​​od tebe kad se probudi u četiri sata ujutro. Dijete se, prema riječima Katie, treba osloboditi te navike. „Pobrinite se da vaše dijete može sići s kreveta i smiriti se samostalno, tako da kad god se probudi noću-a budit će se u prosjeku osam puta noću-budu "dobro opremljena" za povratak na spavanje i ne očekuju ništa od vas. Ne govorim da ih trebate ignorirati, ali ne trebate imati aktivnu ulogu u njihovom smirivanju tj. povratku na spavanje. Kada dijete primjerice kaže "Mamice, trebam malo mlijeka "ili" Tata, želim vode ", vaš bi odgovor trebao biti brz i jednostavan, 'Evo dodat ću ti, a sada idemo nazad na spavanje", poručuje Katie. 

Vježba spavanja

Dijete mora naučiti kada je vrijeme za ustajanje, a to će mu biti mnogo lakše ako roditelji slikovito objasne zašto je važno ustati u određeno vrijeme. “Ako vam je sat namješten za ustajanje u 5:30, a djeca se probude u 5:25 ujutro, morate im odgovoriti kao da je 1 sat ujutro:‘ Šššš, natrag u krevet, sunce nije izašlo’. Ali kad to sunce izađe, kažite nešto poput:‘Jutro! Sunce je izašlo! ’ - napravite veliki događaj od toga. Tada će dijete shvatiti da sunce diktira vaš odgovor, a kad se probude, odmah će pogledati kroz prozor i pomisliti: 'Oh, sunce nije izašlo, ništa se zanimljivo neće dogoditi, mogu se vratiti spavati'," savjetuje Katie. 

Možda te zanima... "Ne dopuštam svojoj djeci da spavaju kod prijatelja. Evo i zašto..." Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.