Trudnoća Trudnica 13. kolovoza 2023.

Zašto je drijemanje tijekom trudnoće dobro za bebu?

Foto: Freepik ; Drijemanje tijekom trudnoće dobro je za zdravlje djeteta
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povezanost između drijemanja u trudnoći i zdrave porođajne težine djeteta bila je najjača kod žena koje su drijemale 90-minuta drijemanja pet do sedam dana u tjednu

Trudna si i stalno umorna? Nova studija konačno potvrđuje da je drijemanje tijekom trudnoće dobro za zdravlje djeteta. Povezuje se sa zdravijom porođajnom težinom i smanjenim rizikom od preniske porođajne težine. 

Istraživači u Kini, gdje je popodnevno drijemanje uobičajeno, pregledali su podatke od preko 10 000 žena uključenih u studiju. Kao dio studije, žene su odgovarale na pitanja o svojim navikama spavanja tijekom trudnoće. U usporedbi sa ženama koje uopće nisu drijemale, žene koje su drijemale popodne barem sat i pol, imale su značajno manju šansu da rode bebu s niskom porođajnom težinom (2500 g i manje), dok su žene koje su drijemale sat vremena također imale manji rizik od rođenja bebe s niskom porođajnom težinom, ali tih dodatnih trideset minuta gotovo je udvostručilo zaštitni učinak.

Spavanje u trudnoći Možda te zanima... Vodič za spavanje u trudnoći: Kako se dobro naspavati i koji je položaj najsigurniji? Trudnoća

Sat i pol drijemanja dnevno

Postaje bolje. Što više drijemaš, to je jača veza. Povezanost između drijemanja i zdrave porođajne težine bila je najjača kod žena koje su prijavile 90-minutna drijemanja pet do sedam dana u tjednu.

"Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja je procijenila povezanost između poslijepodnevnog drijemanja i učestalosti popodnevnog drijemanja tijekom kasne trudnoće i rizika za nisku porođajnu težinu", pišu autori studije. "Naši nalazi upućuju na to da odgovarajuće popodnevno drijemanje i učestalost poslijepodnevnog drijemanja za trudnice mogu smanjiti rizik od niske porođajne težine."

Ovo zvuči odlično. Naravno, i drugi čimbenici doprinose zdravoj porođajnoj težini. Što je najvažnije na što bi buduće mame trebale paziti? Na svoje zdravlje. Prethodna istraživanja pokazala su da su bebe majki koje su bile zdrave i zdravo se hranile, imale sličnu porođajnu težinu u svim dijelovima svijeta.

Možda te zanima... Evo što bebina porođajna težina sve otkriva... Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.