Roditelji Sretna mama 27. kolovoza 2021.

"Ne dopuštam svojoj djeci da spavaju kod prijatelja. Evo i zašto..."

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

“Nema više spavanja u tuđoj kući, ne dopuštam joj to”, rekla sam partneru kroz stisnute zube i još jednom sebe podsjetila zašto ne želim da moja sedmogodišnja kćer spava kod prijatelja.

Kako to često biva, obiteljski prijatelji su nas u zadnji čas pozvali na igru i spavanje u njihovom domu. Vjerujemo ovoj obitelji, naša djeca se odlično slažu i znala sam da će djevojke biti oduševljene njihovom idejom. Ipak, oklijevala sam. Rekla sam svojoj kćeri da mislim da to neće moći podnijeti.

Prošli smo kroz sve moje brige o tome kako spava u kući svoje prijateljice. Znam da ne jede dobro ili dovoljno - i to nije zato što se obitelji u kojima boravi ne brinu dobro o njoj; jednostavno se toliko uživi u igru ​​da ne prepozna da je gladna. Igra se do iznemoglosti, a zatim se sruši od umora. Rekla sam joj da uvijek ostaje budna prekasno i ustaje prerano. Cijeli sljedeći dan je nervozna i loše volje. Doslovno ne može funkcionirati.

Možda te zanima... Zabrinuti tata djeci zabranio spavanje kod prijatelja Školarci

Nakon što sam je podsjetila na to, rekla mi je da je posljednje spavanje u našoj kući bilo u redu. I bilo je. No to je bilo zato što sam uvela obavezno gašenje svjetla u 21:00, što je bilo samo sat vremena nakon uobičajenog vremena za spavanje, i praktički sam je prisilno hranila zalogajima kako bi održali odgovarajuću razinu šećera u krvi. Za razliku od svog uobičajenog roditeljskog stila, bila sam iscrpljena mama helikopter. 

„Obećavam da ću zatvoriti oči i spavati, mama. Obećavam" - rekla je. 

Ja sam takav naivčina. Pristala sam ju pustiti. Rekla sam si da će biti u redu.

Nije bilo u redu.

Kad sam je sutradan pokupila, odmah je bila nezadovoljna. Bila je ljuta što sam je pokupila, ljuta što nismo mogli odmah zakazati drugi termin za igru, i ljuta što smo morali otići na rođendan obiteljskog prijatelja kasnije tijekom dana. Nije čak bilo vrijeme ručka, a ona je već bila spremna za spavanje. Problem sa slanjem sedmogodišnjakinje na spavanje kod prijatelja jest taj što se neće moći probuditi, a zatim te noći neće moći zaspati prije ponoći.

Nakon sat vremena gledanja i slušanja mog djeteta kako plače i vrišti i govori mrske stvari meni te braći i sestrama, poslala sam ju u krevet. Nisam to mogla izdržati. Pustila sam je da spava sat vremena, a trebalo mi je skoro isto toliko da je izvučem iz kreveta. Ali imali smo planove. Morali smo izaći iz kuće i otići na zabavu za koju smo rekli da ćemo doći.

Moj je partner predložio da netko od nas ostane kod kuće jer naša kćer nije imala snage podići glavu, a kamoli obuči hlače. Ali rekla sam ne. Odjenuli smo joj odjeću i stavili je u auto. Nije bilo pošteno prema ljudima koji su čekali da nas vide. Nije bilo pošteno prema meni ili mojem partneru da potencijalno moram ostati s njom kod kuće. Otišla je s nama. Spremila sam joj užinu i uzela knjigu i rekla joj da može čitati u kutu ako ne želi sudjelovati na svečanosti. Na kraju je prestala plakati i konačno došla k sebi. Ali bilo je prekasno. Svoju sam odluku u tom trenutku donijela. Nema više spavanja kod prijatelja. 

Takva spavanja, jednostavno previše ometaju moju kćer, našu obitelj i moj razum. Nije me briga za njezinu zabavu niti za iskustva koja ima dok je bila kod prijatelja. Ona jednostavno ne može normalno funkcionirati sljedeći dan. A ne mogu ni ja.

Možda te zanima... Istraživanje: Moderni roditelji žele da ih djeca doživljavaju kao prijatelji te izbjegavaju strog odgoj Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.